BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Κρίσιμοι οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί κατά του εξώασκου στα πυρηνόκαρπα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Ναυπλίου συνιστά την διενέργεια προληπτικών ψεκασμών και την εφαρμογή μιας σειράς καλλιεργητικών μέτρων μετά από τη περίοδο συγκομιδής.

ekswaskos_rodakinias_pyrhnokarpa

41
0

Οι προληπτικοί ψεκασμοί θεωρούνται αναγκαίοι, διότι ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και την πιο οικονομική αντιμετώπιση των πιθανών μελλοντικών προσβολών της καλλιέργειας κατά την επόμενη βλαστική περίοδο.

Εξώασκος - Κορύνεο

Προκειμένου να ελαττωθούν τα μολύσματα των μυκήτων, συνιστάται η πραγματοποίηση προληπτικού ψεκασμού, όταν παρατηρηθεί 75% πτώση των φύλλων, χρησιμοποιώντας κατάλληλο και εγκεκριμένο σκεύασμα. Ο εξώασκος προσβάλει τα φύλλα και σπάνια τα άνθη και τους καρπούς κυρίως στην ροδακινιά και τη νεκταρινιά. Το κορύνεο συναντάται σε όλα τα πυρηνόκαρπα και συγκεκριμένα σε δέντρα ροδακινιάς, νεκταρινιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς και κερασιάς.

Βακτηριακό Έλκος

Τόσο το φθινόπωρο όσο και ο χειμώνας αποτελούν κρίσιμες περιόδους για την προστασία από το βακτηριακό έλκος των πυρηνόπαρπων. Η ασθένεια οδηγεί σε νέκρωση οφθαλμών, δημιουργία ελκών και ξήρανση κλάδων ή ολόκληρων δέντρων. Για την μείωση των προσβολών προτείνεται η πραγματοποίηση δύο ψεκασμών με εγκεκριμένο σκεύασμα. Ο πρώτος κατά την έναρξη της φυλλόπτωσης και ο δεύτερος όταν το 75% των φύλλων έχουν πέσει. Πριν από τον πρώτο ψεκασμό, προτείνεται η αφαίρεση και η καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων, πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων, καθώς και η αποφυγή της δημιουργίας πληγών από τις τομές κλαδέματος κατά την περίοδο φθινοπώρου και χειμώνα.

Νέκρωση βραχιόνων βερικοκιάς

Στη βερικοκιά, η ασθένεια προσβάλλει τον κορμό και τους κλάδους δημιουργώντας διογκωμένα έλκη και ρωγμές. Οι πληγές προκαλούνται από τις τομές κλαδέματος από όπου βγαίνει άφθονο κόμμι (κόλλα). Τα καλλιεργητικά μέτρα που προτείνονται είναι το κλάδεμα με ξηρό καιρό, η αφαίρεση και η καταστροφή προσβεβλημένων κλάδων και η απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων για την αποφυγή της μεταφοράς του μολύσματος. Σε περιοχές όπου ενδημεί η ασθένεια συνιστάται όψιμο κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των δέντρων με στόχο την εξασφάλιση καλού αερισμού. Τέλος, σε περίπτωση τραυματισμού του δέντρου, κατά την εφαρμογή κλαδέματος, προτείνεται η επάλειψή των τομών με κατάλληλο υλικό (πάστα).  

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία