Ομοίως, και η γενεά του ολοκληρώθηκε ομαλά στα τέλη Αυγούστου. Παρόλα αυτά, οι αγρότες οφείλουν να πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών της ΔΑΟΚ Δράμας για την αποτελεσματικότερη προστασία των καλλιεργειών τους.
Οι θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου επέσπευσαν την ανάπτυξη και την ωρίμανση των καψών και ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις που το 25-40% των καρυδιών (καψών) έχει ανοίξει, συνίσταται η χρήση εγκεκριμένων, ωριμαντικών σκευασμάτων για την επιτάχυνση και την αύξηση του ανοίγματος των ώριμων καψών προ συγκομιδής. Πέραν τούτου, οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας εφιστούν την προσοχή των παραγωγών στην αποφύλλωση με κατάλληλα αποφυλλωτικά προϊόντα, και κατά προτίμηση όταν τουλάχιστον το 40-50% των καρυδιών είναι ανοιχτό και όταν το 80-90% των καψών είναι ώριμο.
Να σημειωθεί πως τα ώριμα καρύδια κόβονται δύσκολα με μαχαίρι, λόγω των ανεπτυγμένων τους σπερμάτων και επίσης, τα σπέρματά τους εξωτερικά έχουν καστανό χρώμα, οι κοτυληδόνες τους είναι ευδιάκριτες και δεν παρουσιάζουν πλέον ζελατινώδη εμφάνιση στο κέντρο τους.
Οι ψεκασμοί που πραγματοποιούνται πρέπει να γίνονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ανάλογα κιόλας με την περίπτωση ενέργειας. Αναφορικά με τα ωριμαντικά, αυτά πρέπει να εφαρμόζονται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 16ºC , ενώ τα αποφυλλωτικά χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία για να είναι πιο αποτελεσματικά και πρέπει να εφαρμόζονται μόνο όταν το επόμενο τετραήμερο πρόκειται να είναι θερμό. Ο όγκος ψεκασμού πρέπει να είναι ύψους 50-60 λίτρων/ στρέμμα.
Αναλυτικά, οι οδηγίες των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Δράμας εδώ.