Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Την προσοχή των αγροτών κατά της Λεπτοσπείρωσης εφιστούν Υγειονομικές Αρχές

Η χρήση των κατάλληλων μέσων προστασίας κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών ή παραμονής σε πλημμυρισμένες περιοχές είναι απαραίτητο μέτρο προφύλαξης σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας - Διεύθυνσης Υγείας ΠΕ Δράμας.

Βαμβακια-μετα-τις-βροχες-οψιμιση-03-07-2018-1200x630

333
0

Η λεπτοσπείρωση είναι μια μικροβιακή λοίμωξη η οποία προσβάλλει τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα. Προκαλείται από το βακτήριο που ονομάζεται λεπτόσπειρα και η λοίμωξη είναι δυνητικά θανατηφόρος.

Η μόλυνση γίνεται μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα, με το φυσικό περιβάλλον ιδίως όταν υπάρχουν νερά/υγρασία ή μέσω κατανάλωσης τροφής/υγρών που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή με το φυσικό περιβάλλον. Τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης μπορεί να εκδηλωθούν από 2 ημέρες έως και 30 ημέρες (συνήθως 5-14 ημέρες) μετά την έκθεση στην Leptospira. Μερικά από τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, μυαλγίες, πυρετός και ρίγος, δερματικά εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα, βήχας, στομαχόπονος, εμετός, διάρροια και κιτρίνισμα ματιών ή και δέρματος.

Αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν έχουν όσοι απασχολούνται με την γεωργία και κτηνοτροφία,  αποκομιδή σκουπιδιών και στις αποχετεύσεις. Επιπλέον, εκείνοι που έρχονται σε επαφή με νερά σε πλημμυρισμένες περιοχές ή ασχολούνται με τον καθαρισμό χώρων μετά από πλημμύρες χωρίς χρήση μέσων προστασίας (αδιάβροχα γάντια, γαλότσες κλπ.).Η κολύμβηση σε ποτάμια, λίμνες και υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, η διαβίωση σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί πρόσφατα κρούσματα λεπτοσπείρωσης και η παραμονή σε επικίνδυνο περιβάλλον χωρίς χρήση μέσων προστασίας.

Μέτρα προφύλαξης:

  • Χρήση κατάλληλων μέσων προστασίας κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών ή παραμονής σε πλημμυρισμένες περιοχές (γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.). Σε περιπτώσεις χρήσης νερού υπό πίεση για καθαρισμό χώρων, συστήνεται επιπλέον η χρήση μάσκας αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή Ν95 και προστατευτικής ασπίδας προσώπου για να μην έρχεστε σε επαφή με τυχόν σταγονίδια που εκτινάσσονται.
  • Κάλυψη των ανοιχτών πληγών με αδιάβροχους επιδέσμους ή επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες. Πλύσιμο των χεριών και καθαρισμός των πληγών (κατά προτίμηση με σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό) μετά από επαφή με ούρα, ζώα, χώμα ή στάσιμα νερά.
  • Αποφυγή της επαφής με νερά πλημμύρας και αποφυγή κατανάλωσης υγρών ή τροφίμων που έχουν έρθει σε επαφή με νερά πλημμύρας.
  • Αποφυγή της κολύμβησης, της κατάποσης ή της βύθισης του κεφαλιού σε δυνητικά μολυσμένο γλυκό νερό (ποτάμια, λίμνες, στάσιμο νερό, πλημμυρισμένες εκτάσεις).
  • Πλύσιμο πολύ καλά των φρούτων και των λαχανικών που είχαν επαφή με χώμα και τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι.
  • Διατήρηση υγρών και τροφίμων σε κλειστούς περιέκτες (δοχεία, καλάθια με καπάκι ή άλλα κλειστά συστήματα) όταν βρίσκονται σε υπαίθριο χώρο. Αποφυγή κατανάλωσης υγρών ή τροφίμων που μπορεί να έχουν εκτεθεί σε τρωκτικά.
  • Απομάκρυνση των απορριμμάτων και τυχόν υπολειμμάτων τροφών και νερού γύρω από το σπίτι έτσι ώστε να μην προσελκύουν τρωκτικά.
  • Διατήρηση του πληθυσμού των τρωκτικών (αρουραίους και ποντίκια) υπό έλεγχο εφαρμόζοντας συστηματικά μυοκτονίες.
  • Περίφραξη και διατήρηση με ασφάλεια τα αποθηκευμένα τρόφιμα, ζωοτροφές ή αγροτικά προϊόντα ώστε να μην έχουν πρόσβαση τρωκτικά.
  • Προληπτικός εμβολιασμός των κατοικιδίων έναντι της λεπτοσπείρωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.         
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία