BACK TO
TOP

Honey Insider

bees

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου ανθοφορίας των καλλιεργειών, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπενθυμίζει στους παραγωγούς την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους διενεργούμενους χημικούς ψεκασμούς.

Honey_Labels

Σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τους πιο πρόσφατους κανόνες που αφορούν τη σύνθεση, ονομασία, σήμανση και παρουσίαση ορισμένων τροφίμων «πρωινού», με το μέλι να βρίσκεται στο επίκεντρο, κατέληξαν οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο.

melissa

Η έγκαιρη ανίχνευση του μικρού σκαθαριού της κυψέλης, αλλά και η πρόληψη αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης προκειμένου να παρεμποδιστεί η είσοδος και η διασπορά του παθογόνου σκαθαριού στη χώρα μας, το οποίο θα επιφέρει σημαντική ζημιά στη μελισσοκομία, σύμφωνα με το δελτίο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Πειραιά.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-09-13_103727

Η επικαιρότητα είναι αμείλικτη και η καταστροφή δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας τόσο για τους γεωργούς όσο και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και το έντονο φαινόμενο του Daniel.

amelissiaegxwriodiethnesperivallon_2_2

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου έχουν περιθώριο οι ενεργοί μελισσοκόμοι να δηλώσουν τις κατεχόμενες κυψέλες τους με σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΑΟΚ. Σημειωτέον, ενεργός μελισσοκόμος ο οποίος υποβάλλει τη Δήλωση κατεχομένων κυψελών μεταξύ της 21ης Οκτωβρίου και της 20ης Νοεμβρίου κάθε έτους, συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στο δείγμα επιτόπιου ελέγχου.  

Imagen1

Στην προδημοσίευση των προγραμμάτων «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης» και του «Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης» στο πλαίσιο εφαρμογής του εγκεκριμένου Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος της ΚΑΠ 2023-2027, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας τους εν δυνάμει δικαιούχους να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.

Screenshot_386

Επανένταξη των μελισσοκόμων στον επιδοτούμενο ηλεκτροφόρο φράχτη που απωθεί αρκούδες και αγριογούρουνα, καθώς και ρεαλιστικές αποζημιώσεις των κατεστραμμένων μελισσιών από τον ΕΛΓΑ, ζητά η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.

IMG_5260

Παρατείνεται κατά 15 ημέρες, έως και τις 14 Ιουλίου 2023, η ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών για τη δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», της παρέμβασης Π2-55.3 «Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης μελισσοσμηνών», στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας από το εγκεκριμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την περίοδο 2023-2027.

3__1__2

Αιτήσεις έως τις 30 Ιουνίου καλούνται να κάνουν οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και «Οικονομική ενίσχυση νομαδικής μελισσοκομίας» τα οποία με ΦΕΚ ενεργοποιήθηκαν στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2023-2027.

melissokomos_2

Τα αποδεικτικά στοιχεία αύξησης του αριθμού των μελισσοσμηνών που οφείλουν να προσκομίζουν οι μελισσοκόμοι αλλάζουν έπειτα από την πρόσφατη υπουργική απόφαση 175/118284/25-4-2023 (Β΄2712), με τους παραγωγούς να καλούνται πλέον ανάλογα με την περίσταση να προσκομίζουν διαφορετικά έγγραφα.

Meli-ekthesi-2018_2_2

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τη Δευτέρα 24 Απριλίου πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας για το μέλι (Οδηγία 2001/110/ΕΚ) η οποία εισάγει την υποχρέωση να αναγράφονται στην ετικέτα μεμονωμένα όλες οι χώρες προέλευσης (τόσο τα Κράτη-Μέλη όσο και τρίτες χώρες) στην περίπτωση μειγμάτων.

unnamed_58

Στην υπεροχή του ελληνικού μελιού εστιάζει με σημείωμα του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας και εξηγεί γιατί υπερέχουν το μέλι βαμβακιού και πεύκου, βάζοντας στο τραπέζι την ανάπτυξη του μελισσοκομικού τουρισμού.

melissokomos

Ξεκινάει Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, στα Ιωάννινα η υλοποίηση εξειδικευμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με θεματικό αντικείμενο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Μελισσοκομίας», συνολικής διάρκειας 295 ωρών.

KAR_8029_MELISSOKOMIA-KAI-GEWRGIA_MART_23

«Κανένας δεν ενημερώνει τον παραγωγό ότι με τις μέλισσες κοντά του θα έχει ως και 30% περισσότερη παραγωγή όπως και επίσης ανώτερη ποιότητα». Με τη φράση αυτή ο Αντώνης Τσαγκαράκης επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμπυκνώνει την σπουδαιότητα που έχει η επικονίαση στην παραγωγή τροφίμων και της σχέσης οφέλους συνύπαρξης μελισσοκόμων και γεωργών. Μια σχέση, αλληλένδετη, αν κάποιος σκεφτεί ότι από την επικονίαση εξαρτάται το 90% των άγριων φυτών του πλανήτη, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης, αλλά και την εκτίμηση του Albert Einstein ότι, εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες, η ανθρώπινη ύπαρξη θα έχει ζωή για 4 χρόνια περίπου.

1115

Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης, σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών που ενισχύει την έκκληση κρατών, ΜΚΟ και γεωργικών οργανώσεων να αυστηροποιηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ