BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Υψηλός κίνδυνος για περονόσπορο στις πατάτες

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Χρυσοβίτσας των Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με την πολύ αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που δεν ξεπέρασαν τους 25 °C καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για άμεση εξάπλωση περονόσπορου στις πατάτες της περιοχής.

e2478d1b5a2f369bcf71dccbbe9c6388_XL

15
0
Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την πολύ αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίας που δεν ξεπέρασαν τους 25 °C καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, όπως καταγράφτηκαν από τον εγκατεστημένο μετεωρολογικό σταθμό της Υπηρεσίας στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες όχι μόνο για την έναρξη των μολύνσεων, αλλά και για άμεση εξάπλωση του περονοσπόρου σε όλες τις πατατοκαλλιέργειες.
Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του οροπεδίου δε διαπιστώθηκε ακόμη ύπαρξη νέων μολύνσεων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε όσα πατατοχώραφα δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή των μολύνσεων (δηλαδή οι αναγκαίοι προληπτικοί ψεκασμοί που είχαν συστήσει οι ειδικπό γεωπόνοι στο προηγούμενο τεχνικό δελτίο στις 22.06.2020).
Στα πατατοχώραφα που είχε πραγματοποιηθεί ψεκασμός τις προηγούμενες ημέρες συστήνεται επανάληψή του μετά από 7- 12 ημέρες ανάλογα με τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε. Ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη προστασίας στα πατατοχώραφα που δεν έχει γίνει κανένας ψεκασμός μέχρι τώρα.
Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με σκευάσματα που εισχωρούν μέσα στο φυτό και δεν ξεπλένονται με την βροχή (μίγματα διεισδυτικών ή διασυστηματικών με επαφής), ειδικά την εποχή αυτή που τα φυτά είναι σε στάδιο ταχείας αναπτύξεως και πλησιάζουν πολύ στο κλείσιμο των γραμμών. Επιβάλλεται η αποφυγή της επαναλαμβανόμενης χρήσης ενός ή περισσοτέρων μυκητοκτόνων της ίδιας χημικής ομάδας. Να γίνονται εναλλαγές μεταξύ των δραστικών ουσιών ως προς τον τρόπο δράσης (εναλλαγή διαφορετικών ομάδων κατά F.R.A.C.), για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του παθογόνου στα μυκητοκτόνα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε θέσεις που ενδεχομένως σκιάζονται και η υγρασία διατηρείται περισσότερο κατά τις πρωινές ώρες

Κατάλληλα Φάρμακα : Βλ. λίστα εγκεκριμένων μυκητοκτόνων που σας έχει αποσταλεί στις 30/4/2020. ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ Από επιτόπιες παρατηρήσεις διαπιστώθηκε η μεμονωμένη παρουσία του μύκητα σε ορισμένα πατατοχώραφα, σε χαμηλά όμως επίπεδα προσβολών. Η ανάπτυξη της ασθένειας ευνοείται από διαδοχή υγρού και ξηρού καιρού με υψηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που την εποχή αυτή επικρατούν καθημερινά στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας. Πολλά από τα μυκητοκτόνα που ελέγχουν τον περονόσπορο καταπολεμούν και την αλτερνάρια όπως φαίνεται στη λίστα των μυκητοκτόνων που σας έχει αποσταλεί από τις 30/4/2020. ΑΓΡΟΤΙΔΕΣ (ΚΑΡΑΦΑΤΜΕ / ΚΟΦΤΟΣΚΟΥΛΗΚΑ) Οι προνύμφες (κάμπιες) μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο λαιμό, στα φύλλα, τις ρίζες και τους κονδύλους. Οι συλλήψεις των ακμαίων (πεταλούδων) στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία μας στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας είναι σχετικά χαμηλές, οπότε δεν απαιτείται γενική καταπολέμηση για το συγκεκριμένο εχθρό της πατάτας. Συστήνονται μόνο συχνοί έλεγχοι από τους πατατοπαραγωγούς στα χωράφια τους για τυχόν προσβολές και λήψη μέτρων τοπικά αν χρειαστεί (βλ. λίστα των εντομοκτόνων που σας έχει αποσταλεί από τις 30/4/2020)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία