BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Από το καλαμπόκι στην πιπεριά πέταξε η 2η γενιά πυραλίδας

Με αυξημένους πληθυσμούς, που έχουν την δυνατότητα να προξενήσουν σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της πιπεριάς, βρίσκεται σε πτήση η 2η γενιά πυραλίδας, με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Δράμας συστήνουν να γίνεται χημική καταπολέμηση του εντόμου σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη στο στάδιο που ο καρπός της πιπεριάς έχει το μισό τελικό του μέγεθος.

817a0b87c8b4a5b09390d4c2ae24ca96

93
0

Ο επιβλαβής οργανισμός πυραλίδα, Ostrinia nubilalis, είναι κατ' εξοχήν εχθρός του καλαμποκιού. Παρατηρούνται όμως αρκετές προσβολές και στην καλλιέργεια της πιπεριάς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι δύο καλλιέργειες συνυπάρχουν.
Για το έτος 2021 η υπηρεσία μας σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Ξάνθης, εγκατέστησε τρεις (3) φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου σε αντιπροσωπευτικά σημεία της Π.Ε. Ξάνθης, όπου παραδοσιακά καλλιεργείται η πιπεριά και συνήθως προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

  •  Μία (1) φερομονική παγίδα στην περιοχή της Κρεμαστής, Δήμου Τοπείρου, ΠΕ Ξάνθης σε καλλιέργεια πιπεριάς,
  •  μία (1) στην περιοχή του Ερασμίου, Δήμου Τοπείρου, ΠΕ Ξάνθης, επίσης σε καλλιέργεια πιπεριάς και
  •  μία (1) ακόμα σε καλλιέργεια καλαμποκιού στην περιοχή της Κοσμητής του ίδιου Δήμου
    Η εγκατάσταση του δικτύου των παγίδων έγινε στις 02.06.21. Η παρακολούθηση και καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται από τους γεωπόνους της Δ.Α.Ο.Κ. Ξάνθης μία φορά /εβδομάδα
    Να σημειώσουμε ότι σε αρκετές αγροτικές περιοχές της ΠΕ Ξάνθης σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις κατά τον μήνα Ιούνιο με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες στην καλλιέργεια, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Κάποιες φυτείες εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εκεί αρκετά ενήλικα άτομα της πυραλίδας.

Οι υπόλοιπες φυτείες πιπεριάς στις αγροτικές περιοχές της ΠΕ Ξάνθης, εξελίσσονται ικανοποιητικά και αναμένεται από αυτές μία καλή παραγωγή. Οι προνύμφες της 2ης γενεάς τρέφονται είτε στο στέλεχος είτε στον καρπό της πιπεριάς. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα παρακάτω :

  • Δημιουργία οπών στο στέλεχος και λεπτής σκόνης στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού όταν οι κάμπιες προσπαθούν να μπουν μέσα στον καρπό
  • Πρόωρη ωρίμανση του καρπού και μετέπειτα σάπισμά του, με την επίδραση διάφορων παθογόνων.

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, διαπιστώνουμε ότι η 2η γενεά του εντόμου έχει κάνει την εμφάνισή της. Έχει αφήσει πλέον το καλαμπόκι (όπως δείχνουν οι συλλήψεις) και έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί πληθυσμοί, με αυξητική τάση, στις καλλιέργειες πιπεριάς που προορίζονται κυρίως για βιομηχανική χρήση. Επίσης έχουν παρατηρηθεί και προσβολές σε καρπούς πιπεριάς.

Αυτή η γενεά αναπτύσσει υψηλούς πληθυσμούς και οι προνύμφες της προκαλούν σημαντική ζημία στην πιπεριά, υποβαθμίζοντας τελικά την ποιότητα του καρπού.

  • Ιδιαίτερα λοιπόν αυτήν την περίοδο εφιστούμε την προσοχή των παραγωγών, διότι επιβάλλεται η σχολαστική παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού του εντόμου.

Θα πρέπει οι παραγωγοί να προβαίνουν οι ίδιοι συχνά, αν όχι καθημερινά, σε έλεγχο για την ύπαρξη προνυμφών επί των καρπών, ώστε να αποφασιστεί έγκαιρα η επέμβαση, αν και όταν χρειαστεί, με τα εγκεκριμένα και κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Χημική Καταπολέμηση

Η χημική καταπολέμηση, αν και εφόσον επιλεγεί από τους παραγωγούς, θα πρέπει να γίνεται όταν ο καρπός είναι σε μέγεθος μεγαλύτερο από το μισό, χρησιμοποιώντας μόνο τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως αναφέρονται ανά καλλιέργεια και παθογόνο στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx και τηρώντας τα αναγραφόμενα επί της ετικέτας, σχετικά με το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής σε ημέρες, (θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ημέρες υπολειμματικής διάρκειας τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή), όπως και όλα τα σχετικά για την προστασία των μελισσών , περιβάλλοντος κλπ.

Οι παραγωγοί και μόνο αυτοί, είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης, στις συνθήκες της καλλιέργειας, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, οι οποίοι συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία