BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Νέες αλλαγές στα επαγγελματικά ταμεία ετοιμάζει η Κεραμέως

Νέες θεσμικές παρεμβάσεις, με στόχο την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως από το βήμα του 6ου συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

kerameos-vouli

20
0

Την ανάγκη συμπλήρωσης του νόμου 5078/2023 -τον οποίο χαρακτήρισε «ορόσημο»- ώστε και οι ασφαλισμένοι μέσω ομαδικών ασφαλιστικών προϊόντων επαγγελματικής συνταξιοδότησης να έχουν τους ίδιους όρους κατοχύρωσης, θεμελίωσης και λήψης συνταξιοδοτικών παροχών με αυτούς που ισχύουν για τους ασφαλισμένους των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) εξέφρασε και ο Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Τσικριπής.

Είχε προηγηθεί άλλωστε μήνυμα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ως επόπτης του θεσμού από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εφεξής επεσήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των ίδιων των διοικήσεων των ΤΕΑ να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Αναλυτικά, η υπουργός Εργασίας δήλωσε πως «τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης επιδέχονται περαιτέρω ανάπτυξης», για να συμπληρώσει πως «οι εξελίξεις, οι διεθνείς πρακτικές, αλλά και η εμπειρία λειτουργίας των ΤΕΑ στην Ελλάδα δείχνουν τον δρόμο για τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν».

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε τον κρίσιμο ρόλο της TτΕ, σε συνεργασία με την οποία άλλωστε, το υπουργείο επεξεργάζεται βελτιώσεις και κάλεσε σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως ορόσημο το Νόμο 5078/2023, καθώς παρέχει μια σταθερή βάση για την οργάνωση και λειτουργία των ΤΕΑ, ενώ εισήγαγε και σημαντικές καινοτομίες, όπως την ίδρυση πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, χωρίς την υποχρέωση να υπάρχει συναφής επαγγελματικός δεσμός μεταξύ των εργοδοτών.

Εθεσε, όμως, την ανάγκη «η υφιστάμενη νομοθεσία να συμπληρωθεί από ορισμένες διατάξεις που θα δίδουν στα ΤΕΑ τη δυνατότητα να εισάγουν χωρίς επιμέρους εποπτικές εγκρίσεις, και με μεγαλύτερη ευελιξία, νέα προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσικριπής φωτογράφισε κάποιες από τις πιθανές αλλαγές, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι «οι επαγγελματικές συντάξεις των εργαζομένων, τις οποίες διαχειρίζονται ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δεν απολαμβάνουν το δίκτυο προστασίας που ισχύει για τα μέλη των ΤΕΑ».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) Χρήστος Νούνης εκτίμησε ότι η εποπτεία της TτΕ θα προσδώσει θετικό πρόσημο στον θεσμό, χαρακτήρισε την ίδρυση πολυεργοδοτικών ΤΕΑ ως τον “game changer” παράγοντα και ζήτησε αυτό που στην πράξη ζητούσε και πριν από την ψήφιση του νόμου 5078/2023, τη θεραπεία των θεσμικών κενών που δημιουργεί, καθώς και την αλλαγή κάποιων μη λειτουργικών διατάξεων, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των ΤΕΑ, μέσω φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων του υπουργείου Εργασίας, της ΕΛΕΤΕΑ, της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που δεν είναι αντίθετη με νέες παρεμβάσεις στη λογική εξίσωση των όρων λειτουργίας ανάμεσα στα ΤΕΑ και τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια, στον διάλογο που ήδη έχει ξεκινήσει, συζητούνται και θέματα όπως:

  • η διευκόλυνση της φορητότητας των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μεταξύ των φορέων του 2ου Πυλώνα (ανταλλαγή ασφαλισμένων μεταξύ ΤΕΑ και ομαδικών συμβολαίων),
  • η μείωση του κόστους λειτουργίας και διαχείρισης των ΤΕΑ μέσω ειδικών φοροαπαλλαγών, καθώς και
  • η δημιουργία πλατφόρμας συνταξιοδοτικών πληροφοριών που θα επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να ελέγχουν (και να συγκρίνουν) ανά πάσα στιγμή τις συνταξιοδοτικές προσδοκίες τους από το σύνολο των πυλώνων που έχουν ενταχθεί.
  • Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Trust Κρις Αίσωπος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της επαγγελματικής ασφάλισης, υπό το πρίσμα του δημογραφικού προβλήματος -το 2100, η Ελλάδα θα είναι μείον 3,7 εκατ. κατοίκους- και της έλλειψης κινήτρων αποταμίευσης.
  • Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών και Νομικός Σύμβουλος στον Όμιλο Πειραιώς Financial Holdings Γεώργιος Λιακόπουλος επεσήμανε ότι είναι ευκαιρία τα ΤΕΑ να καταστούν σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές, με τοποθετήσεις και στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
  • «Τα επενδυτικά ταμεία είθισται να επενδύουν με μεγαλύτερη ευκολία στην εγχώρια αγορά, με πολλαπλά οφέλη», τόνισε ο κ. Λιακόπουλος.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία