BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Ψεκασμοί για την παρλατόρια και καλλιεργητικά μέτρα για την κόκκινη ψώρα εσπεριδοειδών

Οι γεωπόνοι συμβουλεύουν τους παραγωγούς για τον περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), να βασίζονται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.

michaliskoulieris-kalliergeia-portokalias

531
0

Κόκκινη ψώρα εσπεριδοειδών

Η κόκκινη ή καλιφορνέζικη ψώρα των εσπεριδοειδών έχει κάνει την εμφάνισή της με την μορφή προνύμφης στα εσπεριδοειδή των νοτιότερων περιοχών της χώρας, με τις προσβολές να αναμένεται να εξαπλωθούν σταδιακά και στις υπόλοιπες καλλιεργητικές περιοχές. Οι επεμβάσεις, όπου κριθούν αναγκαίες, θα πρέπει να πραγματοποιούνται στα ευαίσθητα προνυμφικά στάδια, όταν δηλαδή το έντομο δεν έχει ακόμα αναπτύξει το προστατευτικό του ασπίδιο (κυκλικό, ποκκινοπορτοκαλί). Οι προνύμφες 1ου σταδίου διασπείρονται στο φύλλωμα και εγκαθίστανται σε φύλλα, βλαστούς, κλάδους, κορμό και καρπούς, όπου και προκαλούν παραμορφώσεις, σκλήρυνση του φλοιού και εσχάρωση, μειώνοντας το μέγεθος και την εμπορική τους αξία. Σε έντονες προσβολές παρατηρείται γενική εξασθένιση του δέντρου λόγω απώλειας χυμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Ηρακλείου προτείνουν τον άμεσο ψεκασμό με κατάλληλο εντομοκτόνο. Όπου συνυπάρχουν προσβολές κοκκοειδών και ψευδόκκοκου συνιστάται να γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση.

 

Σε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για το κοκκοειδές που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας  Ιωάννινων αναφέρεται:

Σε όσους οπωρώνες, μετά από τυχαία δειγματοληψία, διαπιστώνεται προσβολή καρπών και αν η προσβολή είναι ομοιόμορφη (δηλαδή αφορά τα περισσότερα δέντρα), να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου σε όλες τις περιοχές, με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα. Προσοχή στον μέγιστο αριθμό εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.

 

Παρλατόρια

Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόγνωσης ασθενειών και σε όσους οπωρώνες παρουσιάζουν προβλήματα με την παρλατόρια, θα πρέπει να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση της δεύτερης γενιάς του κοκκοειδούς με την λήψη του δελτίου σε όλες τις περιοχές με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα, βλ. λίστα που έχει σταλεί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία