BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Ψεκασμοί για μύκητες και έντομα στην ντομάτα θερμοκηπίου

Ο κατάλληλος χρόνος ψεκασμού εκασμοί αλλά και καλλιεργητικές τεχνικές για περιορισμό των μολυσμάτων από ωίδιο, κλαδοσπόριο, βοτρύτη και άλλες μυκητολογικές ασθένειες περιγράφονται σε τεχνικό δελτίο που εξέδωσαν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.

Greenhouse-tomatoes-photo-by-MMW-staff-FEATURE

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

373
0

Στο τεχνικό δελτίο περιέχονται πληροφορίες για την αντιμετώπιση και εντομολογικών εχθρών της καλλιέργειας, όπως η Tuta.
Ακολουθεί το τεχνικό δελτίο:
Τ Ο Μ Α Τ Α ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΩΙΔΙΟ (Leveillulataurica))Διαπιστώσεις: Στις περιοχές όπου καλλιεργείται η τομάτα θερμοκηπίου διαπιστώθηκε έναρξη προσβολής από το ωίδιο στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες τομάτας και αναμένεται στις όψιμες.Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mmκαι στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.

Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως Sulphur,Cyflufenamid,difenoconazole,.κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ

(Cladosporium fulvum, fulvia fulva)Κλαδοσπόριο σε θερμοκήπιο Ν.Μαγνησίας εικ. ΠΚΠΦ ΒόλουΔιαπιστώσεις:Συνεχίζεται η παρουσία του κλαδοσπόριου στις πρώιμεςκαι μεσοπρώιμες καλλιέργειες με τομάτεςθερμοκηπίου,αναμένεται στις όψιμεςΟι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξητου μύκητα και την μετάδοσή του.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32C, με άριστη θερμοκρασία 22-24C.

Συμπτώματα:Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Συστάσεις:Όσοιπαραγωγοίδιαπιστώσουνσυμπτώματαπροσβολώνναπροστατεύσουντηνκαλλιέργειατουςμεεπιτρεπόμεναφυτοπροστατευτικάπροϊόντα(thriophanate-methyl, difenoconazol,tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

BOΤΡΥΤΗΣ

(Botrytiscinerea)Διαπιστώσεις:Σε εξέλιξη. βρίσκεται η ασθένεια στις πρώιμες(7-10 σταυρούς) και μεσοπρώιμες(5-7σταυρούς) καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου, στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα:Προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών τομάτας ( στελέχη. φύλλα, άνθη και καρπούς). Στα στελέχη σχηματίζει καστανού χρώματος έλκη, τα οποία καλύπτονται από τεφρά εξανθηση. Τα προσβεβλημένα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα και πέφτουν, ενώ στους καρπούς η προσβολή αρχίζει από τον ποδίσκο ή την κορυφή.

Συνθήκες ανάπτυξης: Απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του είναι η υψηλή υγρασία περιβάλλοντος (βροχοπτώσεις, ομίχλες, έλλειψη αερισμού, κ.λ.π.). αναπτύσσεταισε θερμοκρασίες 1-300C, με άριστη θερμοκρασία τους18-230C. Την είσοδο του παθογόνου διευκολύνει η παρουσία πληγών, νεκρών φυτικών ιστών και ανθέων .

Καταπολέμηση:α) Μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες,β)Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση -καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων και αποφυγήυπερβολικής αζωτούχου λίπανσης,γ) Χημική καταπολέμηση με άμεσο ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (όπως cyprodinil, fludioxonil,,κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, όπου υπάρχει πρόβλημα.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ

(Tetranychusurticae)Διαπιστώσεις:Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες μεσοπρώιμεςκαλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου, στους Νομούς Καρδίτσας,Λάρισας ,Μαγνησίας,Τρικάλων και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες καλλιέργειες Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση τηςπροσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως:spiromesifen, sulphur,abamectin, κ .α.

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ

(Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

Διαπιστώσεις: Μέτριοι έωςυψηλοί είναι οι πληθυσμοί του Αλευρώδη στα θερμοκήπια με τομάτες.Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.Συστάσεις:Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του Αλευρώδη των θερμοκηπίων Encarciaformosaκ.α. αρπακτικά.Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Acetamiprid, Pyriproxyfen, pyrethrins, deltamethrins,spirotetramat,spiromesifen,flonicanid,methomyl.κα.Παρατήρηση: Για την καλύτερη καταπολέμηση του Αλευρώδη οι ψεκασμοί να γίνονται πολύ πρωί ή μετά την δύση του ηλίου διότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του εντόμου αυτές τις ώρες είναι συγκεντρωμένος στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

ΘΡΙΠΑΣ.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπαςείναι φορέας ιώσεωνκαι προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων..Συστάσεις:ΓιατουςβιοκαλλιεργητέςσυστήνεταιητοποθέτησητωναρπακτικώνεντόμωντωνθριπώνόπωςPhytoseiulus persimilis, Amblyseius barker, Amblyseius cucumeris, καθώςκαιμέλητηςοικογένειαςAnthocoridae,ταοποίαείναιπολυφάγααρπακτικάέντοματωνθριπών, αλευρωδών και αφίδων, όπως το Orius insidiosus, κ.ά.Γιατουςπαραγωγούςσυμβατικήςγεωργίαςσυστήνονταικατάλληλαεγκεκριμέναφυτοπροστατευτικάσκευάσματα(abamectin, formetanate, methiocarb,lufenuron,deltamethrins,azaclirachtin,beauveriabassiana strain gha,κ.α.)

TUTA ABSOLUTΑ

Προσβολές από Tuta Absoluta Διαπιστώσεις:Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται 100-150άκμαία/3ημέρες/παγίδα στις πρώιμες καλλιέργειεςκαι 70-100ακμαία/3ημερες/παγίδα στις όψιμες. Από παρατηρήσεις στα θερμοκήπια διαπιστώθηκαν προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς.Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα:Bacillus thuringiensis var. Kustaki(pb-54), Bacillusthuringiensis var.kurstaki(pb-54),emamectin, indoxacarbκαι spinosad κα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων. Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Τομάτας θερμοκηπίου να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: pkpfpfevolou@minagric.gr. Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία