BACK TO
TOP
Διεθνή

Κρίσιμο μονοπάτι ο βιώσιμος μετασχηματισμός ζωοτροφών στην κτηνοτροφία λέει o FAO

Δεκάδες διεθνείς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων, ερευνητών και ηγετών του κλάδου από πολλές ηπείρους, συγκεντρώθηκαν το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου, στην Ρώμη, έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών-FAO, προκειμένου να συζητήσουν για τις Ρυθμιστικές Αρχές Ζωοτροφών στον τομέα της κτηνοτροφίας.

feedregulationsfao_1511__002__3

Βασιλική Μαντά

86
0

Το φόρουμ επικεντρώθηκε σε έναν τομέα με ετήσιο τζίρο 400 δισ. δολάρια και περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο τόνους ζωοτροφών, αποτελώντας μια βασική συμβολή για την υγεία των ζώων, τη διατροφή του ανθρώπου και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

«Ο τομέας της κτηνοτροφίας μαζί με άλλα στοιχεία των παγκόσμιων συστημάτων αγροδιατροφής πρέπει να διαφοροποιηθεί προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός, ανθεκτικός και πιο βιώσιμος, προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO Qu Dongyu στην εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ.

Ένα κρίσιμο μονοπάτι είναι η διασφάλιση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας, της ποιότητας και της ασφάλειας των ζωοτροφών, η οποία θα απαιτήσει συγκεκριμένες ενέργειες που κυμαίνονται από τη διαχείριση και αποκατάσταση λιβαδιών και βοσκοτόπων έως την παραγωγή ζωοτροφών και συστατικών ζωοτροφών καθώς και την επεξεργασία και χρήση σύνθετων ζωοτροφών, των οποίων θα απαιτηθούν κατάλληλες πολιτικές και ρυθμίσεις, πρόσθεσε. «Η σωστή διατροφή των ζώων θα ταΐσει καλύτερα τον κόσμο», είπε ο Qu. Αλλαγή ταχύτητας στη δράση

«Γνωρίζουμε ήδη πολλές από τις λύσεις», είπε ο Γενικός Διευθυντής στους συμμετέχοντες. Οι ζωοτροφές αποτελούν συνήθως μεταξύ 60% και 80 % του κόστους παραγωγής ζώων. Παγκοσμίως, η εμπορική παραγωγή ή πώληση ζωοτροφών πραγματοποιείται σε περισσότερες από 130 χώρες και περίπου 8.000 εργοστάσια παράγουν περισσότερους από 600 εκατομμύρια τόνους ζωοτροφών ετησίως. Άλλα 300 εκατομμύρια προέρχονται από την παραγωγή στο αγρόκτημα.

Η βελτίωση της σίτισης με ισορροπημένα σιτηρέσια και η αποτελεσματική χρήση των τοπικά διαθέσιμων πόρων ζωοτροφών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία. Η βιομηχανία ζωοτροφών θα μπορούσε να συμβάλει στη βιοοικονομία αυξάνοντας τη χρήση υποπροϊόντων και υπολειμμάτων από την επεξεργασία τροφίμων και άλλα στάδια των αλυσίδων αξίας των συστημάτων αγροδιατροφής. Και με το 40% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης γης που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των συστημάτων αγροδιατροφής βελτιστοποιώντας τη χρήση της γης.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ διοργανώνεται για να προσφέρει μια πλατφόρμα συζήτησης χωρίς αποκλεισμούς για τις αρμόδιες εθνικές και περιφερειακές ρυθμιστικές αρχές ζωοτροφών, τα μέλη του FAO, τον ιδιωτικό τομέα, τους ερευνητές, τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών. Οι μελέτες περιπτώσεων προσφέρουν σε όλους τους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εξερευνήσουν καινοτομίες και στρατηγικές αιχμής για την ενίσχυση της παραγωγής υψηλής ποιότητας, ασφαλούς και περιβαλλοντικά υπεύθυνης ζωοτροφής.

Η ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες, ιδιαίτερα τα πουλερικά και το χοιρινό, αυξάνεται λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, της αστικοποίησης και της βελτιωμένης αγοραστικής δύναμης στις αναδυόμενες οικονομίες. Η κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ζήτησης απαιτεί να δωθεί έμφαση στις περιβαλλοντικές ανησυχίες, τις κοινωνικοοικονομικές εκτιμήσεις και μια σειρά θεμάτων ασφάλειας που επηρεάζουν τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους. Η διασφάλιση επαρκούς διατροφής των ζώων μειώνει την ανάγκη για αντιμικροβιακά, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της Αντιμικροβιακής Αντοχής (AMR).

Ενώ οι αλυσίδες αξίας ζωοτροφών ποικίλλουν πάρα πολύ σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι σημαντικό να παρέχονται στους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι αποτελούν τους περισσότερους παραγωγούς ζώων παγκοσμίως, οικονομικά αποδοτικές και επιστημονικές λύσεις ζωοτροφών και «πρόσβαση στη γνώση, τεχνολογία και αγορές, για να βελτιώσουν τα μέσα διαβίωσής τους, να συμβάλουν στη μείωση της φτώχειας και να επιταχύνουν την αγροτική ανάπτυξη», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO.

Στελέχη από εμπορικούς ομίλους όπως η Διεθνής Ομοσπονδία Βιομηχανίας Ζωοτροφών (IFIF), επιστήμονες και εμπειρογνώμονες πολιτικής από τη Βραζιλία, τη Γκάνα, το Μεξικό, το Μαρόκο, την Ολλανδία, τη Νιγηρία, την Ουγκάντα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεταξύ άλλων χωρών, και εκπρόσωποι περιφερειακών κτηνοτροφικών δικτύων από όλη την Αφρική, στους ομιλητές του φόρουμ.

Οι εμπειρογνώμονες του FAO πρόσφεραν πληροφορίες για το έργο του Οργανισμού σχετικά με την Πρωτοβουλία για τον Μετασχηματισμό του Αειφόρου Ζώου, τη διατροφή των ζώων και την ασφάλεια των ζωοτροφών, εναλλακτικές και προηγμένες πρακτικές ζωοτροφών για τη μείωση της ανάγκης για αντιμικροβιακά και κανονιστικές εργασίες για τα πρότυπα τροφίμων που ορίζονται στον Codex Alimentarius. Συζητήθηκαν επίσης στοιχεία από την Παγκόσμια Διάσκεψη για τον Βιώσιμο Μετασχηματισμό Κτηνοτροφίας που πραγματοποιήθηκε στον FAO τον Σεπτέμβριο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία