BACK TO
TOP
Διεθνή

Για αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από τις Ευρωεκλογές δεσμεύονται οι Βρυξέλλες

Αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από τις Ευρωεκλογές, επιλέγουν, όπως όλα δείχνουν, οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. Παράλληλα με τις παρεκκλίσεις από συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απλοποίηση διαδικασιών που έχει προτείνει η Κομισιόν, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που ανακοίνωσε ο Βέλγος υπουργός, περιλαμβάνονται προτάσεις των κρατών μελών για περισσότερη ευελιξία και κίνητρα παρά ποινές όσον αφορά περιβαλλοντικά κριτήρια, αύξηση της de minimis ενίσχυσης (πρόκειται για ειδικό καθεστώς ενίσχυσης), καθώς και ανακατεύθυνση των σιτηρών της Ουκρανίας ξανά σε αγορές τρίτων χωρών.

αγροτες-βρυξελλεςς

1253
6

Στο μεταξύ, αποχώρησαν από το κέντρο των Βρυξελλών οι αγρότες που διαδήλωναν στην πλατεία Σούμαν της Βελγικής πρωτεύουσας, μπροστά από το κτήριο του Συμβουλίου της ΕΕ και το κτήριο της Κομισιόν, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.

Προς αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πριν τις Ευρωεκλογές

Για διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ και μάλιστα πριν από Ευρωεκλογές, κάνει λόγο ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στην οποία αναλυτικά αναφέρεται:  

Αυγενάκης μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ: Συνεχίζουμε για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ

Επίτροπος Janusz Wojciechowski: Ευελιξία απέναντι στους αγρότες και όχι τιμωρητική διάθεση

Η διαδικασία που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από την Ευρωεκλογές

Η Ελλάδα, μετά την αποδοχή των περισσοτέρων προτάσεων που έκανε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα για την υιοθέτηση περισσοτέρων τεχνικών βελτιώσεων αλλά και δομικών αλλαγών στη νέα ΚΑΠ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ταυτόχρονα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Janusz  Wojciechowski, αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγών και τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία απέναντι στους αγρότες και όχι τιμωρητική διάθεση.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των «27» έκανε ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας, παράλληλα, πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας.

Αποτελεί ομόφωνη θέση του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερη απλούστευση και ευελιξία για την εφαρμογή των ΚΓΠΚ ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.

Η Βελγική προεδρία έχει κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά η προσπάθεια για βελτίωση της ΚΑΠ πρέπει να συνεχισθεί.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την προσπάθεια για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις αλλά και για δομικές αλλαγές προς όφελος των αγροτών μας.

Αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, και ειδικότερα μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην συμμαχία των 9 ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EU MED 9), με μεθοδικό τρόπο, πιέζουμε ώστε να επιτύχουμε και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027».

Η δήλωση του Επιτρόπου Janusz Wojciechowski:

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προτίθεται να προτείνει αύξηση της κρατικής βοήθειας ήσσονος σημασίας (de minimis) στους αγρότες, όπως ζήτησαν ορισμένα κράτη μέλη, παράταση του ισχύοντος προσωρινού πλαισίου κρατικής βοήθειας και των αυτόνομων μέτρων για Ουκρανία για την περίοδο 2024-2025, αλλά και τη μετατροπή στο μέλλον ορισμένων περιοριστικών όρων (GAEC) που επιβάλλονται στους αγρότες σε προαιρετικά οικoλογικά συστήματα (voluntary eco-schemes), διότι αυτά έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Συνολικά, τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία απέναντι στους αγρότες και όχι τιμωρητική διάθεση, ενώ έκανε επίσης λόγο για θετική αντίδραση των κρατών-μελών στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ

Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας όλα τα κράτη συμφωνήσαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βέλγος Υπουργός Γεωργίας  David Clarinval δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει  με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση.

Η προεδρία του Συμβουλίου αποστέλλει τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της Επιτροπής να κάνει την αναθεώρηση στην παρούσα θητεία (πριν τις ευρωεκλογές).

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ursula von der Leyen, σε συνεργασία με τους αρχηγούς των κρατών μελών πρόκειται να καταλήξουν στο κείμενο της αναθεώρησης.

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική γιατί δίνει το πράσινο φως για την έναρξη όλης αυτής της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίοι αγρότες απομακρύνθηκαν από την πυροσβεστική από σημείο στη λεωφόρο Αρ Λουά (που αποτελεί κεντρική αρτηρία η οποία συνδέει το τούνελ κάτω από την πλατεία Σούμαν και την περιοχή των θεσμών της ΕΕ με το αστικό κέντρο των Βρυξελλών) ώστε να κατασβεστεί μικρή φωτιά που είχε ανάψει στο σημείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, οι αστυνομικές αρχές υπολογίζουν πως περίπου 900 τρακτέρ κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών το πρωί και το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα επεισόδια που προκλήθηκαν. Οι αγρότες αποχώρησαν με αστυνομική συνοδεία.

Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας μετά τη συνοδο των Βρυξελλών αναφέρεται αναλυτικά: 

Γρήγορες και διαρθρωτικές αντιδράσεις στην κατάσταση κρίσης που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών των αγροτών και με βάση πληροφορίες από τη βελγική προεδρία και ένα non paper για την απλούστευση που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν την τρέχουσα κρίση και τις προκλήσεις στον τομέα.

Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πολιτική του βούληση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανησυχίες των αγροτών και, ως πρώτο βήμα, συμφώνησε σε μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων που θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τη βραχυπρόθεσμη απάντηση στην τρέχουσα κρίση, και προσέφερε πολιτική καθοδήγηση για την μια διαρθρωτική προσέγγιση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι Υπουργοί σημείωσαν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του την 1η Φεβρουαρίου 2024, υπενθύμισε τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στην αντιμετώπιση των ανησυχιών που εξέφρασαν οι αγρότες και έδωσε εντολή στο Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες τους.

Κατά τη σύνοδό του, το Συμβούλιο χαιρέτισε τις πρόσφατες αποφάσεις που ανακοίνωσε η Επιτροπή στο πλαίσιο αυτό, όπως η μερική εξαίρεση από τους κανόνες για την αγρανάπαυση, το λεγόμενο πρότυπο καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης 8 (GAEC 8), η απόσυρση της πρότασης για κανονισμό για την αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων (SUR) και τις πρόσθετες διασφαλίσεις στην προτεινόμενη ανανέωση των αυτόνομων εμπορικών μέτρων για εισαγωγές από την Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων, το Συμβούλιο συζήτησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποσκοπούν στην απλούστευση και τη μείωση του διοικητικού φόρτου που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει στις ανησυχίες των αγροτών.

Το Συμβούλιο στήριξε αυτή τη συζήτηση σε υποδείξεις των κρατών μελών πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς και σε έγγραφο που περιέχει μέτρα απλούστευσης που διαβίβασε η Επιτροπή.

Οι βραχυπρόθεσμες δράσεις που προτείνει η Επιτροπή και εγκρίθηκαν σήμερα από το Συμβούλιο λαμβάνουν υπόψη τις συνεισφορές των γεωργικών οργανώσεων της ΕΕ, καθώς και τη συμβολή της γεωργικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επικεντρώνονται στη μείωση του διοικητικού φόρτου και της γραφειοκρατίας τόσο για τους αγρότες όσο και για τις εθνικές διοικήσεις.

Μία από τις ενέργειες στις οποίες συμφώνησε το Συμβούλιο αφορά αλλαγές στους κανόνες για το πρότυπο GAEC 1, το οποίο επιβάλλει την απαίτηση να διατηρούνται σταθερές οι περιοχές μόνιμων λιβαδιών σε σύγκριση με το έτος αναφοράς 2018.

Σύμφωνα με την ΚΓΠΣ 1, οι πρώην κτηνοτρόφοι με μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων που είχαν αναγκαστεί από διαταραχές της αγοράς στον τομέα του κρέατος και των γαλακτοκομικών να στραφούν στην παραγωγή αροτραίων καλλιεργειών θα μπορούσαν να κληθούν να μετατρέψουν εκ νέου την αρόσιμη γη τους σε μόνιμο λιβάδι. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος για αυτούς τους αγρότες. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση των κανόνων ΚΓΠΣ 1 έως τα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκαλούνται από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και ότι οι γεωργοί χωρίς ζώα δεν είναι υποχρεωμένοι να μετατρέψουν εκ νέου την αρόσιμη γη σε βοσκότοπο ή λιβάδι.

Όσον αφορά την ΚΓΠΣ 6, το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να επανεξετάσει τις πρακτικές που είναι δυνατές για την κάλυψη των εδαφών, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα περιφερειακά χαρακτηριστικά, ώστε οι γεωργοί να μπορούν να επωφεληθούν από αυξημένη ευελιξία. Η Επιτροπή θα εξετάσει αυτή τη δυνατότητα και θα υποβάλει κατευθυντήριες γραμμές τον Απρίλιο.

Ένα άλλο μέτρο που χαιρετίστηκε από τους υπουργούς είναι η επικείμενη αναθεώρηση από την Επιτροπή της μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της ποιότητας του Συστήματος Παρακολούθησης Περιοχών (AMS). Το AMS είναι ένα σύστημα που βασίζεται στην αυτοματοποιημένη ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Copernicus. Αυτή η αναθεώρηση, που αναμένεται τον Μάρτιο του 2024, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στο αγρόκτημα από τις εθνικές διοικήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 50% ή περισσότερο.

Επιπλέον, το Συμβούλιο χαιρέτισε το γεγονός ότι η Επιτροπή θα δημοσιεύσει επεξηγηματικό σημείωμα για να εξηγήσει και να διευκρινίσει τη χρήση της λεγόμενης έννοιας της ανωτέρας βίας ή των εξαιρετικών περιστάσεων.

Αυτή η ιδέα διασφαλίζει ότι οι αγρότες που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΓΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων εκτός του ελέγχου τους (όπως σε περιπτώσεις σοβαρής ξηρασίας ή πλημμύρας) δεν θα τους επιβληθούν κυρώσεις. Η δημοσίευση αυτού του σημειώματος έγινε δεκτή από τους υπουργούς Γεωργίας, οι οποίοι είχαν προηγουμένως τονίσει τη σημασία της βελτίωσης της επικοινωνίας με τους αγρότες και τη διασφάλιση ότι έχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη της ΚΓΠ.

Όπως ζητήθηκε από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί τους προκειμένου να καθορίσει πιθανούς τρόπους εξορθολογισμού των ελέγχων, με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες.

Το Συμβούλιο χαιρέτισε επίσης την επικείμενη έρευνα που θα απευθύνεται στους αγρότες που θα ξεκινήσει η Επιτροπή τον Μάρτιο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα ακούγεται η φωνή των αγροτών. Οι υπουργοί Γεωργίας τόνισαν τη σημασία αυτής της διαδικασίας, με στόχο τον εντοπισμό των βασικών πηγών ανησυχίας για τους αγρότες και την κατανόηση ποια στοιχεία που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΓΠ οδηγούν σε μεγαλύτερο διοικητικό φόρτο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, μαζί με μια λεπτομερή ανάλυση, πρόκειται να δημοσιευθούν από την Επιτροπή το φθινόπωρο του 2024.

Επιπλέον, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι η διαδικασία τροποποίησης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ θα πρέπει να απλοποιηθεί. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για να τα βοηθήσει να απλοποιήσουν τις παρεμβάσεις τους και να διευκολύνουν τις τροποποιήσεις των στρατηγικών σχεδίων.

Εκτός από αυτές τις βραχυπρόθεσμες ενέργειες που αποσκοπούν στην απλούστευση της καθημερινής ζωής των αγροτών και στη μείωση του διοικητικού φόρτου τόσο για τους αγρότες όσο και για τις εθνικές διοικήσεις, οι υπουργοί τόνισαν ότι είναι επίσης απαραίτητη μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο επέμεινε να εξετάσει τρόπους βελτίωσης της κατάστασης των γεωργών μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της θέσης τους στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Το Συμβούλιο επέμεινε επίσης ότι είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των βασικών πράξεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτή η επανεξέταση θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Από την άποψη αυτή, το Συμβούλιο τόνισε την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούλησή του να δώσει αποτελεσματική απάντηση στις ανησυχίες που εκφράζουν οι αγρότες.

Έχοντας κατά νου αυτόν τον πρωταρχικό στόχο, οι υπουργοί Γεωργίας παρείχαν πολιτική καθοδήγηση για τη βελτίωση του ρόλου των αγροτών ως εγγυητών της επισιτιστικής μας ασφάλειας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις μας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αυτό θα απαιτούσε στοχευμένες τροποποιήσεις των βασικών πράξεων της ΚΓΠ, διασφαλίζοντας ισορροπία στις επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών και βοηθώντας τις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων να φτάσουν στις παραδοσιακές τους αγορές.

Το Συμβούλιο κάλεσε την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας να συνεχίσει να εξετάζει τις προτάσεις και τις προτάσεις που συζητήθηκαν από τους υπουργούς, σύμφωνα με την πολιτική καθοδήγηση που παρέχουν οι υπουργοί, και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο.

Παράλληλα, ο στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας που ξεκίνησε η Επιτροπή θα συνεχίσει να διεξάγεται, προκειμένου να εντοπιστούν τρόποι βελτίωσης της ΚΓΠ μακροπρόθεσμα. Η Προεδρία τόνισε τη σημασία της διασφάλισης της ακρόασης των φωνών των κρατών μελών σε αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, η Προεδρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα αναφέρει το αποτέλεσμα της συνόδου του Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Οι αποφάσεις

Η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ήταν το «πρώτο βήμα» όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων προς τους αγρότες, και η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αφήσει πίσω τον αγροτικό κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ανέφερε ο Βέλγος υπουργός αρμόδιος μεταξύ άλλων και για θέματα γεωργίας, Νταβίντ Κλαρινβάλ, μετά το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες.

Ο Βέλγος υπουργός παρουσίασε μια σειρά από μέτρα τα οποία προωθεί η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και προτάσεις που κατέθεσαν τα κράτη μέλη στην Κομισιόν για αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και στην ευρύτερη συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν, εκτός από τις παρεκκλίσεις από συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απλοποίηση διαδικασιών που έχει προτείνει η Κομισιόν, προτάσεις των κρατών μελών για περισσότερη ευελιξία και κίνητρα παρά ποινές όσον αφορά περιβαλλοντικά κριτήρια, αύξηση της de minimis ενίσχυσης (πρόκειται για ειδικό καθεστώς ενίσχυσης), καθώς και ανακατεύθυνση των σιτηρών της Ουκρανίας ξανά σε αγορές τρίτων χωρών.

Κατά τη συζήτηση της Δευτέρας, συνέχισε, οι υπουργοί Γεωργίας συμφώνησαν πως οι πρώτες προτάσεις της Κομισιόν για ευελιξίες στην εφαρμογή του προτύπου GAEC 8 για το ποσοστό αγρανάπαυσης, και το non-paper για την απλοποίηση των διαδικασιών που περιλαμβάνει κάποια πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι μια καλή αρχή.

 Οι Υπουργοί ωστόσο ζήτησαν πιο φιλόδοξα μέτρα, όπως αυξημένη ευελιξία και για τα πρότυπα GAEC 6 (διατήρηση της οργανικής ύλης του εδάφους), GAEC 7 (εναλλαγή καλλιεργειών) και GAEC 8 (αγρανάπαυση), απλοποίηση των διαδικασιών για προσαρμογή των στρατηγικών σχεδίων, καλύτερο συντονισμό των ελέγχων, επανεξέταση του άρθρου 120 της ΚΑΠ, καθώς και αυξηση της de minimis ενίσχυσης.

Μετά το τέλος της συνόδου, ο Βέλγος Υπουργός και ο Επίτροπος αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι είχαν συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση αγροτών από το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης στην πλατεία Σουμάν στο κέντρο των Βρυξελλών, μπροστά στα κτήρια του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Κομισιόν. Κατά τις διαδηλώσεις, εκατοντάδες τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της Ευρωπαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Περίπου 300 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο κέντρο της πόλης και ο πιο κεντρικός δρόμος Rue de la Loi είναι αποκλεισμένος.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες:



Αστυνομικοί που φέρουν εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών περιπολούν πέριξ των οδοφράγματων που έχουν στηθεί στα κύρια σημεία εισόδου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συγκεντρώνονταν οι υπουργοί Γεωργίας του μπλοκ των 27 κρατών-μελών. Δεκάδες τρακτέρ που φέρουν σημαίες και πανό παρατάχθηκαν σε γραμμές, δημιουργώντας κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη. Οι οργισμένοι αγρότες οδήγησαν τα τρακτέρ τους προς τα οδοφράγματα σε μια επίδειξη δύναμης.

Αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την διέλευση των αγροτών με οχήματα εκτόξευσης νερού, ωστόσο εκείνοι έσπασαν τα κιγκλιδώματα και πλησίασαν το μέγαρο, όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας.

«Γεωργία. Ως παιδί το ονειρεύεσαι, ως ενήλικας πεθαίνεις από αυτό», είπε ένας από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη μεγάλη κινητοποίηση της 1ης Φεβρουαρίου- όταν περισσότερα από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους των Βρυξελλών- οι αγρότες επιστρέφουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους.

Στη διαμαρτυρία συμμετάσχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα, αλλά και αγρότες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τη Le Soir.

Στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας. Ανάμεσα στα βασικά αιτήματά τους είναι: μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προσεχής σύνοδος των υπουργών Γεωργίας, στην σκιά των δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων σε καίρια παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης, η οποία βάζει στο τραπέζι, με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας προτάσεις για απλούστευση της ΚΑΠ και γρήγορες διαρθρωτικές αντιδράσεις απέναντι στην τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας που δείχνει να ξεμένει από…εφόδια λόγω των περιοριστικών πολιτικών. Ενδεικτικό και το καμπανάκι της δεξαμενής σκέψης Farm Europe που μιλά για διαρθρωτικές αδυναμίες, λανθασμένες πολιτικές αλλά και συγκυριακές προκλήσεις, οι οποίες αφήνουν τον αγροτικό τομέα της Ε.Ε στο περιθώριο και ανοίγουν…παρένθεση στη φιλοδοξία επισιτιστικής κυριαρχίας, καθώς βασικοί γεωργικοί δείκτες είναι στο κόκκινο. Μάλιστα, λίγο πριν την σύνοδο η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, θα συναντηθούν προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους θέτοντας στο επίκεντρο ζητήματα απλούστευσης της ΚΑΠ και εργαλείων ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών για έγκαιρες αποζημιώσεις σε έκτακτες συνθήκες ή προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση.

Δεκαενιά προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ από την Ελλάδα

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ αλλά και στην συνεδρίαση της ομάδας των EUMED-9 ο Έλληνας υπουργός θα καταθέσεις 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ, ανάμεσα στις οποία περιλαμβάνονται:

  • Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας με βάση τα περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά, τόσο για το έτος 2024 όσο και μακροπρόθεσμα.
  • Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών για τις ετήσιες παρεμβάσεις του πρώτου Πυλώνα. Πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων, ειδικά από τα οικολογικά προγράμματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ρίσκο.
  • Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων. Οι ελεγκτικές διαδικασίες δεν μπορεί να είναι αποσυνδεμένες από την πραγματικότητα στο χωράφι. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο σεβασμό  στις αρχές τόσο της απλούστευσης όσο και της αναλογικότητας. 
  • Εναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα. 
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων, καθώς και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

27-02-2024 10:01ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ !ΑΠΟΦΑΖΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ! * ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Απάντηση

27-02-2024 06:09ΝΙΚΟΣ

Για να δώσουν κάνα φράγκο ούτε λόγος, αερολογίες από την ΕΕ, για να έχουμε να λέμε και στην ουσία τίποτα δεν θα αλλάξει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-02-2024 17:34παροικος

Στην κρητη τελειωσαν τα ξεροτιγανα και τα μαντιλια και ο αγωνας αναβαλλεται μεχρι να φυγει ο κουλης

Απάντηση

26-02-2024 17:08Βασίλης

Πάμε γερά και δυνατά συνάδελφοι μήπως και κερδίσουμε τίποτα γιατί εδώ στην Ελλάδα εμείς οι αγρότες κοιμόμαστε και μας αρέσει πολύ ο Μητσοτάκης και ο καναπές. Ντροπή μας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία