Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Χωρίς προβλήματα από πράσινο σκουλήκι οι βαμβακοφυτείες Δράμας

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμασης και του ανοίγματος των νεαρών καψών τους και εξελίσσονται φυσιολογικά, με την πτήση του πράσινου σκουληκιού, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, να μην φαίνεται να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

4087182151_26c870d228_z

202
0

Ομοίως, και η γενεά του ολοκληρώθηκε ομαλά στα τέλη Αυγούστου. Παρόλα αυτά, οι αγρότες οφείλουν να πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών της ΔΑΟΚ Δράμας για την αποτελεσματικότερη προστασία των καλλιεργειών τους.
Οι θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου επέσπευσαν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των καψών και ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις που το 25-40%  των καρυδιών (καψών) έχει ανοίξει, συνίσταται η χρήση εγκεκριμένων, ωριμαντικών σκευασμάτων για την επιτάχυνση και την αύξηση του ανοίγματος των ώριμων καψών προ συγκομιδής. Πέραν τούτου, οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας εφιστούν την προσοχή των παραγωγών στην αποφύλλωση με κατάλληλα αποφυλλωτικά προϊόντα, και κατά προτίμηση όταν τουλάχιστον το 40-50% των καρυδιών είναι ανοιχτό και όταν το 80-90% των καψών είναι ώριμο.
Να σημειωθεί πως τα ώριμα καρύδια κόβονται δύσκολα με μαχαίρι, λόγω των ανεπτυγμένων τους σπερμάτων και επίσης, τα σπέρματά τους εξωτερικά έχουν καστανό χρώμα, οι κοτυληδόνες τους είναι ευδιάκριτες και δεν παρουσιάζουν πλέον ζελατινώδη εμφάνιση στο κέντρο τους.
Οι ψεκασμοί που πραγματοποιούνται πρέπει να γίνονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ανάλογα κιόλας με την περίπτωση ενέργειας. Αναφορικά με τα ωριμαντικά, αυτά πρέπει να εφαρμόζονται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 16ºC , ενώ τα αποφυλλωτικά χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία για να είναι πιο αποτελεσματικά και πρέπει να εφαρμόζονται μόνο όταν το επόμενο τετραήμερο πρόκειται να είναι θερμό. Ο όγκος ψεκασμού πρέπει να είναι ύψους 50-60 λίτρων/ στρέμμα.

 

Αναλυτικά, οι οδηγίες των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Δράμας εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία