Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενειών για προστασία στην ελιά

Την προσοχή των ελαιοπαραγωγών για προσβολές από ασθένειες και μύκητες σε περιοχές με υγρασία και ευαίσθητες ποικιλίες ελιάς εφιστά το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.

IMG_0761

347
0

Στο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων βάζει στο επίκεντρο μύκητες όπως το Κυκλοκόνια, Κερκόσπορα-Γλοιοσπόριο, Καπνιά και ασθένειες όπως η Καρκίνωση παρέχοντας οδηγίες για έγκαιρη αντιμετώπιση με τα κατάλληλα σκευάσματα και πρακτικές που θα τους εξασφαλίζουν την απαραίτητη προστασία.

ΕΛΙΑ

  1. ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Συμπτώματα: Ο μύκητας παρουσιάζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων με σχηματισμό κυκλικών κηλίδων με χρώμα σταχτί ως καστανό και καπνώδη εμφάνιση. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή, παρατηρείται φυλλόπτωση, με αποτέλεσμα το δένδρο να εξασθενεί. Για να πραγματοποιηθούν μολύνσεις είναι απαραίτητη η βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία (σχηματισμός δρόσου) και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Οδηγίες: Να γίνει άμεσα επέμβαση με εγκεκριμένο σκεύασμα και να προσεχτούν ιδιαίτερα οι ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία και οι ευαίσθητες ποικιλίες. Το ψεκαστικό υγρό να βρέχει καλά το φύλλωμα. Ιδιαίτερα ευαίσθητες ποικιλίες στο κυκλοκόνιο είναι η Καλαμών και δευτερευόντως το Μανάκι.

Η ποικιλία Μεγαρίτικη (Λαδολιά) και κυρίως η Κορωνέϊκη παρουσιάζουν σχετική αντοχή στην ασθένεια.

  1. ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ – ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ

Κερκόσπορα: Οι προσβολές από τον μύκητα ξεκινούν αυτήν την εποχή. Προκαλεί κηλίδες στους καρπούς και στα φύλλα. Γλοιοσπόριο: Προσβάλλει κυρίως τους καρπούς στην αρχή της ωρίμανσης και μέχρι την πλήρη ωρίμανση.

Οδηγίες: Να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με το κυκλοκόνιο

  1. ΚΑΠΝΙΑ

Οφείλεται σε μύκητες που αναπτύσσονται σε μελιτώδη εκκρίματα διαφόρων κοκκοειδών και επομένως η έγκαιρη καταπολέμησή τους εξασφαλίζει την προστασία από την καπνιά.

Οδηγίες: Ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα, βοηθά στο καθάρισμα των δένδρων από την καπνιά και τις λειχήνες.

  1. ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Συμπτώματα : Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός υπερπλασιών (καρκινώματα), κυρίως σε βλαστούς και κλάδους. Η μόλυνση γίνεται μέσω πρόσφατων πληγών που προκαλούνται κατά τη συλλογή του ελαιόκαρπου, με το κλάδεμα, τα καλλιεργητικά εργαλεία, από χαλάζι και παγετό καθώς και από μη καλά επουλωμένες ουλές που δημιουργούνται με την πτώση των φύλλων. Ευνοείται από βροχερό καιρό.

Η ποικιλία Κορωνέϊκη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ασθένεια.

Οδηγίες: Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων των δένδρων. Όταν η προσβολή εντοπίζεται στον κορμό και σε μεγάλους βραχίονες, συνιστάται αφαίρεση των όγκων με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη της πληγής με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Οι εργασίες αυτές να γίνονται το καλοκαίρι και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό. Αμέσως μετά τη συγκομιδή, το κλάδεμα ή καθάρισμα των δένδρων καθώς και μετά από παγετό ή χαλάζι, να γίνεται ψεκασμός με χαλκούχο εγκεκριμένο σκεύασμα. Να αποφεύγεται η συλλογή του καρπού με ραβδισμό.

Δείτε εδώ την Γεωργική Προειδοποίηση

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία