Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Καυτή Γερμανική προεδρία από 1η Ιουλίου με ατζέντα για τις αλλαγές στην ΚΑΠ

Μέχρι το τέλος του 2020 η συζήτηση για το καθεστώς της μεταβατικής περιόδου της νέας ΚΑΠ, με όσα αυτό το πλαίσιο φέρνει, θα θεωρείται πως έχει λήξει. Περί αυτού δεσμεύεται η Γιούλια Κλόκνερ, η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, που θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας από τον Ιούλιο.

julia_kloncker

292
0

Με αυτό το δεδομένο, η Ευρώπη πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην πολιτική επικύρωση της διαδικασίας σύγκλισης των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, τουλάχιστον σε επίπεδο εσωτερικών ανισοτήτων σε πρώτη φάση. Ήδη σε έγγραφό τους για τη µεταβατική περίοδο της ΚΑΠ, η Κοµισιόν, η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας και η Ευρωβουλή αναφέρουν πως: «Η ύπαρξη σηµαντικών ατοµικών διαφορών βάσει παλαιών ιστορικών αναφορών καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί». Την σ τάση αυτή αναμένεται να προωθήσει και εντός του Συμβουλίου η Γερμανία, ως προϋπόθεση ολοκλήρωσης του πλαισίου για την μεταβατική ΚΑΠ, που πάει για δύο χρόνια τελικά, σύμφωνα με την κα. Κλόκνερ.

Το Βερολίνο ετοιμάζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 να τρέξει ένα πολιτικό «κατοστάρι», αναλαμβάνοντας από τον Ιούλιο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με μια ενδεχόμενη συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο του μπλοκ να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της Γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ αναμένεται ότι θα «σφίξουν τα τσιμέντα» γύρω από τη νέα ΚΑΠ.

Ένα πράγμα διαβεβαιώνουν τα στελέχη της Γερμανικής κυβέρνησης που θα αναλάβουν τον συντονισμό των συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο: «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε μια σαφή εικόνα για την οικονομική πολιτική, που θα επιτρέψει έναν ασφαλή προγραμματισμό των κρατών μελών και των Ευρωπαίων πολιτών».

Το ότι θα ανοίξει ο ορίζοντας για το πού πηγαίνει η ευρωπαϊκή Γεωργία, ξεκαθάρισε και η Γερμανία υπουργός Γεωργίας. Σε ό,τι αφορά στην ΚΑΠ, πριν από λίγες ημέρες η Γούλια Κλόκνερ ξεκαθάρισε μέσα από συνέντευξή της ότι η ολοκλήρωση των συνομιλιών μέχρι το τέλος του έτους, είναι κάτι μη ρεαλιστικό. Αυτό που μπορεί να γίνει όμως, σύμφωνα με την ίδια, είναι να «βρεθεί μια μέση λύση που θα επιτρέψει στους αγρότες να κάνουν μια έγκαιρη προετοιμασία για τα όσα ακολουθήσουν στη συνέχεια».

Παίρνοντας πολιτική δέσμευση για διετή παράταση της ΚΑΠ, η ίδια συνέχισε λέγοντας: «Ο στόχος μας για την προεδρία είναι να πετύχουμε μια γενική ομοφωνία γύρω από τις νομοθετικές προτάσεις της ΚΑΠ, ώστε να ξεκινήσουμε οι πρώτες τριμερείς συζητήσεις με την Κομισιόν και την Ευρωβουλή, υπό την δική μας ηγεσία». Τα δευτερεύοντα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Γεωργίας, είναι οι ποσοστώσεις αλιείας αλλά και η προώθηση ενός γερμανικού μοντέλου που θα δημιουργεί πανευρωπαϊκά πρότυπα για την ευζωία των ζώων.

Παράλληλα η Γερμανία θα επιχειρήσει να στρογγυλέψει κάπως τις αξιώσεις της πολιτικής από το Χωράφι στο Πιάτο. «Δεν θα γίνουμε σε καμία περίπτωση συναυλία για την προστασία του περιβάλλοντος, τουλάχιστον με εμένα στο προεδρείο του Συμβουλίου» σχολίασε καυστικά η ίδια, αναφερόμενη στις πιέσεις για περιβαλλοντική «συμμόρφωση»

των Ευρωπαίων παραγωγών. «Πολύ συχνά, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες από τους αγρότες διατυπώνονται χωρίς να συνεκτιμηθούν οι δυνατότητες και οι περιορισμοί του τομέα και επίσης χωρίς να ξεκαθαρίζεται ο τρόπος χρηματοδότησης των μέτρων και των κινήτρων που προτείνονται. Όλα αυτά πρέπει να είναι βιώσιμα για την ευρωπαϊκή γεωργία. Επίσης, για να αποτρέψουμε τη μετακίνηση της παραγωγής εκτός Ευρώπης» σχολίασε.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι πρακτικά η Γερμανία θα διανύσει υπό μια έννοια όχι μια αλλά τρεις συνεχόμενες θητείες στο Συμβούλιο. Αυτό γιατί, μπορεί για το 2021 το τιμόνι του Συμβουλίου να το κρατά η Πορτογαλία και μετά η Σλοβενία, ωστόσο οι τρεις χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί και ανακοινώσει κοινή ατζέντα, που αφενός θα επιτρέψει την συνοχή του προγραμματισμού, αφετέρου την καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων, που κατά βάση έχει θέσει η Γερμανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία