BACK TO
TOP
Διεθνή

Πυρά από παντού δέχονται οι Βρετανοί αγρότες

Αναµφίβολα το Brexit δεν είναι το µοναδικό πράγµα που προβληµατίζει το µυαλό του Μάικ Μάρτιν και άλλων Βρετανών αγροτών, οι οποίοι βρίσκονται στο µάτι του κυκλώνα των εξελίξεων από πολλές απόψεις. Ισχυρές βροχοπτώσεις, το νέο αυστηροποιηµένο πλαίσιο για την χρήση νεονικοτινοειδών, φθηνές εισαγωγές αλλά και ένα αστικό κίνηµα «πράσινων» ακτιβιστών που έχει στοχοποιήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας, µαζί µε τις αβεβαιότητες του Brexit, έχουν γονατίσει οικονοµικά και ψυχολογικά τους παραγωγούς, όπως µεταδίδουν οι Financial Times.

amazonaws

Πέτρος Γκόγκος

13
0

«Κάθε κτηνοτροφική µονάδα βρίσκεται σε µια διαδικτυακή λίστα διλοπεριβαλλοντικής οργάνωσης που θεωρεί πως οι αγρότες ευθύνονται για κάθε κιλό διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα» σχολιάζει στους FT ο Μάικ Μάρτιν, περιγράφοντας την πίεση που νιώθουν από παντού αυτός και οι συνάδελφοί του. Νωρίτερα αυτόν τον µήνα, η βρετανική κυβέρνηση, παρουσίασε ένα σχέδιο δασµολογικής πολιτικής, κατά το οποίο προκειµένου να αποφευχθεί το ενδεχόµενο υψηλών τιµών στα τρόφιµα, σε περίπτωση εξόδου χωρίς συµφωνία, ένας κίνδυνος που συνεχίζει να υφίσταται παρά τις εξελίξεις, θα γίνονται φθηνές εισαγωγές προϊόντων αγροτικών, που κανονικά δεν θα επιτρεπόταν η παραγωγή τους στη Βρετανία, αφού δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος και ευζωίας των ζώων που ακολουθούν οι αγρότες της χώρας.

Πρόκειται για ένα εκλογικό σώµα που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, ευελπιστώντας πως τα συµφέροντα του κλάδου θα µπορούσαν να πλαισιωθούν καλύτερα σε µελλοντικές εµπορικές συµφωνίες. Ωστόσο µια σειρά από πολιτικές που φέρνει η κυβέρνηση της Βρετανίας σήµερα, συµπεριλαµβανοµένων νέων περιορισµών στην µεταφορά ζωικού κεφαλαίου, µείωση των τιµών µοσχαρίσιου κρέατος και δέσµευση για διατήρηση των υψηλών ευρωπαϊκών προτύπων στην παραγωγή, έχουν πείσει τον κ. Μάρτιν ότι ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί βεβιασµένα «να τετραγωνίσει τον κύκλο σε βάρος των αγροτών», αλλά και ότι το βρετανικό κοινοβούλιο δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόµα πόσο επισφαλές είναι το µέλλον της βρετανικής γεωργίας.

Αισθάνονται προδοµένοι οι αγρότες

 «Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες θα αισθανθούν προδοµένοι. ∆εν θυµάµαι κανέναν από τους υπέρµαχους του Brexit να περιγράφει µια περίοδο µετά την έξοδο κατά την οποία φθηνά προϊόντα από χώρες που δεν ακολουθούν υψηλά πρωτόκολλα παραγωγής θα γεµίζουν τα βρετανικά ράφια, όσο οι αγρότες µας θα πτωχεύουν», δηλώνει η Μινέτ Μπάτερς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών.      

«Προσωπικά δεν µπορώ να µε φανταστώ να ξαναψηφίζω τους Τόρις» αναφέρει ο Μπεν Τέηλορ που διαχειρίζεται 6.800 στρέµµατα στο Σάσσεξ. Ο ίδιος φέρνει το παράδειγµα της ελαιοκράµβης, την οποία καλλιεργεί για να αναδείξει τα διπλά µέτρα και σταθµά που διατηρεί η κυβέρνηση. «Η απαγόρευση χρήση νεονικοτινοειδών είχε ως αποτέλεσµα να χάσω το ένα τρίτο τα σοδειάς µου. Την µείωση της παραγωγής αναπλήρωσαν οι βρετανικές εταιρείες µε εισαγωγές από τον Καναδά, όπου συνεχίζεται κανονικά η χρήση τους. Εφόσον δεν µπορώ να παράγω πλέον φθηνά, αλλά οι άλλοι εισάγουν φθηνά, απλά θα εγκαταλείψω την γη µου» αναφέρει.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία