Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Honey Insider

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-09-13_103727

Η επικαιρότητα είναι αμείλικτη και η καταστροφή δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας τόσο για τους γεωργούς όσο και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και το έντονο φαινόμενο του Daniel.

amelissiaegxwriodiethnesperivallon_2_2

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου έχουν περιθώριο οι ενεργοί μελισσοκόμοι να δηλώσουν τις κατεχόμενες κυψέλες τους με σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΑΟΚ. Σημειωτέον, ενεργός μελισσοκόμος ο οποίος υποβάλλει τη Δήλωση κατεχομένων κυψελών μεταξύ της 21ης Οκτωβρίου και της 20ης Νοεμβρίου κάθε έτους, συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στο δείγμα επιτόπιου ελέγχου.  

Imagen1

Στην προδημοσίευση των προγραμμάτων «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης» και του «Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης» στο πλαίσιο εφαρμογής του εγκεκριμένου Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος της ΚΑΠ 2023-2027, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας τους εν δυνάμει δικαιούχους να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.

Screenshot_386

Επανένταξη των μελισσοκόμων στον επιδοτούμενο ηλεκτροφόρο φράχτη που απωθεί αρκούδες και αγριογούρουνα, καθώς και ρεαλιστικές αποζημιώσεις των κατεστραμμένων μελισσιών από τον ΕΛΓΑ, ζητά η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.

IMG_5260

Παρατείνεται κατά 15 ημέρες, έως και τις 14 Ιουλίου 2023, η ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών για τη δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», της παρέμβασης Π2-55.3 «Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης μελισσοσμηνών», στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας από το εγκεκριμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την περίοδο 2023-2027.

3__1__2

Αιτήσεις έως τις 30 Ιουνίου καλούνται να κάνουν οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και «Οικονομική ενίσχυση νομαδικής μελισσοκομίας» τα οποία με ΦΕΚ ενεργοποιήθηκαν στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2023-2027.

melissokomos_2

Τα αποδεικτικά στοιχεία αύξησης του αριθμού των μελισσοσμηνών που οφείλουν να προσκομίζουν οι μελισσοκόμοι αλλάζουν έπειτα από την πρόσφατη υπουργική απόφαση 175/118284/25-4-2023 (Β΄2712), με τους παραγωγούς να καλούνται πλέον ανάλογα με την περίσταση να προσκομίζουν διαφορετικά έγγραφα.

Meli-ekthesi-2018_2_2

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τη Δευτέρα 24 Απριλίου πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας για το μέλι (Οδηγία 2001/110/ΕΚ) η οποία εισάγει την υποχρέωση να αναγράφονται στην ετικέτα μεμονωμένα όλες οι χώρες προέλευσης (τόσο τα Κράτη-Μέλη όσο και τρίτες χώρες) στην περίπτωση μειγμάτων.

unnamed_58

Στην υπεροχή του ελληνικού μελιού εστιάζει με σημείωμα του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας και εξηγεί γιατί υπερέχουν το μέλι βαμβακιού και πεύκου, βάζοντας στο τραπέζι την ανάπτυξη του μελισσοκομικού τουρισμού.

melissokomos

Ξεκινάει Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, στα Ιωάννινα η υλοποίηση εξειδικευμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με θεματικό αντικείμενο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Μελισσοκομίας», συνολικής διάρκειας 295 ωρών.

KAR_8029_MELISSOKOMIA-KAI-GEWRGIA_MART_23

«Κανένας δεν ενημερώνει τον παραγωγό ότι με τις μέλισσες κοντά του θα έχει ως και 30% περισσότερη παραγωγή όπως και επίσης ανώτερη ποιότητα». Με τη φράση αυτή ο Αντώνης Τσαγκαράκης επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμπυκνώνει την σπουδαιότητα που έχει η επικονίαση στην παραγωγή τροφίμων και της σχέσης οφέλους συνύπαρξης μελισσοκόμων και γεωργών. Μια σχέση, αλληλένδετη, αν κάποιος σκεφτεί ότι από την επικονίαση εξαρτάται το 90% των άγριων φυτών του πλανήτη, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης, αλλά και την εκτίμηση του Albert Einstein ότι, εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες, η ανθρώπινη ύπαρξη θα έχει ζωή για 4 χρόνια περίπου.

1115

Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης, σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών που ενισχύει την έκκληση κρατών, ΜΚΟ και γεωργικών οργανώσεων να αυστηροποιηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

melikoutali

Στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της νοθείας και των ελληνοποιήσεων του ελληνικού μελιού, προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, στις 16 Μαρτίου, κατά την ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και επαγγελματίες του κλάδου.

arta2-696x463

Τα λόγια πράξη κάνουν σταδιακά ο ένας μετά τον άλλον οι μελισσοκομικοί σύλλογοι της χώρας, με τους τοπικούς συλλόγους σε Ιωάννινα και Αχαΐα να προχωρούν σε παράλληλες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.

notheia-meliou-ti-prepei-na-prosexei-o-katanalwtis_w_hr

Τα μείζονα θεσμικά θέματα που απασχολούν το σύνολο των Ελλήνων μελισσοκόμων, συζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου με τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.), στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης και προώθησης του κλάδου.

Βασιλοτροφια_Ευβοια_23_1200x1200__002_

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανακοινώνει την έναρξη του δωρεάν προγράμματος κατάρτισης «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στην Εύβοια».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ