Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Υψηλοί οι πληθυσμοί του πυρηνοτρήτη στους ελαιώνες

Για τους κυριότερους εχθρούς της ελαιοκαλλιέργειας το Περ/κο Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου σε σχετικό δελτίο, συστήνει στους γεωργούς μέτρα για την ορθή διαχείριση του ελαιώνα, για τον πυρηνοτρήτη και το δάκο της ελιάς.

olive-trees_2

768
0

Η καρπόδεση στις πολύ πρώιμες – πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές έχει ολοκληρωθεί, ενώ στις όψιμες συνεχίζεται η πτώση των πετάλων και η καρπόδεση. Οι ασταθείς καιριεκές συνθήκες που παρατηρήθηκαν τον Μαΐο προκάλεσαν ανομοιομορφία στην καρπόδεση.

 

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο, η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές βρίσκεται σε  εξέλιξη. Οι πληθυσμοί του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο φερομονικών παγίδων είναι  υψηλοί.

Στις πολύ πρώιμες και πρώιμες περιοχές ο πυρηνοτρήτης άρχισε να ωοτοκεί στους μικρούς καρπούς μεγέθους 3-5 χιλ.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου όταν το 70% των καρπών έχει μέγεθος μεγάλου σκαγιού (διάμετρο 3-5 χιλιοστά).

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ : Bacillus thuringiensis με φυσικό πύρεθρο  για τους βιοκαλλιεργητές (ψεκάζουμε βράδυ),  deltamethrin,dimethoate 40% l κ.α. εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Παγίδες για την παρακολούθηση του Δάκου:

 Τα τελευταία χρόνια  έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο. Ο δάκος είναι ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας Οι πρώτες προσβολές εμφανίζονται. τον Ιούνιο –Ιούλιο όταν ο καρπός είναι επιδεκτικός για την ωοτοκία. Παρακαλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να τοποθετήσουν οι ίδιοι παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου στις αρχές Ιουνίου σε συνεργασία με τους γεωπόνους φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ των νομών (Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας ) και να  κάνουν οι ίδιοι τους δολωματικούς ψεκασμούς για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Βρείτε εδώ το σχετικό δελτίο 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία