BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Με σύμμαχο τους φυσικούς εχθρούς προχωράει η ανάπτυξη στο βαμβάκι

Με μέτρο η λίπανση και η άρδευση συστήνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρο Φυτοπροστασίας Δράμας, ώστε να μην οψιμήσει και άλλο το βαμβάκι, ενώ παράλληλα συνιστούν να μην γίνονται χημικές επεμβάσεις αν δεν κριθεί απολύτως απαραίτητο.

vamvaki-fantom

50
0

Στόχοι

Το παρόν Δελτίο εκδίδεται από τη Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας και απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς για την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία του βαμβακιού.

Αφορά στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών και αποσκοπεί στην οργάνωση αποτελεσματικής διαχείρισης της καλλιέργειας.

Προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της καλλιέργειας είναι ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

Διαπιστώσεις

Καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα της ασιατικής πασχαλίτσας (Harmonia axyridis). Το είδος αυτό καταβροχθίζει τα αβγά και τα νεαρά σκουλήκια.

Είναι σε εξέλιξη η πτήση της γενεάς Ιουλίου τού πράσινου σκουληκιού. Αναμένεται από τις 15-07-2021 να ξεκινήσει η νύμφωση στο έδαφος των προνυμφών της γενεάς αυτής.

Δεν διαπιστώνονται προβλήματα φυτοπροστασίας.

Παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα φυσικών εχθρών (βλ. «Καταγραφή φυσικών εχθρών στον Ν. Δράμας» για εικόνες αναγνώρισης).

Παρακολουθείται η εξέλιξη της γενεάς αυτής και συλλέγονται προγνωστικά δεδομένα για τον χρόνο εμφάνισης της επόμενης, κρίσιμης γενεάς (Αυγούστου) (μοντέλο Mironidis, 2014). Στο επόμενο Δελτίο περισσότερες πληροφορίες.

Οι βαμβακοφυτείες στην Π.Ε. Δράμας βρίσκονται γενικώς στο βλαστικό στάδιο της άνθησης.

Έχουν γενικώς φυσιολογική εξέλιξη παρά το όψιμο στάδιο ανάπτυξης που καταγράφεται, ιδιαίτερα στις χαλαζόπληκτες καλλιέργειες.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν περαιτέρω την οψίμιση της καλλιέργειας:

Να αποφεύγεται η υπερβολή στην παροχή αρδευτικού νερού.

Συνιστάται η εφαρμογή ανασχετικού (mepiquat chloride 5 SL, διάφορα σκευάσματα) σε καλλιέργειες με αυξημένη ανάπτυξη, μεγάλα μεσογονάτια και καθυστερημένη άνθηση - καρποφορία (σε υψηλές θέσεις των φυτών).

Σε αγρούς με ιστορικό πρόωρης γήρανσης να εφαρμοστεί άμεσα καλιούχος λίπανση διαφυλλικά, ή από εδάφους μέσω υδρολίπανσης εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αυτή

Η πιθανή παρουσία σκουληκιών αυτής της γενεάς δεν είναι επικίνδυνη, επειδή στο τρέχον διάστημα δημιουργούνται διαρκώς εκμεταλλεύσιμα καρποφόρα όργανα. Αν απαιτηθεί επέμβαση συνιστώνται τα μικροβιακά σκευάσματα (βλ. ΠΙΝΑΚΑ).

Παρακολούθηση της καλλιέργειας

Καλούνται οι καλλιεργητές να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους.

Γενική σύσταση: Να αποφεύγεται η εκτέλεση ψεκασμών «προληπτικά». Οι εφαρμογές εντομοκτόνων με την παρατήρηση αβγών στα φυτά είναι άστοχες. Σκοπός: η διαφύλαξη των φυσικών εχθρών μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού (βλ. «Καταγραφή φυσικών εχθρών στον Ν. Δράμας» για εικόνες αναγνώρισης).

Το όριο επέμβασης κατά της τρέχουσας γενεάς (Ιουλίου) είναι η καταμέτρηση:

6-8 σκουληκιών σε 100 φυτά

Για αναλυτικότερα στοιχεία βλ. τον πίνακα ορίων τού προηγούμενου (2ου) Δελτίου Βαμβακιού.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΡΙΟ

 

  • Εφαρμογή Ψεκασμών με Γεωργικά Φάρμακα

Υποχρέωση των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα, να διατηρούν επί τριετία τις συνταγές χρήσης γ. φαρμάκων και να καταγράφουν σε ημερολόγιο τις ημερομηνίες χρήσης τους, το οποίο θα επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία