Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Ο πολυεστέρας χάνει μερίδια στη βιομηχανία, εντείνεται η ζήτηση για βαμβάκι διεθνώς

Ανακατατάξεις στον κλάδο του ρουχισµού και των υφασµάτων, θέλουν τη βιοµηχανία να γυρίζει -αν και διστακτικά- την πλάτη της στον πολυεστέρα, τη στιγµή που το βαµβάκι αυξάνει τα ποσοστά του στις προτιµήσεις των καταναλωτών.

cotton-row-in-neutral-emily-martinez_2

263
0

Έχοντας δει τη χρήση συνθετικών ινών και ιδίως του πολυεστέρα να έχει εννεαπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, η βιοµηχανία υποχρεώνεται πλέον να δει µε άλλο µάτι τις πρώτες ύλες της από το κίνηµα της «ευσυνείδητης» κατανάλωσης και το κυνήγι της περιβαλλοντικής βιωσιµότητας.

Ειδικά στην περίπτωση του πολυεστέρα, βασικού ανταγωνιστή του βαµβακιού, σηµειώθηκε αύξηση της παραγωγής κατά 89% τα τελευταία 30 χρόνια, ήτοι επταπλάσια αύξηση των όγκων που απορροφά η βιοµηχανία, που από τους 8,5 εκατ. τόνους το 1989 ξεπέρασε τους 55,5 εκατ. τόνους το 2018, σύµφωνα µε στοιχεία της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Βάµβακος (ICAC).

Πλέον διάσηµοι οίκοι µόδας και µεγάλες πολυεθνικές, θέλουν να συγχρονίσουν την επικοινωνιακή τους στρατηγική µε το «πράσινο» αφήγηµα που αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες όσο συσσωρεύονται οι έρευνες που υπολογίζουν ότι 176.500 τόνοι πολυεστέρα ετησίως καταλήγουν στο νερό κατά το πλύσιµο ρούχων ή σε χωµατερές.

Κάπως έτσι, το Συµβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αµερικής παραδέχτηκε ότι ως συνθετικό υλικό κατασκευασµένο από πλαστικό, ο πολυεστέρας είναι άκρως βλαβερός για το περιβάλλον. Η βιοµηχανία µόδας προσπαθεί τώρα να βρει λύση στο πρόβληµα αλλά τα πράγµατα δεν είναι τόσο εύκολα, αφού κατά τα λεγόµενά τους δεν υπάρχει µέχρι στιγµής κάποια άλλη πρώτη ύλη που είναι τόσο φθηνή και συγχρόνως τόσο εύκολα διαχειρίσιµη όσο ο πολυεστέρας.

«Λύση» σε αυτό το τέλµα έρχεται να δώσει ο τελικός καταναλωτής, αφού εδώ, το 62% 62% του συνόλου αξιολογεί ότι η πρώτη ύλη στα ρούχα παίζει σηµαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητά τους σύµφωνα µε έκθεση του 2020 της Cotton Incorporated. Μάλιστα, το 66% των καταναλωτών δηλώνουν στην ίδια έρευνα ότι προτιµούν ρούχα κατασκευασµένα από φυσικές ίνες. Συγκεκριµένα, το 73% των καταναλωτών ξεχωρίζει το βαµβάκι ως την αγαπηµένη πρώτη ύλη, ενώ το 62% αναζητούν προϊόντα ρουχισµού κατασκευασµένα µε βιώσιµο τρόπο.

Να σηµειωθεί ότι η ζήτηση για ίνα, είτε φυτική είτε συνθετική κυµαίνεται στους 103 εκατ. τόνους, ακολουθώντας ανοδική πορεία, σύµφωνα µε την ICAC, η οποία αναµένει ο όγκος αυτός να ανέλθει στους 121 εκατ. τόνους ως το 2025.

Τα παραπάνω έρχονται να βελτιώσουν τα θεµελιώδη στην διεθνή αγορά βάµβακος, η οποία δείχνει ότι διανύει περίοδο ανάκαµψης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία