BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Επιμελής επίβλεψη ροδακινεώνων για προσβολές από την κηλιδόπτερη δροσόφιλα

Από τα στοιχεία του δικτύου των παγίδων σε ροδακινιές στο ν. Δράμας παρατηρείται αύξηση των συλλήψεων του εντόμου της κηλιδόπτερης δροσόφιλας σε τροφικές παγίδες.

peach-tree-w-fruit

63
1
Οι ροδακινοπαραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά και προσεκτικά τα δένδρα τους για τυχόν ύποπτες προσβολές, ιδιαιτέρως σε κτήματα με ιστορικό προσβολών. Η διαπίστωση της προσβολής και των σχετικών συμπτωμάτων είναι αρκετά δύσκολη. Η καταστροφή των καρπών προκαλείται από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης καθώς και από τη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων που επιτείνουν τη ζημιά (όπως μονίλια). Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη προσβολή παρατηρείται κατάρρευση των καρπών.
Όπου παρατηρούνται προσβολές συνιστάται να γίνει ένας ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την κηλιδόπτερη δροσόφιλα κυρίως σε όψιμες ποικιλίες, επιλέγοντας αυτά που έχουν όσο το δυνατό λιγότερες ημέρες υπολειμματικής διάρκειας τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή.
Συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και χημικής καταπολέμησης όπου απαιτείται δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας κα στα ψηλά τμήματα των δένδρων.
Οι καλλιεργητές μπορούν να συμβουλεύονται για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικό προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση του αριθμού συλλήψεων στις παγίδες με την ένταση των προσβολών. Οι φερομονικές παγίδες μας παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη του κύκλου ζωής των εντόμων εχθρών. Για τη λήψη απόφασης για ψεκασμό θα πρέπει επιπλέον να λαμβάνεται υπόψη η επιτόπια παρατήρηση για ύπαρξη αυγών και προνυμφών, το ιστορικό των προηγούμενων ετών των συγκεκριμένων αγρών καθώς και το φαινολογικό στάδιο που βρίσκεται η καλλιέργεια

Αναλυτικά το δελτίο φυτοπροστασίας διαθέσιμο εδώ
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-07-2021 10:02ελενη θεοδωριδου

ok

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία