BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Η κακοκαιρία Daniel δημιούργησε εύφορο έδαφος για τους εχθρούς της ελιάς

Μετά από την κακοκαιρία Daniel, εκτός από τις καταστροφές στην παραγωγή, οι ελαιοκλλιεργητές καλούνται να πρέπει να προσέξουν και εχθρούς, όπως το κυκλοκόνιο, το γλοιοσπόριο και τον πυρηνοτρήτη, οι οποίοι ευνοήθηκαν από αυτές τις καιρικές συνθήκες.

istockphoto-1291912252-612x612

6
0

Οι γεωπόνοι του Κέντρου Προστασίας Φυτών Αχαΐας τονίζουν πως, παράλληλα με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, καραδοκούν και οι μολύνσεις από τα παραπάνω παθογόνα και συστήνουν στους παραγωγούς ταυτόχρονη, προληπτική αντιμετώπιση με διενέργεια 1-2 ψεκασμών με κατάλληλα μυκητοκτόνα.
Επιπλέον, σε περιπτώσεις ελαιώνων, που δεν προστατεύονται από βροχοπτώσεις, οι καλλιεργητές καλούνται να χρησιμοποιήσουν μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.
Ειδικότερα, οι χαμηλές θερμοκρασίες, η υγρασία και οι βροχοπτώσεις συντελούν στην ανάπτυξη του μύκητα του κυκλοκόνιου που προκαλεί αυτήν την ασθένεια. Συμπτώματα προσβολής γίνονται αισθητά στο έλασμα και στους μίσχους των φύλλων, καθώς και στους ποδίσκους των καρπών, με αποτέλεσμα τη φυλλόπτωση, την καρπόπτωση και την επιβάρυνση της υγείας του δέντρου εν γένει.

Όσον αφορά το γλοιοσπόριο, το παθογόνο (Gloeosporium olivarum syn. Colletotrichum clavatum ), που προκαλεί την ασθένεια αυτήν, ευδοκιμεί κυρίως σε περιοχές του Ιονίου, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και των βροχοπτώσεων, ενώ η προσβολή στα ελαιόδεντρα μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως της περιόδου ανάπτυξής τους, δηλαδή από την περίοδο άνθισης έως και την ωρίμανσή τους. Η μόλυνση ώριμων δέντρων οδηγεί σε σήψεις, οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα και στην ποσότητα της παραγωγής ελαιόλαδου. Οι προσβεβλημένοι καρποί που παραμένουν πάνω στο δέντρο μουμιοποιούνται, ενώ όσοι πέφτουν στο έδαφος σαπίζουν και, σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, πάνω τους σχηματίζεται μία γλοιώδης, ρόδινη μάζα.

Δεν είναι αναγκαία η επέμβαση κατά του πυρηνοτρήτη

Οι εγκατεστημένες παγίδες σημαίνουν την έναρξη της τρίτης πτήσης του εντόμου, ήδη από τις αρχές Σεπτέμβρη, με τα αυγά της να εναποτίθενται πάνω στα φύλλα των ελαιόδεντρων, όπου και θα εκκολαφθούν. Ωστόσο, δεν κρίνεται αναγκαία η επέμβαση κατά του εντόμου, καθώς αυτό δεν προκαλεί σημαντικές ζημιές στο δέντρο.

Οι γεωπόνοι του ανωτέρω τμήματος υπογραμμίζουν τη χρήση μόνο των εγκεκριμένων σκευασμάτων, καθώς και την τήρηση των χρονικών ορίων και τον μέγιστο αριθμό εφαρμογών, ούτως ώστε τα δέντρα να μην αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα προϊόντα αυτά .


Αναλυτικά, οι οδηγίες του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας εδώ.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία