BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Έφτασε στην Κόρινθο ο ιός της Καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας

Να διαχειρίζονται όλα τα φυτά σαν να είναι μολυσμένα λένε οι ΔΑΟΚ στους παραγωγούς. Υπάρχει φόβος για μεγάλη εξάπλωση.

50-5dw1

113
0

Εντείνονται οι ανησυχίες των αγροτών για το ενδεχόµενο της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού της καστανής ρυτίδωσης της ντοµάτας, µετά από την ανακοίνωση των πολλών κρουσµάτων σε φυτώρια, θερµοκήπια και σε υπαίθριες καλλιέργειες ντοµάτας στην Πελοπόννησο, στην ∆ράµα και στην Κρήτη.

Πρόκειται για µια ασθένεια που προκαλεί σηµαντική µείωση της παραγωγής, από 30% έως και 70%, ενώ υποβαθµίζει και την ποιότητα των καρπών. Τα κύρια συµπτώµατα που παρατηρούνται είναι χλωρώσεις, µωσαϊκό, κατσάρωµα και παραµόρφωση του ελάσµατος, ενώ στους καρπούς εµφανίζονται κίτρινοι και καστανοί δακτύλιοι και ρυτίδες. «Στην Ορεινή Κορινθία, υπάρχει µεγάλη ανησυχία, εξαιτίας του ιού. Σε περίπτωση που εξαπλωθεί και άλλο, θα σταµατήσουµε να καλλιεργούµε ντοµάτες.» επισήµανε ο παραγωγός ∆ηµουλιάς Γιάννης. Σηµειώνεται ότι, στην Ορεινή Κορινθία υπάρχουν κοντά στα 3.000 στρέµµατα µε θερµοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες ντοµάτας.

«Μετά την Tuta absoluta τώρα έχουµε και τον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Κάνουµε πολλούς ψεκασµούς, αυξάνεται το κόστος και δε βλέπουµε αποτελέσµατα. Όταν πέρυσι η ντοµάτα έπιασε τιµή 25-30 λεπτά το κιλό, υπάρχει πρόβληµα για τη βιωσιµότητα της καλλιέργειας». Τόνισε ο παραγωγός Ρήγας Βασίλης από το Κέσαρι Κορινθίας.

Όπως αναφέρει σε τοπικά µέσα και ο διευθυντής της ∆ΑΟΚ Τριφυλίας, Παρασκευόπουλος Αντώνης, «Φέτος, εκτός από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στα κηπευτικά και στη ντοµάτα, ταυτόχρονα µετράµε και ζηµιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Το ανησυχητικό µε τον ιό αυτόν είναι ότι µεταδίδεται µε µηχανικά µέσα, όπως µε τα υποδήµατα, τα ρούχα, µε το σπόρο και τα σπορόφυτα, µε τα µέσα συσκευασίας, ενώ ακόµη επιβιώνει και στο χώµα. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνεται, ο παραγωγός θα πρέπει να µετατρέψει το θερµοκήπιο του σε ένα µικρό χειρουργείο, να λάβει πολλά µέτρα προληπτικά, για να µπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση στο θερµοκήπιο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

 

Πρόληψη, η µόνη θεραπεία

Τα κύρια µέτρα προστασίας από τον ιό έχουν σχέση µε την υγιεινή του θερµοκηπίου και του χωραφιού. Όπως αναφέρουν και οι γεωπόνοι της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ∆ράµας, δεν υπάρχουν θεραπευτικά µέτρα στα προσβεβληµένα φυτά. Μερικά προληπτικά µέτρα που προτείνονται στους παραγωγούς θερµοκηπιακής και υπάιθριας ντοµάτας για τον περιορισµό της εξάπλωσής του ιού της καστανής ρυτίδωσης είναι:


1. Χρησιµοποίηση υγιούς σπόρου και φυταρίων.

2. Συστηµατικός έλεγχος των σπορείων και αποµάκρυνση και καταστροφή των φυταρίων που τυχόν έχουν προσβληθεί ή εµφανίζουν παρόµοια συµπτώµατα.

3. Έλεγχος κατά διαστήµατα των φυτών µετά την µεταφύτευση τους στον αγρό ή το θερµοκήπιο και αποµάκρυνση και καταστροφή όσων εµφανίζουν συµπτώµατα ίωσης.

4. Συχνή απολύµανση εργαλείων µε εµβάπτιση σε διάλυµα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% NaOCl .

5. Πλύσιµο των χεριών µε σαπούνι και ξέπλυµα µε άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισµό των φυτών.

6. Επισηµαίνεται ότι σύµφωνα µε την ισχύουσα εθνική φυτοϋγειονοµική νοµοθεσία αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αµέσως στην υπηρεσία οποιαδήποτε ύποπτη εµφάνιση επιβλαβών οργανισµών ή συµπτωµάτων.
7. Μέριµνα για αποµάκρυνση και καταστροφή των υπολειµµάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύµανση των χώρων του θερµοκηπίου. Ύπαρξη ταπέτων µε απολυµαντικό στην είσοδο των θερµοκηπίων.Αφαίρεση ζιζανίων στα θερµοκήπια και στις υπαίθριες καλλιέργειες.
8. Μείωση κατά το δυνατόν της µετακίνησης των εργατών µεταξύ των διαφόρων τοµέων της επιχείρησης.
9.Χρησιµοποίηση παπουτσιών, φόρµας και γαντιών µιας χρήσης από τους εργαζόµενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών µεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων.
10. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών µε τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή µε ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιµο, κλάδεµα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουµένως πλυθεί καλά.
11. Καλό πλύσιµο όλων των επιφανειών εντός των θερµοκηπίων µεταξύ των µεταφυτεύσεων και των φυτεύσεων.

 

Εισαγωγές µολυσµένης παραγωγής

Παράθυρο στις ανησυχίες άφησαν πάντως και οι µεγάλες εισαγωγές ντοµάτας από χώρες όπως η Πολωνία, η Τουρκία, η Αλβανία και η Τσεχία. Όπως επισηµαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, ένας τρόπος µετάδοσης του ιού είναι µε τα υλικά συσκευασίας και µε τους καρπούς, συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και χειρισµό από τους παραγωγούς.  «∆εν υπάρχει έλεγχος για την ύπαρξη του ιού, όπως και για τα υπολείµµατα φυτοφαρµάκων, στις εισαγόµενες ντοµάτες, ειδικά από την Τουρκία και την Πολωνία. Έπειτα, οι µολυσµένες ντοµάτες µπαίνουν στις κλούβες που χρησιµοποιούµε και εµείς και ο ιός µεταφέρεται και στα δικά µας χωράφια», τόνισε ο κ. ∆ηµουλιάς. Οι παραγωγοί ζητάνε εκτεταµένες δειγµατοληψίες στο στάδιο της διακίνησης των φυταρίων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία