BACK TO
TOP
Διεθνή

Εθισμένες στον Τραμπ οι αγορές αγροτικών προϊόντων

Η διαβρωτική για το αγροτικό εισόδηµα παροδικότητα των χρηµατιστηριακών αγορών είναι πλέον πλήρως συγχρονισµένη µε τις εξελίξεις από το µέτωπο του εµπορικού πολέµου ανάµεσα στις Ηνωµένες Πολιτείες και την Κίνα ειδικά, αλλά και εν γένει των πολιτικών «µεσοπολεµικού» προστατευτισµού που έφερε στην επιφάνεια η Ουάσιγκτον και πετάει προς κάθε κατεύθυνση.

191029-donald-trump-al-1012_3f9b68899ff6544d3ab0e7696ee66430

Πέτρος Γκόγκος

19
0

Τις τελευταίες εβδοµάδες η αγορά βάµβακος έχει σηµειώσει µια πρόοδο, µε την τιµή να κρατάει το δύσκολο φράγµα των 65 σεντς ανά λίµπρα και να απέχει µερικές µόλις συνεδριάσεις σε αυτό το κλίµα αισιοδοξίας προτού συνεχίσει την ανοδική πορεία προς το εύρος των 67-69 σεντς, καλύπτοντας έτσι το χαµένο έδαφος των προηγούµενων µηνών.

Καθοριστικό ρόλο στην διάθεση των εθισµένων στον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας αγοραστών έπαιξε η ανακοίνωση ότι οι δυο πλευρές θα συµφωνούσαν επιτέλους σε µια επανεκκίνηση του εµπορίου, χωρίς δασµούς. Όταν στις αρχές του Οκτωβρίου ο Τραµπ ανακοίνωσε πως ο 13ος γύρος συνοµιλιών θα οδηγήσει σε µια νερωµένη συµφωνία, «phase one» την ονόµασε, η οποία προβλέπει ότι η Κίνα θα αγοράσει περί τα 50 δισ. αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, µεταξύ των οποίων βαµβάκι, σόγια και άλλα σιτηρά, τα βασικά αγροτικά προϊόντα, ξεκίνησαν να ανεβαίνουν, ενώ υποστηρικτικά λειτούργησε και η έκθεση προσφοράς και ζήτησης του υπουργείου εµπορίου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντόναλντ Τραµπ προσπάθησε εδώ να εξασφαλίσει «de jure» έναν διπλασιασµό των αγορών αγροτικών προϊόντων της Κίνας σε σχέση µε το 2017, όταν οι κρατικές εταιρείες του Πεκίνο αγόρασαν περί τα 26 δισ. εµπόρευµα από τις ΗΠΑ. Με κάθε ευκαιρία το Πεκίνο επαναλάµβανε πως είναι διατεθειµένο να καταργήσει τους δασµούς για 50 δισ. δολαρίων εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να δεσµεύεται σε φιξαρισµένες ποσότητες, λέγοντας πως οι νόµοι της αγοράς θα καθορίσουν το µέγεθος του εµπορίου. Ο Τραµπ προσπάθησε κατά την πάγια τακτική του να υπερβεί και αυτό το εµπόδιο, απειλώντας για νέους δασµούς, κάτι που ωστόσο δεν πήρε ιδιαίτερη έκταση. Αυτό φυσικά έγινε ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες και να παρουσιάσει επιτέλους την προσωπική του επιτυχία µε το διεθνές εµπόριο στην αµερικανική κοινή γνώµη, ενόψει εκλογών το επόµενο έτος. Οι εκλογές είναι ένα κλειδί για την κατανόηση του χρονοδιαγράµµατος των συµφωνιών.

∆είγµα καλής θέλησης

Σε κάθε περίπτωση, το ηθικό των αγορών δεν κάµφθηκε αφού όλοι έβλεπαν τις υπογραφές να πέφτουν, ανεξαρτήτως περιεχοµένου, µεταφράζοντάς το ως δείγµα καλής θέλησης για συνολική βελτίωση του παγκόσµιου εµπορίου.

∆υστυχώς αυτή, η πιο πρόσφατη, προσπάθεια επίλυσης της διαµάχης έρχεται να τερµατιστεί για ακόµη µια φορά πρόωρα, µε το «αστείο» της υπόθεσης να είναι ότι για πρώτη φορά ούτε το Πεκίνο, ούτε κάποιος «κρυµµένος άσσος», ήτοι νέοι δασµοί, δεν βγήκε από το µανίκι του Τραµπ. Η Σύνοδος Οικονοµικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) θα διεξαγόταν τον επόµενο µήνα, 15 - 17 Νοεµβρίου, στην Χιλή και σε αυτήν θα βρίσκονταν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Κίνας, Ντοναλντ Τραµπ και Σι Τζινπίνγκ για να υπογράψουν το phase one και ως γνωστόν ακυρώθηκε εξαιτίας της αναταραχής που έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Σεµπαστιάν Πινιέρα, πρόεδρο της Χιλής. Μένει να φανεί την ερχόµενη εβδοµάδα το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στην είδηση αυτή, το αν το ενδιαφέρον θα µετατοπιστεί τελικά στο περιεχόµενο της συµφωνίας και όχι στο χρονοδιάγραµµα, αλλά και στα περιθώρια να ακολουθήσει ένα phase two και three.

Πάντως, η λογική λέει πως δεδοµένου ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ θα γίνουν τον Νοέµβριο του 2020, ο Τραµπ ίσως καθυστερήσει µια τέτοια συµφωνία, αν πράγµατι είναι εφικτή, µέχρι την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, που άλλωστε δεν αργεί και πολύ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία