
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα σχέδια στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων ύψους 43,8 δισ. ευρώ για να περιορίσει το μεγαλύτερο έλλειμμα της ευρωζώνης. Άλλες κινήσεις περιλαμβάνουν έναν νέο φόρο για τους υψηλότερα αμειβόμενους, πάγωμα των συντάξεων και των πληρωμών κοινωνικής πρόνοιας στα επίπεδα του 2025 και πιθανές πωλήσεις κρατικών συμμετοχών σε εταιρείες.
Ο Μπαϊρού δήλωσε ότι η χώρα είναι εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες και βρίσκεται σε «θανάσιμο κίνδυνο», με το χρέος να αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ κάθε δευτερόλεπτο και το κόστος των τόκων να πλησιάζει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως το 2029, αν δεν γίνει τίποτα.
«Αυτή είναι η τελευταία στάση πριν πέσουμε στον γκρεμό και συντριβούμε από το χρέος», δήλωσε σε ομιλία του στο Παρίσι. «Όλο το έθνος πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να παράγει περισσότερα και να διασφαλίσει ότι η συνολική δραστηριότητα της χώρας είναι μεγαλύτερη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».
Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό κενό στο 4,6% της οικονομικής παραγωγής το 2026 από το προβλεπόμενο 5,4% φέτος, προτού το φέρει εντός του ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 3% έως το 2029.
Το απότομο σφίξιμο του ζωνάρι που πρότεινε ο Μπαϊρού αντιπροσωπεύει μια πολιτικά επικίνδυνη στροφή προς το είδος των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συχνά κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αλλά που αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα από τις διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις.
Ωστόσο, ο Μπαϊρού μπορεί να μην είναι σε θέση να προωθήσει το σχέδιό του. Χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να εκδιωχθεί το φθινόπωρο μέσω ψήφου δυσπιστίας, την ίδια μοίρα που είχε ο προκάτοχός του, Μισέλ Μπαρνιέ, τον Δεκέμβριο.
Βασικά μέτρα στο δημοσιονομικό και οικονομικό σχέδιο του Μπαϊρού:
- Πάγωμα των δαπανών του κεντρικού κράτους, με εξαίρεση την άμυνα
- Μείωση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα κατά 3.000 το 2026- αντικατάσταση μόνο των 2/3 των συνταξιούχων από το 2027
- Συγχώνευση και περικοπή κρατικών οργανισμών για τη μείωση του προσωπικού κατά 1.000 έως 1.500 το 2026
- Περιορισμός των δαπανών των τοπικών αρχών κατά 5,3 δισ. Ευρώ
- Περιορισμός της αύξησης των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης σε 4,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. Ευρώ
- Να γίνουν 7, 1 δισεκατομμύρια εξοικονόμηση το 2026 με το πάγωμα της κοινωνικής πρόνοιας, των συντάξεων και των κλιμακίων του φόρου εισοδήματος
- Νέος φόρος στα υψηλότερα εισοδήματα και μέτρα για την καταπολέμηση της φορολογικής βελτιστοποίησης από τους πλουσιότερους
- Κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών και παραθύρων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ωφελούν τους συνταξιούχους
Κατάργηση δύο δημόσιων αργιών
Διαπραγματεύεται νέες αναθεωρήσεις των επιδομάτων ανεργίας και της εργατικής νομοθεσίας με τα συνδικάτα
Μείωση των επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη μείωση της γραφειοκρατίας
Ο κεντρώος πρωθυπουργός δέχεται επίσης πιέσεις από τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα γαλλικά ομόλογα κατά το τελευταίο έτος εν μέσω επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών και πολιτικής αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού σε σχέση με τους ομολόγους του.
Την Τρίτη, το ασφάλιστρο απόδοσης των γαλλικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών παρέμεινε σταθερό στις 70 μονάδες βάσης περίπου, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Δημόσιες αργίες
Η Γαλλία έχει 11 δημόσιες αργίες το χρόνο, περισσότερες από τις μισές εκ των οποίων συνδέονται με χριστιανικές εορτές. Αυτός είναι ο ίδιος αριθμός με τον αριθμό των ομοσπονδιακών αργιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τα περισσότερα έτη και συγκρίνεται με οκτώ ημέρες αργίας το χρόνο στην Αγγλία και την Ουαλία.
Καθώς όμως τα γαλλικά σχολεία και οι επιχειρήσεις κλείνουν μερικές φορές τις ημέρες μεταξύ των αργιών και των Σαββατοκύριακων, το ημερολόγιο μπορεί να έχει υπερμεγέθη αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, ιδίως τον Μάιο. Η ακύρωση δύο ημερών θα έδινε ώθηση «αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ» στα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
«Το πρόβλημα είναι ότι η γαλλική παραγωγή είναι ανεπαρκής σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ στην τηλεόραση France 2. «Οι Γάλλοι εργάζονται κατά μέσο όρο 100 ώρες λιγότερες από τους Γερμανούς».
Η Γαλλία δεν θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα περικόψει τις δημόσιες αργίες. Η Πορτογαλία ανέστειλε τέσσερις από αυτές το 2013 σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική παραγωγή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διάσωσης μετά από μια κρίση χρέους. Η κυβέρνηση στη Λισαβόνα ανέτρεψε την απόφαση αυτή το 2016.
Ο Μπαϊρού δήλωσε ότι θα προτείνει την κατάργηση της Δευτέρας του Πάσχα, η οποία συχνά τοποθετείται τον Απρίλιο, και της 8ης Μαΐου, η οποία σηματοδοτεί τη νίκη των συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Τζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, απέρριψε αμέσως την κίνηση αυτή, κάνοντας λόγο για «ευθεία επίθεση στην ιστορία μας, τις ρίζες μας και τους εργαζόμενους» σε ανάρτησή του στο X. Η Μαρίν Λεπέν, η οποία ηγείται του ακροδεξιού κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, δήλωσε σε ξεχωριστή ανάρτηση ότι η ομάδα της θα προτείνει τη μομφή κατά της κυβέρνησης εάν ο Μπαϊρού δεν αναθεωρήσει ολόκληρο το δημοσιονομικό και οικονομικό του σχέδιο.
Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιβιώσει από μια ψηφοφορία δυσπιστίας, αν, όπως τον Φεβρουάριο για τον προϋπολογισμό του 2025, μπορέσει να πείσει κάποιους μετριοπαθείς αριστερούς νομοθέτες να απέχουν.
Ο Μπορίς Βαλλό, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, δεν ζήτησε αμέσως να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση, αλλά δήλωσε ότι τα σχέδια του προϋπολογισμού είναι «βάναυσα και απαράδεκτα».
Η Κάτω Βουλή της Γαλλίας δεν έχει προγραμματιστεί να επανέλθει σε συνεδρίαση πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Μπαϊρού δήλωσε ότι ο επείγων χαρακτήρας της συγκράτησης του ελλείμματος της Γαλλίας υπερισχύει κάθε υπολογισμού σχετικά με το αν θα μπορούσε να επιβιώσει από μια πρόταση δυσπιστίας.
«Αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι βρίσκεται στο έλεος των ομάδων της αντιπολίτευσης», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και μεταξύ των κομμάτων που τον υποστηρίζουν. «Αλλά η κυβέρνηση έχει το καθήκον, την επιθυμία και την ευχή να ανατρέψει τα εμπόδια και να δώσει στη χώρα μας έναν λόγο να ζει και να πιστεύει».
Πηγή: newmoney.gr