BACK TO
TOP
Διεθνή

Βγάζουν άμυνα οι Ολλανδοί αγρότες στις περιβαλλοντικές αγωνίες της νέας ΚΑΠ

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η μείωση των κονδυλίων στην επερχόμενη ΚΑΠ εφόσον τα κράτη μέλη δεν καταφέρουν να πραγματώσουν τις δεσμεύσεις τους, προσεγγίζει το 30% με αρκετές πολιτικές ομάδες να πιέζουν για ένα 40%. Παράλληλα οι περιβαλλοντικές δράσεις που καλούνται να εφαρμόσουν οι αγρότες είναι τουλάχιστον απαιτητικές αλλά απαραίτητες για την πληρωμή ακόμα και του τσεκ. Η ολλανδική κυβέρνηση έχει δεσµευτεί να µειώσει κατά 25% ως προς τα επίπεδα του 1990 τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου µε ακόµα πιο φιλόδοξους στόχους για την επόµενη δεκαετία, κάτι που σε συνάρτηση µε τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες αποτυπώνονται και στα µέτρα της επερχόµενης ΚΑΠ, διαµορφώνουν ένα δυσµενές περιβάλλον για τους αγρότες. 

Ollandoi-kinitopoiiseis

Πέτρος Γκόγκος

5
0

Πριν συµπληρωθεί µια εβδοµάδα από ορισµένες «ενοχλητικές» για τους Ολλανδούς αγρότες και κτηνοτρόφους δηλώσεις πολιτικών, περισσότερο από 2.000 τρακτέρ ξεχύθηκαν στις εθνικές οδούς των Κάτω Χωρών, σχηµατίζοντας ουρές άνω των 1.000 χιλιοµέτρων κυκλοφοριακής συµφόρησης.

Οι Ολλανδοί αγρότες, λοιπόν, κατευθύνθηκαν την Τρίτη 1 Οκτωβρίου µε τα τρακτέρ τους προς τη Χάγη, σε µια προσπάθεια να στείλουν ένα µήνυµα στην κυβέρνησή τους αναφορικά µε το πόσο ουσιαστική είναι η παρουσία τους στην οικονοµία της χώρας αλλά και να διαµαρτυρηθούν για την ταµπέλα του «περιβαλλοντικά ασυνείδητου ανθρώπου που δεν σέβεται τα ζώα».

Κοινό αίσθηµα ανάµεσα στους διαδηλωτές αγρότες, η εντύπωση ότι η βιοµηχανία τους στοχοποιείται από την Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πετύχει τις δεσµεύσεις που έχει κάνει για την προστασία του κλίµατος. «Ξαφνικά όλοι ανησυχούν. Μας κατηγορούν όλοι για την κλιµατική αλλαγή όσο τα ΜΜΕ µας αναπαριστούν µε στρεβλό τρόπο. Όµως τα αεροπλάνα είναι πολύ χειρότερα από την δραστηριότητά µας και κανείς δεν ασχολείται τόσο µε αυτά» αναφέρει ο Βίνσεντ, ένας 17χρονος κτηνοτρόφος στο BBC.

«Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την οργή µας, πρέπει να εξασφαλίσει ότι επικερδείς επιχειρήσεις όπως είναι τα αεροδρόµια, διοργανώσεις αγώνων αυτοκινήτου και πολυεθνικές, τύχουν παρόµοιας µε των αγροτών, αυστηρής ρύθµισης στις επιχειρηµατικές τους υποθέσεις µε γνώµονα το περιβάλλον» αναφέρουν άλλοι αγανακτισµένοι αγρότες στο κρατικό κανάλι της Βρετανίας. 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, οι δηλώσεις του Φιλελεύθερου βουλευτή Τγιερντ ντε Γκροοτ, ο οποίος ζήτησε να µειωθεί η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας στο µισό, ήτοι 6 εκατ. λιγότεροι χοίροι και 50 εκατ. λιγότερα κοτόπουλα. Η υπουργός Γεωργίας της χώρας, Κάρολα Σούτεν, έσπευσε να καθησυχάσει την ίδια µέρα τους διαδηλωτές, διαβεβαιώνοντάς τους πως για όσο καιρό αυτή θα είναι υπουργός, κάτι τέτοιο δεν θα συµβεί, συµπληρώνοντας πως η ολλανδική κοινωνία οφείλει να δείξει µεγαλύτερο σεβασµό προς τους αγρότες.

Παράλληλα οι αγροτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο υπολογισµός του µεριδίου µόλυνσης που αναλογεί σε αυτούς δεν είναι ακριβής µε την συζήτηση να µονοπωλούν αστοί διαδηλωτές οι οποίοι «κουνάνε το δάχτυλο στους παραγωγούς για το πώς θα έπρεπε η ζωή στην ύπαιθρο να είναι».

Με ελάχιστη τιμή παραγωγού το πολωνικό σιτάρι

Ένα πολωνικό νοµοσχέδιο που αποσκοπεί να βοηθήσει τους αγρότες της χώρας µέσω του καθορισµού ελάχιστων τιµών για ορισµένα αγροτικά προϊόντα, βάλθηκαν να υπονοµεύσουν τα εµπορικά λόµπι της Πολωνίας σε συνεργασία µε το λόµπι δηµητριακών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Coceral. Σε κάθε περίπτωση η δηµιουργία πρόσφατου ιστορικού µε ένα τέτοιο νοµοθέτηµα είναι αντίθετο µε τα συµφέροντα κάθε εµπορικού λόµπι της ΕΕ.

«Υπονοµεύει την ενιαία αγορά της ΕΕ για το εµπόριο αγαθών […] θα καταπνίξει τη ρευστότητα και θα βλάψει πραγµατικά τους αγρότες στο τέλος» αναφέρει µεταξύ άλλων η επιστολή των οµάδων συµφερόντων που επικρίνουν το νοµοσχέδιο.

Ας σηµειωθεί πως σε αυτήν την φάση, το πολωνικό νοµοσχέδιο έχει υποβληθεί στην Επιτροπή της ΕΕ και στα κράτη µέλη για να διευκρινίσει εάν είναι αντίθετη µε το δίκαιο της ΕΕ.

Ειδικότερα, το νοµοσχέδιο αυτό φιλοδοξεί να καθορίσει µια ετήσια ελάχιστη τιµή για τα εµπορεύµατα, συµπεριλαµβανοµένων των σιτηρών και της ελαιοκράµβης, χρησιµοποιώντας έναν µαθηµατικό τύπο που ορίζει την τιµή µε βάση το κόστος παραγωγής για τα τρία προηγούµενα έτη. Ουσιαστικά είναι σχεδιασµένο για να εξασφαλίσει µια δίκαιη τιµή για τους Πολωνούς αγρότες, δίνοντας µε αποτελεσµατικό και ορθολογικό τρόπο ένα όριο πάνω από το οποίο τα αγαθά θα µπορούν να πωληθούν για χρήση ζωοτροφές και σε άλλες βιοµηχανίες. Σε περίπτωση που ο αγοραστής πληρώσει χαµηλότερη τιµή από την ελάχιστη τιµή, θα ενεργοποιούσε έρευνα σχετικά µε τη συναλλαγή. Μάλιστα αν η συναλλαγή διαπιστωθεί ότι παραβιάζει το νόµο, τότε ο αγοραστής θα µπορούσε να αντιµετωπίσει πρόστιµο που φτάνει µέχρι και το 3% του τζίρου του.

Ωστόσο, η πολωνική οµάδα συµφερόντων για τα δηµητριακά IZBA συνεργάστηκε µε την ευρωπαϊκή οµάδα συµφερόντων για τα σιτηρά Coceral και την παγκόσµια ένωση για το σιτάρι Gafta για να προσπαθήσει να εµποδίσει το νοµοσχέδιο να γίνει νόµος.

«Η ανησυχία µας έγκειται στο γεγονός ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση µε τις οδηγίες της ΕΕ σε θέµατα γεωργίας και την καλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. ∆εδοµένου ότι η τιµή αναφοράς θα είναι µόνο για τα προϊόντα που παράγονται στην Πολωνία», αναφέρουν πηγές που ασχολούνται µε το ευρωπαϊκό εµπόριο σιτηρών. «Θα υπήρχε διάκριση µεταξύ των τιµών στην εγχώρια αγορά και στις αγορές άλλων κρατών µελών της ΕΕ» συνεχίζει η ίδια πηγή. Οι λοµπίστες εκτός από την παραβίαση της νοµοθεσίας της ΕΕ, επικαλούνται επίσης την αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς της Πολωνίας υποστηρίζοντας ότι η εφαρµογή ενός τέτοιου νοµοσχεδίου θα σήµαινε επίσης ότι οι Πολωνοί αγρότες θα µπορούσαν να δυσκολευτούν να πουλήσουν τις καλλιέργειές τους σε ένα έτος παραγωγής, καθώς θα ήταν εκτός ανταγωνισµού από φθηνότερες πηγές. Οι δικηγόροι της ΕΕ έχουν χρόνο µέχρι τις 16 Οκτωβρίου ώστε να τοποθετηθούν σχετικά προσφέροντας ισχυρά επιχειρήµατα κατά του νοµοσχεδίου αλλιώς το νοµοσχέδιο θα γίνει νόµος.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία