BACK TO
TOP
Διεθνή

Πιέζουν έντονα οι Γάλλοι για όρια στις εισαγωγές των ουκρανικών σιτηρών

Για ισχυρό λόμπινγκ προς τις Βρυξέλλες ενθαρρύνουν το Παρίσι οι Γάλλοι παραγωγοί δημητριακών, προκειμένου να μπουν ρήτρες διασφάλισης του κλάδου έναντι των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

oukrania-sithra

87
0

«Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη με την Ουκρανία, αλλά μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε μόνοι μας τις συνέπειες», προειδοποίησαν τα γαλλικά συνδικάτα καλλιεργητών δημητριακών (AGPB και AGPM) σε δελτίο τύπου την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις χορήγησε ρήτρες διασφάλισης για τον περιορισμό των εισαγωγών ουκρανικών πουλερικών, αυγών και ζάχαρης στην Ευρώπη, προστατεύοντας έτσι τον κλάδο, και το ίδιο απαιτούν οι καλλιεργητές σιτηρών.

Από τον Ιούνιο του 2022, οι Βρυξέλλες έχουν άρει όλους τους περιορισμούς, όπως τελωνειακούς δασμούς και ποσοστώσεις, στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων για να βοηθήσουν τη χώρα στην πολεμική της προσπάθεια.

Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ εισήγαγε 20 εκατομμύρια τόνους ουκρανικών δημητριακών μεταξύ 2022 και 2023, διπλάσια από ό,τι πριν από τον πόλεμο.

Στη Γαλλία, αν και οι εισαγωγές δημητριακών παραμένουν σχετικές, ωστόσο έχουν φτάσει τους 13.000 τόνους το 2022-2023, σε σύγκριση με λιγότερους από 1.000 πριν από τον πόλεμο.

Οι Γάλλοι καλλιεργητές δημητριακών θεωρούν αυτό ως «μη βιώσιμη στρέβλωση της αγοράς», δεδομένου ότι στην Ουκρανία «το κόστος παραγωγής είναι σχεδόν στο μισό υψηλότερο και οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις είναι λιγότερο απαιτητικές», πρόσθεσαν.

Οι Γάλλοι παραγωγοί σιταριού και σιτηρών ενώνονται με τους αγρότες από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, ζητώντας «φρένα έκτακτης ανάγκης» για την υπερβολική εισροή τροφίμων από το Κίεβο. Πρόσφατα, Πολωνοί και Ρουμάνοι αγρότες απέκλεισαν τα σύνορα για να αποτρέψουν την είσοδο δημητριακών στις χώρες τους.

Το θέμα των εισαγωγών από την Ουκρανία προσθέτει στη δυσαρέσκεια των αγροτών στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Οι κύριες οργανώσεις αγροτών σε αυτές τις χώρες συναντήθηκαν την Τρίτη (13 Φεβρουαρίου) στην Πολωνία, απειλώντας την ΕΕ με περαιτέρω ενέργειες εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Επιστροφή στα προπολεμικά επίπεδα εισαγωγών

Όπως και η Βουλγαρία πρόσφατα, η Γαλλία ζητά επίσημα την εισαγωγή μιας «αυτόματης ρήτρας διασφάλισης» για τα δημητριακά, με τον ίδιο τρόπο όπως για τα πουλερικά, τη ζάχαρη και τα αυγά.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός από τα ουκρανικά προϊόντα δεν είχε ακόμη «αρνητική επίδραση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά», συμφώνησε πρόσφατα στην εισαγωγή «φρένων έκτακτης ανάγκης» και την επαναφορά των τελωνειακών δασμών για αυτά τα τρία «ευαίσθητα» προϊόντα στο το γεγονός των εισαγωγών που υπερβαίνουν το μέσο επίπεδο για τα έτη 2022 και 2023.

Αυτή η διαδικασία εγκρίνεται στο πλαίσιο των Αυτόνομων Εμπορικών Μέτρων (ATM) με την Ουκρανία, τα οποία ισχύουν έως το 2025.

Εκτός από τη συμπερίληψη των δημητριακών μεταξύ αυτών των ευαίσθητων προϊόντων, οι Γάλλοι παραγωγοί ζήτησαν να καθοριστεί η περίοδος αναφοράς για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διασφάλισης σε «προπολεμικούς όγκους εισαγωγών», δηλαδή πριν από το 2022.

Αυτή η ζήτηση έρχεται σε μια περίοδο που οι τιμές των σιτηρών μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau συναντήθηκε με τη διεπαγγελματική οργάνωση για να επιλύσει ένα άλλο πρόβλημα: τη μεταφορά δημητριακών μέσω του Σηκουάνα, η οποία θα πρέπει να ανασταλεί προσωρινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον, οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι το 2023, οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες στο «60 έως 65% των αροτραίων εκμεταλλεύσεων» έλαβαν εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. 

Ως εκ τούτου, καλούν τη Γαλλία να «αποσύρει όλα τα εμπόδια» στις προσεχείς ευρωπαϊκές συναντήσεις. Το θέμα αυτό αναμένεται να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας στις 26 Φεβρουαρίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία