BACK TO
TOP
Fresher

Σκηνικό εγκατάλειψης στην εγχώρια αγκινάρα, προτιμά την κατεψυγμένη ο καταναλωτής

Τιμές παραγωγού έως 60 λεπτά το τεμάχιο και μειωμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις παρουσιάζει η ελληνική αγκινάρα τα τελευταία χρόνια.

agginares

Γιάννης Ρούπας

361
0
Η παραγωγή συγκεντρώνεται εξίσου σε Αργολίδα και Κρήτη με 3.500 στρέμματα αντίστοιχα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και σε περίπου 8.500 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Ωστόσο οι εκτάσεις παρουσιάζουν σταθερή πτώση, αν αναλογιστεί κανείς πως το 2015 καλλιεργούνταν σχεδόν 12.000 στρέμματα. Η μείωση αυτή είναι απόρροια συνδυασμού παραγόντων με κυριότερο τη στροφή των καταναλωτών στο κατεψυγμένο προϊόν, το οποίο εισάγεται από το εξωτερικό κατά 95% σε μη ανταγωνιστικές για τον Έλληνα παραγωγό τιμές.

Παράλληλα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καθιστούν την καλλιέργεια απαιτητική σε φυτοπροστασία και πολύ ευαίσθητη σε φαινομένα όπως ο παγετός της άνοιξης του 2021 που αποδεκάτισε την παραγωγή, μεταφέρει στο Fresher η Σοφία Καραμάνου, παραγωγός εδώ και 40 χρόνια βιολογικής αγκινάρας από την Αργολίδα. Εξίσου απρόβλεπτες είναι και οι τιμές οι οποίες μπορούν να πέσουν ακόμη και στα επίπεδα των 15-20 λεπτών, δηλαδή σε 3-3,5 ευρώ το «δέμα», που αποτελείται από 10 ζευγάρια. Η παραγωγός από την Αργολίδα συμπληρώνει πως έχει δημιουργηθεί σκηνικό εγκατάλειψης της καλλιέργειας για ένα παραδοσιακό προϊόν που διαθέτει πιστοποίηση ΠΟΠ στα  Ίρια από το 2018.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία