BACK TO
TOP
Fresher

Οι νέες προκλήσεις στις δενδρώδεις και επιλογές του κλάδου στη Freskon

Στη σκιά των τρανταχτών ελλείψεων, που καταγράφονται σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο σε ό,τι αφορά στους εργάτες γης κι υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων στις εισροές, που έχουν κάνει δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής, επιστρέφει φέτος, μεταξύ 12 και 14 Μαΐου, η 6η διεθνής έκθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών «Freskon», μετά από 2 χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

IMG_8083

Λεωνίδας Λιάμης

869
0

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να εισφέρει στη δικτύωση των Ελλήνων παραγωγών και μεταποιητών φρέσκων φρούτων και λαχανικών με το εγχώριο και εξωτερικό εμπόριο, το λιανεμπόριο, αλλά και τα κανάλια των logistics, ενισχύοντας τη δυναμική και την εξωστρέφεια του κλάδου ενώ τις παράλληλες εργασίες της θα απασχολήσουν τα δύο μείζονα αυτά προβλήματα. που ασκούν ισχυρή πίεση στον πρωτογενή τομέα.

«Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, το μεν αυξημένο κόστος καλλιέργειας θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε συρρίκνωση της παραγωγής, ενώ η έλλειψη εργατών γης απειλεί να αφήσει μέσα στα κτήματα ένα μεγάλο μέρος της συγκομιδής. Ήδη το έχουμε διαπιστώσει στη συγκομιδή της φράουλας και των πορτοκαλιών και μπορεί να χαθεί και η καλοκαιρινή σεζόν», τόνισε ο συνεργάτης της ΔΕΘ – Helexpo, στο Διεθνές Συνέδριο Μήλου και στο FreshCon Market, Παναγιώτης Ορφανός, σημειώνοντας πως εξίσου μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα συσκευαστήρια.

Κάλεσε μάλιστα, την πολιτεία να μιμηθεί τη Γερμανία και την Ισπανία, οι οποίες έχουν άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, με συνέπεια να έχουν καταστεί ελκυστικοί προορισμοί για Αλβανούς και Πακιστανούς εργάτες γης, που φεύγουν από την Ελλάδα. «Το ισχύον σύστημα μετακλητών εργατών γης, με τη γραφειοκρατία και τα παράβολα, δεν είναι πλέον λειτουργικό. Ο κόσμος έχει αλλάξει μετά την πανδημία και πλέον πρέπει να κοιτάξουμε έξω από το κουτί για να βρούμε λύσεις», ανέφερε και σημείωσε πως σχετικές προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου, θα κατατεθούν από την ΕΘΕΑΣ στο πλαίσιο της Freskon.

Ιδιαίτερα επίκαιρη για τις νέες προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης είναι και η ημερίδα που οργανώνουν το Σάββατο 14 Μαΐου, το περιοδικό Fresher και η Agrenda µε θέμα «Ποικιλίες, αναδιάρθρωση καλλιεργειών και ψηφιακές λύσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες». Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Χρήστος Γιαννακάκης (ΕΘΕΑΣ), Κωσταντίνος Παπαϊωάννου (ΑγροΛύσις), Σπύρος Μουρελάτος (Οικοανάπτυξη), Αντώνης Παυλίδης (Vitro), Άρης Ζαµίδης (Tractor GPS) και ο αγρότης Κώστα Ελευθεριάδη, με συντονιστή τον επικεφαλής της «Green Box», Γιάννη Πανάγο.


Όσον αφορά στην έκθεση, όπως τονίστηκε η Freskon αναπτύσσεται στα περίπτερα 13-14 και 15 της ΔΕΘ, στα οποία συμμετέχουν 180 εκθέτες από 12 χώρες, ενώ έχουν προσκληθεί 250 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες (σ. σ. hosted buyers, ομαδικές επισκέψεις, επιχειρηματικές αποστολές, αλλά και μεμονωμένοι) από συνολικά 35 χώρες.

«Στο τριήμερο αυτό θα καταγραφούν οι εξελίξεις της αγοράς, οι εκθέτες θα έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους μεγάλων ξένων αλυσίδων super market, εμπορικών επιχειρήσεων και εταιρειών-δικτύων διανομής, ενώ θα παρουσιαστεί ό,τι νεότερο σχετικά με τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, logistics, µηχανήµατα κι υλικά συσκευασίας», ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης.

Ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής, σημείωσε ακόμη, πως πέραν του αμιγώς εκθεσιακού σκέλους, στόχος της Freskon είναι να αναδείξει την καινοτομία, τα δίκτυα διανομής και τον ρόλο τους στη διακίνηση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ενώ ιδιαίτερα μνεία έκανε στην έμφαση που δίνει η ΔΕΘ-Helexpo στον πρωτογενή τομέα, λέγοντας πως «ποντάρουμε στον κλάδο και στο πλαίσιο αυτό έχουμε το δεύτερο εξάμηνο την έκθεση Agrotica και στις αρχές του 2022 τη Zootechnia και την Agrothessaly, ενώ ήδη προηγήθηκαν η Detrop και η Artozyma».

Στα αξιοσημείωτα της φετινής FRESKON είναι ότι την επισκέπτεται και επιχειρηματική αποστολή από το Iρακινό Κουρδιστάν, αποτελούμενη από 50 επιχειρηματίες των κλάδων της αγροδιατροφής και των δομικών υλικών κι από μέλη του Επιμελητηρίου της περιοχής της Σουλεϊμανίγιας ενώ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην προσέλκυση Hosted Buyers από αραβικά κράτη.

Ξεχωρίζει, επίσης, το Διεθνές Συνέδριο Μήλου, στις 12 Μαΐου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η σύνδεση της παραγωγής με το λιανεμπόριο θα αποτελέσει το επίκεντρο της ενότητας FreshCon Market, με βασικό στόχο να φέρει σε άμεση επαφή μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ με τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, δημιουργώντας προϋποθέσεις συμφωνιών. Στο FreshCon Market μετέχουν υπεύθυνοι προμηθειών από 17 αλυσίδες σουπερμάρκετ από Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία και Ουκρανία.

Στο θεσμικό επίπεδο στη FRESKON, που θα εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, συμμετέχουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία