Τα 75 µε 80 λεπτά το κιλό που πληρωνόταν η σταφίδα στα µισά της δεκαετίας που διανύουµε ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Η τιµή αυτή ήταν ασύµφορη, δεν έβγαζες ούτε τα έξοδα παραγωγής. Το πήρα απόφαση τότε ότι για να έχει νόηµα η προσπάθεια, πρέπει να πληρωθείς την υπεραξία», σχολίασε. Όταν όµως µπαίνει κανείς στο κοµµάτι της τυποποίησης, καλείται να αλλάξει και τη φιλοσοφία του. «Το µάρκετινγκ είναι τελικά σηµαντικό. Η σταφίδα έχει µέλλον όµως θέλει δουλειά» θα µας πει ο ίδιος.
Διαβάστε επίσης: Τιμολόγια εξοπλισμού πληρώνονται από φέτος στα Σχέδια Βελτίωσης
Ο Παναγιώτης Χριστοδούλου κουβαλάει εµπειρία στην καλλιέργεια της σταφίδας από τον προπάππου του, αφού για πάνω από 100 χρόνια, η οικογένειά του ζούσε από τους αµπελώνες της που βρίσκονται σε υψόµετρο 800 περίπου µέτρων στο Καισάρι Κορινθίας, οι οποίοι είναι σε ιδανική θέση ώστε να δώσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα στο τελικό προϊόν.
Γύρω στο 2016, η «Πριγκίπισσα Σταφίδα» από τα 30 περίπου στρέµµατα που καλλιεργεί ο αγρότης συνοµιλητής µας, γίνεται πραγµατικότητα. «Οι αρχαίοι αναφέρονταν στην σταφίδα ως πριγκίπισσα έµαθα, ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω. Την ίδια περίοδο ήταν και η γυναίκα µου Γεωργία έγκυος στην κόρη µας, οπότε η ονοµασία ήρθε συνδυαστικά από αυτά τα δυο γεγονότα» εξηγεί ο ίδιος.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi