BACK TO
TOP
Fresher

Ο μινιμαλισμός υπενθυμίζει στη συσκευασία τροφίμων ότι ουκ εν τω πολλώ το ευ

Το µέγεθος της αγοράς της συσκευασίας τροφίµων µέχρι το 2022 θα µεγεθύνεται µε ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης 5%, ήτοι αύξηση όγκου αγοράς κατά 85,67 δισ. δολάρια.

KAR_2746

Πέτρος Γκόγκος

114
0

Η προοπτική αυτή µαρτυρά µια διαδικασία ζωηρού επαναπροσδιορισµού του τρόπου µε τον οποίο φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιµα φτάνουν στον καταναλωτή. Κι όλα αυτά σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, που παράλληλα αφοµοιώνει συνεχώς τα νέα προτάγµατα της ζωής στην τρίτη πλέον δεκαετία του 21ου αιώνα. Περιβάλλον, ευζωία και αισθητική δίνουν τον ρυθµό.

Όσο λιγότερα, τόσο περισσότερα, υπαγορεύει το δόγµα του µινιµαλισµού, ένα δίδαγµα που αναµένεται να αφοµοιώσει για τα καλά η βιοµηχανία συσκευασίας τροφίµων τα επόµενα χρόνια.

Από την διακόσµηση των σπιτιών έως το στήσιµο των πιάτων στα εστιατόρια, η απλότητα και η ευχρηστία είναι το κυρίαρχο µοτίβο, δείχνοντας πως ο µινιµαλισµός έχει περάσει για τα καλά στην καθηµερινότητα των σύγχρονων ανθρώπων, µε τα στοιχεία να δείχνουν πως γίνεται πλέον µια από τις κυριότερες τάσεις στην αγορά του food packaging. Σύµφωνα µε µελέτη που επεξεργάστηκε η DK Market Research and Business Analysis, η βιοµηχανία τροφίµων περνά την αναγέννησή της µε αλλαγές τόσο στην ουσία της, δηλαδή το προϊόν, όπως είναι η στροφή προς τον βεγκανισµό και η βιώσιµη αντίληψη της κατανάλωσης φαγητού, αλλά και στην ενσωµάτωση νέων καινοτοµιών στις συσκευασίες. Γνώµονας για τις αλλαγές αυτές είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας τόσο στο ράφι του σούπερ µάρκετ, όσο και στην οθόνη του υπολογιστή, σε µια περίοδο µάλιστα που τα ηλεκτρονικά καταστήµατα όλο και τσιµπούν µερίδιο αγοράς από την συµβατική ή ακόµη και «αναλογική» κατανάλωση.

«Τα πολλά γραφιστικά και οι εκθαµβωτικές γραµµατοσειρές είναι παρελθόν για τις συσκευασίες φαγητού» υποστηρίζει η µελέτη, συµπληρώνοντας πως τη θέση τους παίρνουν πλέον οι απλοί και ξεκάθαροι σχεδιασµοί.

Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές µπορούν και επικεντρώνονται στο βασικό θέµα της συσκευασίας που δεν είναι άλλο από το περιεχόµενο και τα συστατικά του. Βέβαια δεν πρέπει να παραµελείται η εταιρική ταυτότητα, υπογραµµίζει η µελέτη.

Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται πως επιβεβαιώνεται η φράση «less is more», «επιτρέποντας τη συσκευασία να επικοινωνήσει µε τον καταναλωτή πιο εύκολα» σύµφωνα µε την µελέτη, µέσα από τους απλούς σχεδιασµούς, τη λειτουργικότητα και τους σηµαντικούς ισχυρισµούς της συσκευασίας και του προϊόντος, όπως µπορεί να είναι κάποια γεωγραφική ένδειξη ή πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος και άλλα σχετικά παραδείγµατα. «Τα επόµενα χρόνια, οι συσκευασίες φαίνεται να επικεντρώνονται στην καθαρότητα και στα απλά designs, µε τις γραµµατοσειρές και τα χρώµατα να λαµβάνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αποτελεί αναµφίβολα ένα σχεδιασµό που είναι εύστοχος και εγγυηµένος για να ξεχωρίζουν τα προϊόντα σας στο ράφι» καταλήγει η µελέτη.

Η αόρατη συσκευασία ήρθε για να µείνει

Το 30% των καταναλωτών σύµφωνα µε έρευνες, επιλέγει τα φρέσκα προϊόντα όχι ανάλογα µε την ηµεροµηνία που συσκευάστηκαν, αλλά µε βάση την εµφάνισή τους, επιλέγοντας κατά συνέπεια και εκείνα τα οποία είναι πράγµατι ορατά όσο βρίσκονται µέσα στη συσκευασία τους. Σύµφωνα µε τις ίδιες έρευνες, η εταιρείες έχουν µε τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να δείξουν  µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τα προϊόντα τους, µε τους ερευνητές να υποστηρίζουν πως µε τη χρήση µιας αόρατης συσκευασίας, είναι σίγουρο πως το προϊόν τους θα ξεχωρίσει στο ράφι.

Επιστροφή στις ρίζες κυρίως σε εδραιωµένες ετικέτες

Η επιστροφή στις ρίζες της συσκευασίας και κατ’ επέκταση της εταιρείας είναι ακόµα µια τάση που παρατηρείται κυρίως σε εδραιωµένες ετικέτες. Είναι αναµφίβολα ένα στυλ που συνδέεται µε την αυθεντικότητα και την εµπειρία, προσδίδοντας στους καταναλωτές ένα αίσθηµα εµπιστοσύνης για το brand και το προϊόν, σύµφωνα µε τις αυθεντίες του µάρκετινγκ.

Βέβαια εκτός από τις παλαιάς κοπής γραµµατοσειρές που µπορεί να έχουν συνδεθεί λιγότερο ή περισσότερο µε παλιές εταιρείες, ολοένα και περισσότερες συσκευασίες κυκλοφορούν µε αναπαραστάσεις ή retro σχεδιασµούς φιλοδοξώντας να ταξιδέψουν τον καταναλωτή πίσω στο χρόνο, δίνοντάς του την αίσθηση µις άλλης εποχής. Άλλωστε το κλασικό είναι διαχρονικό και δύσκολα µπορεί να χάσει την γοητεία του.

Περιβαλλοντική παρακαταθήκη ζητούν οι καταναλωτές

Τη µεταβλητή της περιβαλλοντικής παρακαταθήκης που αφήνει η εταιρεία αναζητούν πλέον οι καταναλωτές από την συσκευασία των προϊόντων αγροδιατροφής, σύµφωνα µε την ίδια µελέτη. Τόσο σηµαντική όσο και το περιεχόµενό της είναι η συσκευασία σύµφωνα µε τους ερευνητές, οι οποίοι τονίζουν πως οι συσκευασίες γίνονται όλο και πιο πράσινες µε τον καιρό. Αποτελεί γεγονός ότι 11 εταιρείες κολοσσοί, δεσµεύτηκαν να µετατρέψουν το 100% των συσκευασιών τους σε επαναχρησιµοποιούµενες και ανακυκλώσιµες µέχρι το 2025.

Ανάµεσα σε αυτές βρίσκονται η Coca Cola, η Mars, η Unilever και η PepsiCo.

Προς το παρόν πάντως το πλαστικό διατηρεί την πρώτη θέση εφόσον αθροιστούν τα µερίδια του άκαµπτου πλαστικού (27%) και του ευλύγιστου πλαστικού (10%), αφού ξεπερνούν το µερίδιο το χαρτιού που προσεγγίζει το 34%.

 Ένα από τα βασικά γνωρίσµατα της νέας τάσης, είναι η επαναχρησιµοποίηση της συσκευασίας σύµφωνα µε την µελέτη, αφού υποστηρίζεται πως µε τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ταυτότητα της εταιρείας, η οποία µέσω της συσκευασίας, µπαίνει τελικά για τα καλά στην καθηµερνή ζωή των καταναλωτών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία