BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Πέντε απειλές για τη φιστικιά το επόμενο χρονικό διάστημα, τα μέτρα πρόληψης

Οδηγίες για την αντιμετώπιση μυκητιάσεων και εντομολογικών εχθρών που προσβάλλουν παραδοσιακά την φιστικιά το επόμενο χρονικό διάστημα παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου με διπλό τεχνικό δελτίο στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

5fbf70a78a652-fistiki-3407x2275-web

525
0

Αναλυτικότερα:

 

ΒΟΤΡΥΟΣΦΑΙΡΙΑ

(Botryosphaeria dothidea)

Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτή την εποχή είναι χαρακτηριστικά. Παρατηρούνται ξηράνσεις φύλλων, καρπών και ταξικαρπιών, καθώς και ολόκληρων κλάδων.

Τα προσβεβλημένα όργανα που απομένουν πάνω στα δένδρα αποτελούν πηγή μολύσματος για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Γι’ αυτό, συνιστάται:

  1. Συλλογή και καταστροφή όλων των προσβεβλημένων οργάνων πριν πέσουν τα φύλλα, γιατί τώρα διακρίνεται η προσβεβλημένη από την υγιή βλάστηση.
  2. Απομάκρυνση και καταστροφή των ξερών, πεσμένων στο έδαφος φύλλων ή ενσωμάτωσή τους με ελαφρύ φρεζάρισμα.

 

ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ (Septoria spp.)

Σε δενδροκομεία που δεν ψεκάστηκαν επαρκώς κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ή δεν γινόταν σωστή κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό οι προσβολές είναι έντονες και συνοδεύονται από φυλλόπτωση.

Για τον περιορισμό του πρωτογενούς μολύσματος την επόμενη καλλιεργητική περίοδο συνιστάται:

  1. Ψεκασμός των φύλλων με ένα χαλκούχο σκεύασμα, πριν ή μετά την πτώση τους στο έδαφος.
  2. Απομάκρυνση και κάψιμο των πεσμένων φύλλων ή ενσωμάτωσή τους με ελαφρύ φρεζάρισμα στο έδαφος.
  3. Επειδή τόσο η σεπτορίωση, όσο και η βοτρυοσφαίρια, ευνοούνται από συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας, θα πρέπει με το επερχόμενο χειμερινό κλάδεμα να εξασφαλίζεται ο καλός αερισμός των δένδρων

 

ΨΥΛΛΑ (Agonoscena pistaciae)

Το έντομο διαχειμάζει ως ενήλικο σε ρωγμές του φλοιού, κάτω από πεσμένα φύλλα και σε άλλες προφυλαγμένες θέσεις του δενδρώνα. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έντονων προσβολών, συνιστάται:

  1. Συλλογή και καταστροφή κάθε ξερού ή ημίξηρου οργάνου
  2. Ενσωμάτωση πεσμένων φύλλων
  3. Επάλειψη κορμού και βραχιόνων με βορδιγάλειο πάστα
  4. Ψεκασμός μετά τη συγκομιδή με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ακμαιοκτόνο σε συνδυασμό με θερινό πολτό.

 

ΕΥΡΥΤΟΜΟ (Eurytoma plotnikovi)

Διαχειμάζει ως ώριμη προνύμφη μέσα σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο ή στο έδαφος. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού του εντόμου, συνιστάται η επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών.

Ένα πσοσοστό των καρπών αυτών καλό είναι να ελέγχεται για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους. Οι καρποί αυτοί θα τοποθετηθούν σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία την ερχόμενη άνοιξη, για τον ακριβή προσδιορισμό της εξόδου του εντόμου.

 

ΣΚΟΛΥΤΗΣ (Acrantus vestitus)

Την εποχή που το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο, τα ακμαία εγκαταλείπουν τις στοές διατροφής και αναζητούν εξασθενημένους βλαστούς ή κλάδους, όπου ορύσσουν στοές αναπαραγωγής, στις οποίες διαχειμάζουν.

Για τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου που διαχειμάζει, συνιστάται:

  1. Άμεση αφαίρεση και καύση κάθε ξερού, ημίξηρου ή καχεκτικού κλάδου.
  2. Τοποθέτηση το φθινόπωρο κοντά στα δένδρα μερικών ξερών και ημίξηρων κλάδων, οι οποίοι ενεργούν σαν παγίδες για την ωοτοκία και διαχείμαση των εντόμων. Οι κλάδοι αυτοί πρέπει να συλλέγονται και να καίγονται τον Φεβρουάριο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία