Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Εν αναμονή περονόσπορου οι αμπελοκαλλιεργητές Κρήτης μετά τις βροχές

Παρ’ ότι η χρονιά προχωρούσε ιδανικά για τα αμπέλια, με τον περονόσπορο να μην συγκαταλέγεται στα προβλήματα των παραγωγών, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις φαίνεται να αλλάζουν το «παιχνίδι» βάζοντας σε θέση ετοιμότητας τους καλλιεργητές. Οι γεωπόνοι του περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας εφιστούν την προσοχή για το επόμενο πενταήμερο.

1__1__3

317
0

Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ : (Plasmopara viticola)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

- Ο μύκητας ήταν περιορισμένος εδώ και δυο μήνες κυρίως στη χαμηλή βλάστηση μη καλλιεργούμενων αμπελιών, σε αρκετές όμως θέσεις.

- Η αυξημένη βραδινή υγρασία των τελευταίων ημερών ενεργοποίησε μολύσματα (εξανθήσεις στην περιφέρεια των παλιών ξερών κηλίδων) και οι τελευταίες βροχές πιθανόν τα διέσπειραν σε γειτονικά αμπέλια.

- Ιδιαίτερα μολυσματική ήταν η χθεσινή βροχή (αργά το απόγευμα – πρώτες βραδινές ώρες) που εκδηλώθηκε σε όλο το νησί, μικρού μεν ύψους αλλά με μεγάλη διάρκεια διύγρανσης της βλάστησης.

- Σε περιοχές της μέσα Μεσσαράς και στα ορεινά των Χανίων σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις και το Σαββατοκύριακο.

- Η ασθένεια αναμένεται να εμφανιστεί σε αμπέλια που γειτνιάζουν με τις αρχικές εστίες. Τα συμπτώματα της ασθένειας (κηλίδες λαδιού) αναμένονται μετά 4 - 5 ημέρες από τη βροχή.

Οδηγίες :

  1. Παρατηρείτε με προσοχή τα αμπέλια. Σε αμπέλια που δεν είχαν μέχρι τώρα συμπτώματα πιθανόν να εμφανιστούν σε νεαρά φύλλα 4 – 5 ημέρες μετά τη βροχή (κηλίδες λαδιού). Σε περίπτωση εμφάνισης κάνετε άμεσα ψεκασμό.
  2. Αμπέλια που είχαν συμπτώματα πριν από τις βροχοπτώσεις και που δεν είναι πρόσφατα καλυμμένα να προστατευτούν άμεσα με σκευάσματα διασυστηματικής δράσης.
  3. Αμπέλια με συμπτώματα θα πρέπει να προστατεύονται σε περιόδους που σημειώνονται βραδινές δροσιές και σε πιθανή βροχή.

Σημείωση : Στα αμπέλια που θα εμφανίσουν συμπτώματα η εξέλιξή της ασθένειας θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη συνέχεια.

Απουσία νέων βροχών μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα αμπέλια που βρίσκονται σε τοποθεσίες που σημειώνονται συχνές βραδινές δροσιές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον περονόσπορο πατήστε εδώ

Καλλιεργητικά μέτρα:

Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους.

Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία