Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Προβλήματα με ψευδόκοκκο και τετράνυχο στα εσπεριδοειδή Αχαΐας

Ο άστατος καιρός των προηγούμενων ημερών και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ευνοήσει τους πληθυσμούς των εντομολογικών εχθρών στα εσπεριδοειδή, με τους ψευδόκοκκους και τους τετράνυχους να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα κατά των πρώτων επεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει στην περιοχή της Αχαΐας, με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου να συστήνουν τον συνδυασμό χημικών και καλλιεργητικών μέτρων για την διαχείριση των εχθρών.

portokalia__2_

528
0

Την παρούσα περίοδο η πλειοψηφία των δέντρων βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο όπου ο κάλυκας έχει κολλήσει ή κοντεύει να κολλήσει στα καρπίδια (αναλόγως την πρωιμότητα).

Διαπιστώσεις : Οι άστατες καιρικές συνθήκες από την περίοδο της καρπόδεσης μέχρι σήμερα, φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά στην εξέλιξη της παραγωγής. Κατά τόπους, εντοπίζονται σημαντικές προσβολές από Αφίδες, Αλευρώδεις και Κόκκινη Ψώρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το επόμενο διάστημα για Ψευδόκοκκους και Μύγα Μεσογείου.

 

 

Ψευδόκοκκος (Planococcus citri)

Ισέρυα (Icerya Purcasi)

 

Στις περισσότερες περιοχές έχουν γίνει οι πρώτες επεμβάσεις και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με την εξέλιξη του ψευδόκοκκου αυτή τη εποχή.

Συστάσεις :

Καλλιεργητικά μέτρα: που θα ευνοήσουν στον καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων.

Χημικά μέσα: Συστήνονται άμεσα επεμβάσεις αυτή την περίοδο κυρίως στις πρώιμες περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές οι επεμβάσεις να γίνουν λίγες ημέρες πιο μετά.

 

Ψώρες

Μυτιλόμορφη (α), - Παρλατόρια (β), - Κόκκινη (γ), - Λευκή (δ)

 

Οι προσβολές εντοπίζονται κυρίως σε οπωρώνες με πυκνή βλάστηση ή σε παραμελημένους οπωρώνες οι οποίοι είχαν παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα και τα προηγούμενα χρόνια.

Συστάσεις:

Καλλιεργητικά μέσα που θα περιορίσουν την υγρασία και θα βοηθήσουν στον καλό αερισμό και φωτισμό των δέντρων. Χημικά μέσα: να προτιμηθούν επεμβάσεις με σκευάσματα που έχουν περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα, σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί σε παλαιότερο Τεχνικό Δελτίο της Υπηρεσίας μας, στις ίδιες ημερομηνίες με τον Ψευδόκοκκο.

 

 

Αλευρώδεις -Εριώδης (Aleurothrixus floccosus)

Διαλευρώδης (Dialeurodes citri)

 

Διαπιστώσεις:

Έχουν ξεκινήσει πτήσεις ακμαίων εντόμων του Διαλευρώδη, ιδιαίτερα αισθητά τα προβλήματα σε περιοχές που παλαιότερα υπήρχε πρόβλημα.

 

Συστάσεις:

Συστήνεται επιμελής και τακτικός έλεγχος των οπωρώνων ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση των τοπικών γεωπόνων, των οικείων Δ.Α.Ο.Κ. και της Υπηρεσίας μας σχετικά με την εμφάνιση του εντόμου.

Χημικά μέσα: καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα όπου παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί.

Καλλιεργητικά μέτρα: - Να προτιμηθούν μέτρα με στόχο τον καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων (καθαρισμός και καταστροφή λαίμαργης βλάστησης) - Περιορισμός αζωτούχου λίπανσης και άρδευσης στα απολύτως απαραίτητα.

 

Ακάρεα (Παραμορφωτικό)

Τετράνυχοι Κίτρινος, Κόκκινος

 

Ευνοούνται από ξηρό και ζεστό καιρό. Αναπτύσσουν πολλές γενεές κυρίως το καλοκαίρι, (1 γενεά κάθε 10-12 ημέρες σε θερμοκρασία 25-30 oC). Μπορούν ταχύτατα να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Συστάσεις:

Η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται έγκαιρα, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού. Μεγάλη ευαισθησία παρουσιάζουν οι λεμονιές και οι μανταρινιές ιδιαίτερα στον κίτρινο τετράνυχο, για το λόγο αυτό κρίνονται απαραίτητες χημικές επεμβάσεις όταν οι πληθυσμοί των εχθρών δείχνουν αυξητική τάση, με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα. Η χρήση Θερινού πολτού να μην γίνεται σε θερμοκρασίες άνω των 32oC γιατί μπορεί να εμφανιστούν φυτοτοξικότητες. περισσότερο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός θερινού πολτού με ένα από τα υπόλοιπα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που μπορούν να συνδυαστούν με αυτόν. Τα δέντρα που θα ψεκαστούν με σκέτο θερινό πολτό ή συνδυασμό του, πρέπει να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση, ποτισμένα και η επέμβαση να γίνει πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.

 

Αφίδες

Σε οπωρώνες που υπάρχει έντονη χρήση εντομοκτόνων αναπτύσσονται πληθυσμοί λόγω καταστροφής των φυσικών τους εχθρών. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με προσεκτικό και συστηματικό έλεγχο της καλλιέργειας.

Συστάσεις :

Επιμελής έλεγχος των οπωρώνων ανά τακτά διαστήματα (8-10 ημέρες), για τον έλεγχο της έκτασης της προσβολής, και αν ξεπερνάει τα ανεκτά όρια (5-10% αποικίες σε βλαστούς μανταρινιών και πορτοκαλιών αντίστοιχα) να γίνει καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί.

 

Για την αντιμετώπιση των αφίδων υπάρχουν φυσικοί τους εχθροί, όπως το αρπαχτικό Harmonia axyridis ή με σκευάσματα Beauveria bassiana. Επίσης, μπορούν να γίνουν ψεκασμοί με άλατα καλίου, εκχύλισμα τσουκνίδας, ή με φυσικές πυρεθρίνες. Οι χημικές επεμβάσεις ανάλογες του φυτοπροστατευτικού σκευάσματος που έχει χρησιμοποιηθεί.

Φυτοπροστασία:

* Επιλέγετε προσεκτικά ανάλογα τον εχθρό και την καλλιέργεια σύμφωνα με τις λίστες που έχουν αναρτηθεί σε προηγούμενο δελτίο.

* Συμβουλευτείτε το Γεωπόνο σας πάντα πριν την εφαρμογή.

* Εφαρμόζετε αποκλειστικά και μόνο με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα.

* Τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας.

* Προτιμήστε πιο οικολογικούς τρόπους επεμβάσεων, προστατέψτε τους φυσικούς εχθρούς και τα ωφέλιμα έντομα αποφεύγοντας στο δυνατό τις χημικές επεμβάσεις.

* Ελέγχετε τακτικά τους οπωρώνες για εχθρούς καραντίνας ή εξάρσεις πληθυσμών και ειδοποιείστε άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία