BACK TO
TOP
Διεθνή

Ζήτηση για τρόφιμα και τεχνολογία φέρνουν τους επενδυτές στα χωράφια

Μέσα σε µια δεκαετία τα κεφάλαια που κατευθύνονται σε αγροτικού ενδιαφέροντος εταιρείες έχουν πολλαπλασιαστεί µε τον αριθµό 35. Πρόκειται για µια εξέλιξη που αποτυπώνει την ζήτηση για τρόφιµα η οποία ενισχύεται σε παγκόσµιο επίπεδο, καθώς και τις προόδους της τεχνολογίας στον αγροτικό κλάδο, µέσω της οποίας τα περιθώρια κέρδους και η ενίσχυση της παραγωγικότητας διαµορφώνουν ελκυστικά για τους επενδυτές κριτήρια.

42_9

20
0

Το 2010, µόλις 126 εκατ. δολάρια, σε παγκόσµια κλίµακα διέθεταν επενδυτικές οµάδες σε εταιρείες που ανέπτυσσαν τεχνολογίες, προϊόντα και πλατφόρµες µε αναφορά στην αγροτική παραγωγή. Από τότε έως σήµερα, που διατίθενται πλέον τουλάχιστον 4,4 δισ. δολάρια, έχει µεσολαβήσει µια προσπάθεια ανάκαµψης της παγκόσµιας οικονοµίας, µια πολιτική στροφή που δίνει έµφαση στην βιωσιµότητα των παραγωγικών µοντέλων και πιο πρόσφατα η κρίση της πανδηµίας του Covid 19.

Αυτό το πλαίσιο τώρα, οι αναλυτές και η διεθνής ειδησεογραφία περιγράφουν ως την πράσινη επανάσταση της αγροδιατροφής, κάτι που κεντρίζει ακόµα περισσότερο το ενδιαφέρον οικονοµικών παραγόντων που µέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχαν καµία ανάµειξη µε τα αγροτικά. Η δε τάση που αποτυπώνουν σειρά εκθέσεων µεγάλων χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων δείχνουν µια µεσοπρόθεσµα έστω ανοδική τροχιά σε βασικά αγροτικά εµπορεύµατα, την ίδια στιγµή που εθνικοί πόροι αναµένεται να επενδυθούν στις αλυσίδες εφοδιασµού, µε αφορµή τις αγωνίες περί αυτάρκειας τροφίµων που προέκυψαν µέσα στο 2020 αλλά και την ενσωµάτωση πολιτικών κατευθύνσεων περί βιωσιµότητας στην αγροτική παραγωγή.

 ∆ύο βετεράνοι του Silicon Valley, της πόλης στην Καλιφόρνια στην οποία αναπτύχθηκαν οι µεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρµες, εφαρµογές και υπηρεσίες του 21ου αιώνα, έχουν πλέον στραφεί στην επανάσταση στα τρόφιµα, µια διαδικασία η οποία αντλεί δισεκατοµµύρια δολάρια επενδύσεων για την εξεύρεση βιώσιµων αγροτικών λύσεων.

Η Astanor Ventures, µια εταιρεία επιχειρηµατικών κεφαλαίων που εδρεύει στις Βρυξέλλες και ιδρύθηκε από τους Έρσικ Αρσανµπέ και ο Τζωρτζ Κοέλιο, διαµόρφωσε ένα ταµείο 325 εκατ. δολαρίων που θα επενδύσει αποκλειστικά στην τεχνολογία τροφίµων και αγροτικής παραγωγής. Το ταµείο θα στοχεύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αµερικής που επικεντρώνονται στην επίλυση προβληµάτων στην παραγωγή τροφίµων και στον περιορισµό της αλλαγής του κλίµατος, δήλωσε η Astanor στο Bloomberg.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις της αγροτεχνολογίας έχουν προσελκύσει ρεκόρ χρηµατοδότησης φέτος. «Ολόκληρο το σύστηµα πρέπει να διορθωθεί», δήλωσε ο Έρικ  Αρσανµπέ σε συνέντευξή του. «Χρειάζεστε αυτή την εξέλιξη µεγάλη έµπνευση και καινοτοµία στα αγροτικά µηχανήµατα και τη βιοτεχνολογία για να γίνουν οι νέοι στόχοι πραγµατικότητα».

Ο ίδιος, πρώην πρόεδρος του Jamie Oliver Food Foundation, ίδρυσε την εταιρεία µε τον Τζωρντ Κοέλιο το 2017. Μέχρι στιγµής, έχουν επενδύσει σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές και αµερικανικές νεοσύστατες επιχειρήσεις στη γεωργία και την παραγωγή τροφίµων. Αυτό περιλαµβάνει το Ynsect, έναν Γάλλο γεωργό εντόµων και έναν αγρότη καθετοποιηµένης µονάδας µε έδρα το Βερολίνο. Άλλες εταιρείες περιλαµβάνουν τη La Ruche Qui dit Oui, µια γαλλική πλατφόρµα συναλλαγών για την προµήθεια αγροτικών προϊόντων απευθείας από το χωράφι στο τραπέζι και την Apeel Sciences Inc., µια εταιρεία της Καλιφόρνιας που χειρίζεται τα απόβλητα τροφίµων.

Στο παιχνίδι ο επενδυτικός βραχίονας της Morgan Stanley

Το ταµείο επιχειρηµατικών κεφαλαίων - το µεγαλύτερο στον κόσµο που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον αγροτικό τοµέα, έχει προσελκύσει χρήµατα από οικογενειακά γραφεία, κεφάλαια χρηµατοδότησης και έναν επενδυτικό βραχίονα της Morgan Stanley.

«Γνωρίζουµε ότι υπάρχουν πολλά εµπόδια, αλλά πιστεύουµε επίσης ότι µια νέα γενιά αγροτών κατανοεί τα ζητήµατα. ∆εν πρόκειται να είµαστε επενδυτές για µια νύχτα, αλλά υποµονετικοί, µακροπρόθεσµοι επενδυτές δήλωσε ο Έρικ Αρσαµπέ. Σύντοµα αναµένεται να φτάσει αυτό το κύµα και στην ελληνική αγορά, όπου ήδη ένα νέο πλαίσιο χρηµατοδότησης που συνδέει

τους όρους δανεισµού µε το περιβαλλοντικό αποτύπωµα της επένδυσης, έχει ξεκινήσει να αναδύεται, µέσα από µεγάλες τράπεζες. Στην αγροτική οικονοµία,

η βιολογική γεωργία και η ενσωµάτωση τεχνολογιών ακριβείας στις εκµεταλλεύσεις, είναι τοµείς που αναµένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.       

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία