BACK TO
TOP
Honey Insider

Τέσσερα αδέρφια τρίτη γενιά μελισσοκόμων και 2.000 μελίσσια

Στην κεφαλή της μελισσοκομίας Χελμός βρίσκεται η τρίτη γενιά μελισσοκόμων, καθώς την επιχείρηση με έδρα τους Άνω Λούσους Καλαβρύτων διευθύνουν αυτήν τη στιγμή τα τέσσερα αδέλφια Σούκα.

40_9

Γιώργος Λαμπίρης

765
1

Όπως αναφέρει ο Βενιαμίν της οικογένειας, Γιώργος Σούκας, η μελισσοκομική επιχείρηση ξεκίνησε με λίγα μελίσσια πριν από περίπου μισό αιώνα, με τον παππού Νικόλαο Σούκα, να δίνει το στίγμα του και να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του αργότερα στο γιο του Γιώργο, ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε την εταιρεία στα τέσσερα παιδιά του. Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η επιχείρηση διατηρεί τον οικογενειακό της χαρακτήρα, ωστόσο έχει μεγαλώσει αρκετά, σε σημείο τέτοιο που μπορεί να διαθέτει μέρος της παραγωγής της και εκτός Ελλάδος.



Έτσι, όπως λέει ο Γιώργος Σούκας, η μελισσοκομία Χελμός παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία προσπάθεια μικρού βεληνεκούς με αμιγώς οικογενειακά χαρακτηριστικά, καταφέρνει αυτή τη στιγμή να ταξιδεύει σε 14 χώρες του κόσμου, στις οποίες διαθέτει το μέλι της. Κυριότεροι προορισμοί της εκτός Ελλάδος αποτελούν καταστήματα delicatessen και παντοπωλεία. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της διοχετεύεται στην ελληνική αγορά σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

Η σχέση με το μέλι που ξεκίνησε από τα παιδικά χρόνια και εξελίχθηκε σε σχέση ζωής

Η σχέση του Γιώργου Σούκα με το μέλι ήταν ανέκαθεν στενή, σχεδόν άρρηκτη θα μπορούσε να πει κανείς. «Μεγαλώσαμε με το μέλι στη ζωή μας, το αγαπήσαμε και η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Για εμάς η συνέχεια και η ενασχόληση με το μέλι έμοιαζε σχεδόν αναπόφευκτη, καθώς στην πραγματικότητα δεν είναι μέρος της ζωής μας, αλλά είναι η ίδια η ζωή μας εξελικτικά, όπως αυτή έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με τη μέλισσα και το προϊόν που αυτή παράγει, το μέλι».



Με ευρεία γκάμα ποικιλιών, η Μελισσοκομία των Καλαβρύτων παράγει δεκαπέντε διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων, μεταξύ των οποίων μέλι από ρείκι, ανθέων, κουμαριάς, ελάτης, βελανιδιάς, θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς, πολυκόμπο, ακακίας, ευκαλύπτου, χαρουπιάς ενώ πολλές από τις ετικέτες της έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς ποιότητας και γεύσης. Η οικογένεια Σούκα διατηρεί περισσότερα από 2.000 μελισσοσμήνη, ενώ η δραστηριότητά της εντοπίζεται σε περιοχές όπως η Εύβοια για το πεύκο, η Λευκάδα για το θυμάρι, τα Καλάβρυτα, η Βυτίνα και ο Πάρνωνας για ελάτη, και η Θάσος για πεύκο.

Δραστηριότητα και στα αλείμματα  με βάση το μέλι

Εκτός από τα προϊόντα μελιού έχει φέρει στην αγορά και αλείμματα με βάση το μέλι με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το μέλι με φυστικοβούτυρο, το μέλι με ταχίνι ή το μέλι με πάστα αμυγδάλου και πάστα φουντουκιού. Συνολικά η Χελμός έχει να παρουσιάσει οκτώ κωδικούς αλλειμμάτων και πέντε κωδικούς σε παστέλι.

«Όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε αυτό που κάνουμε εις το διηνεκές. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για να το πετύχουμε αυτό είναι τα μικρά καταστήματα, τα οποία εξυπηρετούμε και αποτελούν το ιδανικό κανάλι διάθεσης για τα προϊόντα παραγωγής μας. Σε καμία περίπτωση όμως τα σούπερ μάρκετ δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της παραγωγής και τη φιλοσοφία της επιχείρησής μας».


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-01-2022 07:12Κωστας

Μπράβο σας ρε μάγκες…..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία