Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Άμεση αντιμετώπιση του ευρύτομου της αμυγδαλιάς, ξεκίνησαν οι πτήσεις

Από επιτόπιους ελέγχους και παρατηρήσεις που έγιναν σε κλωβούς με προσβεβλημένα αμύγδαλα διαπιστώθηκε ότι ξεκίνησε η έξοδος και η έναρξη πτήσης του εντόμου του ευρύτομου σε περιοχές του Ν. Καβάλας και Ν. Σερρών.

eyrytomo-amygdalias_2

225
0

Η έξοδος του εντόμου και η δραστηριότητά του διαρκεί συνήθως 20-25 ημέρες ή και περισσότερο.

Με µία γενιά το έτος το ευρύτοµο, που µοιάζει µε µαύρο ιπτάµενο µυρµήγκι 5 εκατοστών, διαχειµάζει ως προνύµφη µέσα στους καρπούς που έχουν µείνει στο δέντρο ή έχουν πέσει στο έδαφος. Οι καρποί αυτοί αποκτούν µια ξεραµένη σκούρα όψη και µουµιοποιούνται. Με τα εξειδικευµένα διασυστηµατικά εντοµοκτόνα κατά των προνυµφών να έχουν αποσυρθεί από το εµπόριο, µοναδικό αλλά ισχυρό «όπλο» των παραγωγών είναι η εστιασµένη επέµβαση κατά την περίοδο εξόδου των ακµαίων από τους καρπούς.

Συστάσεις

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Καβάλας συνιστούν στους παραγωγούς να ψεκάσουν τις επόμενες ημέρες με εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση του εντόμου. Τονίζεται ότι οι εν λόγο ψεκασμοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τις θερμές ώρες της ημέρας με ηλιοφάνεια, οπότε και παρατηρούνται μεγαλύτεροι πληθυσμοί ενηλίκων ατόμων σε δραστηριότητα, ενώ συνιστάται η επανάληψη ανά 7-8 ημέρες, μέχρι το στάδιο της σκλήρυνσης του ενδοκαρπίου.  Επισημαίνεται ότι στις πιο θερμές περιοχές ο ψεκασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, ενώ στις υπόλοιπες (πιο όψιμες) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τρεις ημέρες.

Σε χωράφια µε έντονα προβλήµατα, µεγάλους πληθυσµούς του εντόµου ή µε ευπαθείς στο έντοµο ποικιλίες όπως οι Ρέτσου, Τρουίτο, Τέξας, οι ψεκασµοί πρέπει να πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία