BACK TO
TOP
Άμεσες Ενισχύσεις

Παράταση αιτήσεων μέχρι 2 Δεκεμβρίου για τα 30 ευρώ στο ελαιόλαδο

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση των 30 ευρώ το στρέμμα σε κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.

unnamed__47_

122
16

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews.gr που ήρθε να επιβεβαιώσει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου στην συνέχεια, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και όχι τα μεσάνυχτα της 27ης Νοεμβρίου θα κλείσει η πλατφόρμα στην οποία κατατίθενται οι αιτήσεις πληρωμής των κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγών για την έκτακτη ενίσχυση μέσω του μέτρου 21 του ΠΑΑ στο ελαιόλαδο. 
Αποδείχθηκε ότι η αρχική προθεσμία των 10 ημερών που έληγε την Παρασκευή δεν επαρκούσε για τον όγκο αιτήσεων που έπρεπε να αναρτηθούν, αφού από τους 145.000 δικαιούχους στους οποίους θα κατανεμηθούν 126 εκατ. ευρώ, μέχρι πριν από μερικά 24ωρα είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία 106.000, με σχεδόν 40.000 δικαιούχους να μην έχουν προλάβει ακόμα. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι το μεσημέρι της 27ης Νοεμβρίου οι αιτήσεις έφτασαν τις 135.000 περίπου. 
Ο πληροφορίες λένε ότι η παράταση των 5 ημερών επήλθε έπειτα από συνομιλία του βουλευτή Λέσβου,  Χαράλαμπου Αθανασίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Εξηγήσεις Βορίδη για τους μη κατ' επάγγελμα
Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός Μάκης Βορίδης, στέκεται στην «προτεραιοποίηση των κατά κύριο επάγγελμα γεωργών», σύμφωνα με τον ίδιο, που «υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι πλήττονται περισσότερο από τους ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι έχουν έσοδα από άλλες κύριες πηγές εισοδήματος και κατ΄ επέκταση δυνατότητα αποζημίωσης από τα λοιπά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Κυβέρνηση, εφόσον βεβαίως πλήττεται η κύρια δραστηριότητά τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτημάτων πληρωμής για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών με 126 εκατομμύρια ευρώ έπειτα από απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών για συμμετοχή στο Μέτρο 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020που συνεχίζει να καταγράφεται, αποφάσισε τη χορήγηση ολιγοήμερης παράτασης υποβολής αιτήσεων με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτας, χορηγείται παράταση έως και την Τετάρτη, 02/12/2020 και ώρα 11:59 μ.μ.

Επισημαίνεται ότι έως το πρωί της Παρασκευής 27/11/2020, καταληκτικής ημερομηνίας της Πρόσκλησης, είχαν υποβληθεί πάνω από 135 χιλιάδες αιτήσεις ενίσχυσης.

Με αφορμή δε, συχνές ερωτήσεις που απευθύνουν οι ενδιαφερόμενοι στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο Μέτρο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 κατόπιν σχετικής τροποποίησής του στη βάση των προβλεπομένων του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013, εξαντλώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες κοινοτικής συνδρομής (2% των πόρων της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στο ΠΑΑ κάθε Κ-Μ).

Ειδικότερα, το νέο Μέτρο αφορά σε κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, όπως άλλωστε τα περισσότερα εκ των Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ως βασικές του προτεραιότητες έχει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών.

Άλλωστε, η προτεραιοποίηση των κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, υπαγορεύεται και από το γεγονός ότι πλήττονται περισσότερο από τους ετεροεπαγγελματίες, οι οποίοι έχουν έσοδα από άλλες κύριες πηγές εισοδήματος και κατ΄ επέκταση δυνατότητα αποζημίωσης από τα λοιπά μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Κυβέρνηση, εφόσον βεβαίως πλήττεται η κύρια δραστηριότητά τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, σύμφωνα με τη σχετική έγκριση που έχει λάβει το Μέτρο από την Ε.Ε., θα πρέπει να ήταν εγγεγραμμένοι/χαρακτηρισμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών &Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης με εξαίρεση την Καλαμών διπλής κατεύθυνσης). Τονίζεται δε ότι η εγγραφή στο «Μητρώο Αγροτών &Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)» είναι υποχρεωτική, καθώς και η επικαιροποίησή της, η οποία και συνιστά υποχρέωση των παραγωγών σύμφωνα με τον Ν. 3874/2010.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε., η ενίσχυση χορηγείται ως κατ΄ αποκοπή εφάπαξ ποσό και όχι ανά στρέμμα, καθώς έχει την έννοια της έκτακτης στήριξης για τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας και την παροχή ρευστότητας, στη βάση τεκμηρίωσης των συνολικών επιπτώσεων της πανδημίας στον συγκεκριμένο κλάδο παραγωγής και όχι της εξατομικευμένης απώλειας εισοδήματος. Για τον λόγο αυτό και η ενίσχυση χορηγείται σε κλάσεις επιλέξιμης έκτασης και όχι ανά στρέμμα.

Με την ευκαιρία του χθεσινού πρώτου επίσημου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς εν μέσω πανδημίας, όπως επικυρώθηκε κατά την 40η σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO το 2019, το παρόν Μέτρο καθώς και το έκτακτο Μέτρο Κρατικών Ενισχύσεων για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών, αποδεικνύουν την ουσιαστική στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, σε μία δύσκολη για τον κλάδο συγκυρία.



Σχετική ανακοίνωση: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 27/11/2020

  

Γνωρίζουμε στους ελαιοπαραγωγούς μας ότι μετά από επικοινωνία του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Ν. Λέσβου κ. Χαράλαμπου Αθανασίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ανακοινώθηκε ότι δίνεται παράταση πέντε (5) ημερών για την υποβολή των αιτήσεων για την επιπλέον στρεμματική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων που έληγε απόψε, παρατείνεται μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2020.

Ως εκ τούτου καλύπτεται επαρκώς και για τη Λέσβο η διήμερη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έναρξη υποβολής των αιτήσεων και κρίνεται ικανός ο χρόνος αυτός της παράτασης, ώστε να μην υπάρξει κάποιος που δεν θα προλάβει να υποβάλει την αίτησή του.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Ως την Παρασκευή αιτήσεις για τα 30 ευρώ ενίσχυση ελαιολάδου

Μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα καλούνται να ολοκληρώσουν την διαδικασία υποβολής αιτήσεων 40.000 περίπου δικαιούχοι κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγοί, προκειμένου να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 30 ευρώ το στρέμμα μέσω του μέτρου 21.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουν οριστικοποιήσει το αίτημα πληρωμής 106.000 από τους 145.000 παραγωγούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την πλατφόρμα να μένει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Συνεπώς σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πλατφόρμα που έχει δείξει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην ταυτόχρονη χρήση της από πολλαπλούς χρήστες, καλείται να καταχωρήσει τα αιτήματα λίγο λιγότερων του 1/3 δικαιούχων του μέτρου που κατανέμει 126 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμβουλοι και λογιστές που διαχειρίστηκαν εκ μέρους παραγωγών την διαδικασία υποβολής αιτήματος πληρωμής εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι τις τελευταίες ημέρες δηλώσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.

Χρηστικός οδηγός για την διαδικασία υποβολής δηλώσεων είναι διαθέσιμος εδώ.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, το υπουργείο προχώρησε σε διορθώσεις αφού ορισμένοι κωδικοί ελαιοποιήσιμων ποικιλιών ελιάς δεν αναγνωρίζονταν από το σύστημα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνέστησε σε παραγωγούς που είχαν πρόβλημα στο επιλέξιμο φυτικό κεφάλαιο για το Μέτρο -ελαιώνες για παραγωγή ελαιολάδου – διπλής κατεύθυνσης- να υποβάλλουν νέα αίτηση επιλέγοντας «Νέα εγγραφή»  ώστε να υπολογιστεί εκ νέου η επιλέξιμη έκταση και η σχετική κλάση.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), οι οποίοι έχουν στη νόμιμη κατοχή τους επιλέξιμη προσδιορισθείσα έκταση αγροτεμαχίων με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών (Καλαματιανή, Τσιγκόλι, Αετονύχι), διπλής κατεύθυνσης,  όπως αυτή προκύπτει από την  Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος χρήσης 2019 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2020.

 

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

22-01-2021 06:49Εμμανουήλ Κωτσοπουλος

Οι εταιριοεπαγγελματιες ελαιοπαραγωγοί που δεν έχουν λάβει καμία ενυσχυση από κομβικ-κορωνοιο πότε θα πάρουν την ενίσχυση όπως πήραν οι κατ επάγγελμα αγρότες.

Απάντηση

10-12-2020 21:22Κουνελακη Μαρια

Θα ήθελα να δείτε σοβαρά την περίπτωση των αγροτών που ο κωδικός 37 τσεκαρίστηκε μετα την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενώ ειναι αγρότες

Απάντηση

04-12-2020 19:37Μοσχουλα Μπαφαλουκου

Τεραστια αδικια πρεπει να διορθωθει να παρουν αυτοι που το εχουν αναγκη ....

Απάντηση

02-12-2020 19:48Φουντουκιδης Ηρακλής

Νέος χωρίς εισόδημα με λίγα στρέμματα ελιές δεν μπορώ να πληρώσω ασφαλιστικά στο ξεκίνημα δεν δικαιούμαι τα τριακόσια ευρώ η επιδότηση μικρή ας τα βάλουν στον πάτο τους ο βοριδης

Απάντηση

28-11-2020 13:17Χρυσοστομος

Και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όμως θα πάρουν επιστρεπτεα 4 1000 ευρώ. Οι ετεροεπαγγελματιες ελαιοπαραγωγοί κύριε Βορίδη γιατί να μην πάρουν κι αυτοί την ενίσχυση της ελιάς; Ίσα μέτρα ίσα σταθμά.Αλλωστε πόσοι είναι οι ετεροεπαγγελματιες παραγωγοί;Κύριε Βορίδη ΥΠΟΥΡΓΕ,μην κάνετε αυτό το λάθος.Δωστε εντολή να πληρωθούν και οι ΕΤΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ και εμείς δεν θα σας ξεχάσουμε.Με αγάπη να εισται όλοι καλά.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-11-2020 10:56Νικος

Μέσα στην πανδημία φορτώνουν έναν όγκο δουλειάς στα ΚΥΔ χώρις καμία οδηγία για τήρηση υγειονομικων πρωτοκολλων. Πλήθος κόσμου συρρέει για να υποβάλει δηλώσεις οι υπάλληλοι είναι εκτεθειμένοι και αναγκασμένοι να δουλεύουν με τον κόσμο πάνω από το κεφάλι τους σε ασφυκτικές προθεσμίες. Θα υπάρξει σίγουρα διασπορά του ιού στα ΚΥΔ που εξυπηρετούν μεγάλο όγκο κόσμου.

Απάντηση

28-11-2020 05:12ΑΝΝΑ ΜΙΘΥΜΗ

Καλημέρα δηλώνω στο ΟΣΔΕ 19 στρέμματα ελιές ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες για βρώσιμη. Υπάρχει μια χρονιά που δεν φεύγουν οι βρώσιμες και πηγαίνουν για λάδι. Μπαίνουν όλα τα στρέμματα στο ΜΕΤΡΟ 21 ή μόνον τα 2,5 από τα 19 που είναι Μεγαρίτικη ελιά? Όταν λέει διπλής κατεύθυνσης δεν εννοεί όλες? Γιατί κάτι τέτοιο μου είπαν από το συνεταιρισμό που ανήκω. Ευχαριστώ

Απάντηση

27-11-2020 18:45neos agrotis

ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ!!!!!

Απάντηση

27-11-2020 13:58Νικος

Τα κρασσοσταφυλλα βοηθήστε είμαστε απεγνωσμένοι!

Απάντηση

27-11-2020 07:56Γιώργος

Γιατί δηλαδή πρέπει να πληρώνονται σύμφωνα με το μέτρο οι αγρότες εκείνοι που έχουν πάνω από 50 τις 100 εισόδημα από αγροτικά και όχι όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους και εκμεταλλεύονται εκτάσεις με ελαιώνες;Εκείνοι δεν πλήττονται και δεν θεωρούνται αγρότες; Κύριε υπουργέ δεν μπορεί να αποκλείεται έτσι τους παραγωγούς ελαιολάδου και να παίρνει το επίδομα μόνο μια μερίδα αγροτών και όχι όλοι όσοι κατέχουν και δουλεύουν τους ελαιώνες τους.π

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία