BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Καλλιεργητικά και άλλα μέτρα για τις ασθένειες της ελιάς

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές σε σχετικό τεχνικό δελτίο για τις ασθένειες της εποχής και την αντιμετώπισή τους.

AD68EA7499741866DB68214B4BE77B37

8
0

Δείτε αναλυτικά το τεχνικό δελτίο παρακάτω:


Κυκλοκόνιο (Venturia oleaginea)

Νο27 /31-10-2019

Μυκητολογική ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στα φύλλα των ελαιοδέντρων. Προκαλεί φυλλόπτωση, εξασθένιση των δέντρων και σε έντονες προσβολές μειωμένη καρποφορία. Οι συνθήκες που επικρατούν (υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με πτώση θερμοκρασίας) είναι ευνοϊκές για μολύνσεις.

Συνιστάται να γίνει τις επόμενες ημέρες ένας ψεκασμός με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψιν το περιθώριο πριν τη συγκομιδή που ορίζεται στην ετικέτα.

Σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία να γίνει ένας επαναληπτικός ψεκασμός μετά από ένα μήνα. Εάν συμπίπτει με την περίοδο συγκομιδής, ο ψεκασμός να ακολουθήσει την συλλογή του ελαιοκάρπου.

Καπνιά

Είναι το μαύρισμα που παρατηρείται επάνω στα φύλλα και στους κλαδίσκους των ελαιοδέντρων με αποτέλεσμα να εμποδίζει τις διαδικασίες φωτοσύνθεσης και διαπνοής. Δημιουργείται από μύκητες που αναπτύσσονται στα μελιτώματα εντόμων (κοκκοειδών). Αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα με το κυκλοκόνιο. Καλύτερη καταπολέμηση επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση των κοκκοειδών την κατάλληλη εποχή.

Καρκίνωση (Pseudomonas syringae pv. savastanoi)

Η ασθένεια δημιουργείται από την είσοδο του βακτηρίου ψευδομονάδα στις πληγές και σχισμές του φλοιού των κλάδων της ελιάς. Ιδανικές συνθήκες για την είσοδο του βακτηρίου υπάρχουν μετά το κλάδεμα, χαλάζι, παγετό, συγκομιδή. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καρκίνωσης είναι οι όγκοι που δημιουργούνται στους βραχίονες και στους βλαστούς των ελαιοδέντρων.

Αντιμετωπίζεται με αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν τους όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση των όγκων και απολύμανση των πληγών με ένα πυκνό διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος. Χρειάζεται απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων και ένας ψεκασμός με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά από χαλάζι, παγετό, κλάδεμα και συλλογή.

Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. http://www.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

Tο  δελτίο αναρτάται στην  ιστοσελίδα του  Υπουργείου  Αγροτικής  Ανάπτυξης  & Τροφίμων www.minagric.gr

Η Προϊσταμένη Τμήματος

Ψηφιακά υπογεγραμμένο από MARIA ILIADOU Ημερομηνία: 2019.10.31 09:27:47 EET

Μαρία Ηλιάδου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία