BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της μονίλιας σε ανθισμένες κερασιές λόγω βροχοπτώσεων

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Θεσσαλονίκης εξέδωσαν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της κερασιάς που βρίσκεται στο ευαίσθητο μολύνσεων από μονίλια στάδιο της άνθισης.

19-04-12_438371_31

86
0

Μονίλια Κερασιάς
(Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

  • Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη.
  • Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.
  • Τα πέταλα, οι ανθήρες και το στίγμα αποτελούν τα ευαίσθητα όργανα του άνθους που μπορεί να προσβληθούν από την Μονίλια. Ο βροχερός καιρός ευνοεί τις πρωτογενείς μολύνσεις. Σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολών, συστήνεται επέμβαση στη λευκή κορυφή – έναρξη άνθησης.
  • Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum D747 (6), Bacillus subtilis strain QST 713 (1-6), Boscalid + Pyraclostrobin (3), Captan (2), Cyprodinil (2), Cyprodinil + Fludioxonil (1), Difenoconazole (3), Fenbuconazole (4), Fenhexamid (1-2), Fluopyram + Tebuconazole (2), Isofetamid (2), lime sulphur (calcium polysulphid) (3), Mancozeb (4), Prochloraz (3), Tebuconazole (1), Tebuconazole + Τrifloxystrobin (3), Thiophanate-methyl (1).
  • Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.
  • Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΚΕΡΑΣΙΑ) και παθογόνο (Monilinia fructicola, Monilinia fructigena, Monilinia laxa, Monilinia spp.): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx
  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.
  • Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.
Αναλυτικά το δελτίο διαθέσιμο εδώ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία