Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Χρειάζεται προσοχή στα νέα δάνεια που κυκλοφορούν, όσο εύκολα ακούγονται τόσο επικίνδυνα είναι

Πριν από λίγες µέρες έρχεται στο γραφείο µου πελάτης, επαγγελµατίας αγρότης. Aκολουθεί ο κάτωθι διάλογος: «Καληµέρα. Έρχοµαι από την τράπεζα. Μου είπε ο υπάλληλος να πάω στο λογιστή να µου κάνει µία αίτηση για να πάρω 25.000 ευρώ.» «Είσαι σίγουρος ότι σου είπε αυτά τα πράγµατα. Γιατί αν σου είπε όντως αυτό, πρέπει να είναι ή πολύ βλάκας ή πολύ επικίνδυνος.» «Ναι σου λέω, όπως σε βλέπω και µε βλέπεις».

24_39

Γιώργος Παπαδημητρίου

504
109


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Επικοινωνώ µε το ∆ιευθυντή της τράπεζας, του µεταφέρω το ανωτέρω διάλογο και του λέω «εάν είναι ο υφιστάµενος σας εκεί, πείτε του παρακαλώ πολύ να επικοινωνήσει µαζί µου για να µπορέσουµε να µάθουµε τι είδους χρήµατα θέλετε να µας δώσετε τόσο εύκολα».

Στη συνέχεια επικοινωνώ µε το γραφείο που συνεργαζόµαστε και ασχολείται αποκλειστικά µε οικονοµοτεχνικές µελέτες, προγράµµατα, αιτήσεις για τραπεζικά προϊόντα και γενικότερα µε θέµατα που, ούτε ασχολούµαστε (συνειδητά), ούτε επιθυµούµε να συνάψουµε καµία σχέση µαζί τους καθώς ως γνωστό «όποιος ανακατώνεται µε πολλά (πίτουρα) τα κάνει µαντάρα (τον τρών’ οι κότες)».

Μου λέει, λοιπόν, ο συνεργάτης µας ότι η υποβολή της αίτησης δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο (εννοούσε γι’ αυτόν που ασχολείται). Καλό όµως είναι ο πελάτης µας, πριν προχωρήσει (ο ίδιος) ή ζητήσει από κάποιον να υποβάλλει την αίτηση, να απευθυνθεί πρώτα στην τράπεζα και να συζητήσει µε τον αρµόδιο υπάλληλο για τους όρους του πιθανού δανείου, το επιτόκιο, τις δόσεις, το χρόνο αποπληρωµής και γενικότερα, όλα όσα περιγράφονται σε µία δανειακή σύµβαση. Και αφού κατασταλάξει στον τρόπο, το χρόνο και ποσό, τότε να προχωρήσει  -εφόσον επιθυµεί ακόµη- στην υποβολή της αίτησης προς την τράπεζα.

Πρώτο συµπέρασµα: µου θύµισε εποχές αλήστου µνήµης όπου οι τράπεζες σε έπαιρναν τηλέφωνο και σου έλεγαν «έλα να πάρεις εορτοδάνειο, διακοποδάνειο,  δάνειο για να κάνεις γενέθλια το παιδί, δάνειο για να πάρεις 4ο αυτοκίνητο γιατί είχες περίσσευµα χώρου για ένα ακόµη αυτοκίνητο έξω από το σπίτι σου κλπ.»

Ο εν λόγω τραπεζοϋπάλληλος είµαι βέβαιος ότι δεν το έκανε σκόπιµα, καθώς (απ’ όσο γνωρίζω) δεν υπάρχουν  bonus για χορηγούµενες πιστώσεις στους υπαλλήλους.

Προσέξτε όµως τι έγινε:

  • Επικοινωνία µε τον διευθυντή της τράπεζας, για να µάθουµε τι συµβαίνει.
  • Επικοινωνία µε τον ειδικό για τις τραπεζικές χρηµατοδοτήσεις για να δούµε αν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουµε.
  • Χαµένος χρόνος για τον φοροτεχνικό προκειµένου να δει τι στην ευχή είναι αυτό το καινούργιο φρούτο που του έφερε ο πελάτης.
  • Απαίτηση του πελάτη να προχωρήσει η αίτηση γιατί όπως κατάλαβε αυτός (εγώ δεν λέω όπως του είπε ο υπάλληλος), πρέπει να γίνει γρήγορα η αίτηση για να προλάβει και να µην κλείσει η κάνουλα της τραπεζικής χρηµατοδότησης.


Όλα τα παραπάνω θα µπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν ο συγκεκριµένος υπάλληλος της τράπεζας, έκανε αυτό το οποίο είχε υποχρέωση: Ενηµέρωση. Εκτός κι αν ο συγκεκριµένος αγρότης ήταν αφερέγγυος και ήθελε να τον αποφύγει.

Να µην ξεχάσω να αναφέρω ότι η κάθε τράπεζα έχει τους δικούς της όρους στις χρηµατοδοτήσεις, άρα καλό είναι όλοι όσοι θελήσετε να προχωρήσετε στη διαδικασία αυτή, να κάνετε τη σχετική έρευνα. Και φυσικά να απευθύνεστε στους κατάλληλους. ∆εν τα κάνουν όλοι όλα. Και κάτι ακόµη: στους όρους χρηµατοδότησης υπάρχει µεταξύ άλλων όρος για την απαγόρευση αποπληρωµής εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 12 µήνες (σσ. γιατί όπως καταλαβαίνει κανείς, εάν το αποπληρώσεις νωρίτερα το κέρδος για την τράπεζα είναι ελάχιστο –άρα γιατί να σε χρηµατοδοτήσω;).

Φυσικά,  η έκφραση «χωρίς εγγυήσεις» θα ακουστεί πολλές φορές, αλλά κρατείστε µικρό καλάθι όταν θα σας ζητάνε να προσκοµίσετε εκκαθαριστικά, Ε1, Ε3 και Ε9 βεβαίως – βεβαίως µε την ακίνητη περιουσία σας. Κατά τα λοιπά, µόνο χωρίς εγγυήσεις δεν είναι.

Απαιτείται µεγαλύτερη προσοχή από τα τραπεζικά ιδρύµατα γιατί δεν είναι έντιµο να δηµιουργείς ψεύτικες ελπίδες. ∆εν θα σχολιάσω καν το γεγονός ότι, αφενός έχουν εξαφανιστεί από τα γκισέ όλος ο κόσµος, έχουν αναγκαστεί όλοι -µπορούν δεν µπορούν- να µάθουν να κάνουν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους, αφετέρου δε να υπάρχουν απίστευτες χρεώσεις για τα πάντα. Κυρίως όµως απαιτείται τεράστια προσοχή από τους υποψήφιους δανειολήπτες: προσέξτε τους όρους της σύµβασης.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27 Ιουνίου.
Σχόλια (109)
Προσθήκη σχολίου

26-01-2022 09:57Max Bent

Χρειάζεστε ένα επείγον δάνειο για την εκκαθάριση των χρεών σας ή χρειάζεστε ένα μετοχικό δάνειο για να βελτιώσετε την επιχείρησή σας; Έχετε απορριφθεί από τράπεζες και άλλους χρηματοοικονομικούς φορείς; Χρειάζεστε ενοποίηση δανείου ή υποθήκη; Μην ψάχνετε άλλο καθώς είμαστε εδώ για να κάνουμε όλα τα οικονομικά σας προβλήματα παρελθόν. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: oceanfmortgages@gmail.com oceanfmortgages@gmail.com Αυτό είναι το Ocean Finance Mortgages. Προσφέρουμε δάνεια σε όσους ενδιαφέρονται με λογικό επιτόκιο 2%. Το εύρος κυμαίνεται από 5.000,00 ευρώ έως το μέγιστο 100.000.000,00 ευρώ.

Απάντηση

23-01-2022 22:40Graham

ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Καλή μέρα, Εδώ είναι Λύσεις για τα οικονομικά σας προβλήματα...... Είμαστε μια πλήρως εγγεγραμμένη και πιστοποιημένη εταιρεία δανείων που προσφέρει δάνεια με εξασφάλιση και χωρίς εξασφαλίσεις σε ιδιώτες και εταιρείες με πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%. Προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια. Η εταιρεία μας έχει σημειώσει πολλές καινοτομίες στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών πρώτης κατηγορίας στους πελάτες μας, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινοπραξίας δανείων και της παροχής κεφαλαίων για ιδιώτες και εταιρείες. Έχουμε επαναφέρει στη ζωή προβληματικές βιομηχανίες και υποστηρίζουμε καλές επιχειρηματικές ιδέες παρέχοντας κεφάλαια για το ξεκίνημά τους. Έχουμε ένα δίκτυο επενδυτών που είναι πρόθυμοι να παράσχουν κεφάλαια οποιουδήποτε ποσού σε άτομα και οργανισμούς για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Είμαστε μια ομάδα ενεργητικών και έμπειρων επαγγελματιών δανείων με πλήρη γνώση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Γενικά προσφέρουμε στεγαστικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια, επιχειρηματικά δάνεια και επισφαλή δάνεια εμπορικά δάνεια, δάνεια κεφαλαίου εκκίνησης, δάνεια για κατασκευές δάνεια αυτοκινήτων, το δάνειό μας διαρκεί το πολύ 24 ώρες για να φτάσει σε όλους τους εγκεκριμένους πελάτες σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω (goldenlinkloan2020@gmail.com) Whatsapp: +447360506740 Υπογεγραμμένο Διευθυντής Κυρία Γκράχαμ

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία