BACK TO
TOP
Διεθνή

Ένα ευρωπαϊκό «Egalim», για εγγυημένο εισόδημα θέλει η Γαλλία για τον αγροτικό τομέα

Στο ετήσιο συνέδριο της κύριας γαλλικής αγροτικής ένωσης, ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau περιέγραψε εν συντομία τον επερχόμενο νόμο για τη γεωργία και έκανε έναν απολογισμό των υφιστάμενων και επικείμενων εθνικών και ευρωπαϊκών μέτρων ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών.

europaiko-egalim-agrotiko-tomea-gallia

39
0

Σχεδόν δύο μήνες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε 62 γαλλικές και ευρωπαϊκές προτάσεις, η γαλλική ένωση αγροτών FNSEA περίμενε με ανυπομονησία την ομιλία του υπουργού.

Ο Fesneau παρουσίασε «συγκεκριμένα» μέτρα και ένα χρονοδιάγραμμα για να καθησυχάσει τους αγρότες.

«Μέσα σε μόλις δύο μήνες, έχουμε σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο και […] έχουμε επιταχύνει τις προσπάθειές μας να αλλάξουμε τη λογική τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε στα μέλη της ένωσης την (Πέμπτη 28 Μαρτίου).

Νόμος για την αγροτική πολιτική

Ο Fesneau απαρίθμησε κατ’ αρχάς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η φορολογική στήριξη – ιδίως για το ντίζελ – και οι οικονομικές ενισχύσεις – για τα κλιματικά φαινόμενα ή την επιζωοτική αιμορραγική νόσο (EHD) για τους κτηνοτρόφους.

Στη συνέχεια, μίλησε ενδεικτικά σε γενικές γραμμές του νόμου για τον γεωργικό προσανατολισμό, ο οποίος θα κατατεθεί στην κυβέρνηση την Τετάρτη (3 Απριλίου) και θα εξεταστεί από το Κοινοβούλιο στις αρχές Μαΐου.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμα πως ελπίζει ο νόμος να ψηφιστεί τον Ιούνιο, ώστε η συγκεκριμένη εφαρμογή να γίνει αισθητή στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από το φθινόπωρο και μετά.

«Το λέω αυτό στους βουλευτές που είναι παρόντες, η συζήτηση θα πρέπει να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε περαιτέρω και να απλοποιήσουμε ό,τι μπορεί να απλοποιηθεί», επέμεινε ο Fesneau.

Το κείμενο αντιμετωπίζει τη γεωργία ως ζήτημα «μείζονος γενικού συμφέροντος» για τη Γαλλία, γεγονός που θα επιτρέψει μακροπρόθεσμα να καταστεί η γεωργία προτεραιότητα για τις δράσεις της χώρας.

Οι κυρώσεις για περιβαλλοντικές παραβάσεις, υποσχέθηκε, θα επανεξεταστούν επειδή «είναι δυσανάλογες».

Απλούστευση της ΚΑΠ

Ο υπουργός μίλησε εκτενώς για τις εργασίες στις Βρυξέλλες σχετικά με την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναθεώρηση ορισμένων από τα πράσινα μέτρα της ΚΑΠ που επικυρώθηκαν την Τρίτη (26 Μαρτίου) από το Συμβούλιο Υπουργών.

«Το περιμένατε αυτό, είναι μια σημαντική απλούστευση», δήλωσε ο Fesneau, ο οποίος υποσχέθηκε ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν το 2024 και «για όλη την περίοδο της τρέχουσας ΚΑΠ».

«Η πολιτική προτεραιότητα τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη σειρά του, θα εγκρίνει αυτά τα νέα μέτρα μέχρι το τέλος Απριλίου, και είμαι πλήρως δεσμευμένος να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε.

Εμπορική πολιτική

Επέμεινε επίσης στην εξεύρεση της «σωστής ισορροπίας» μεταξύ της «εξαγωγικής κλίσης» της Γαλλίας και της ΕΕ και της «ανάγκης προστασίας» των παραγωγών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Διατροφική κυριαρχία σημαίνει να θέτουμε τις προϋποθέσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι η γεωργία μας θα παραμείνει παράγοντας οικονομικής ισχύος και ισχύος γενικότερα», είπε.

Γι’ αυτό, εξήγησε, η Γαλλία αντιτίθεται στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τη Mercosur και την Αυστραλία, οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές παραγωγής που η Ένωση απαγορεύει στο έδαφός της.

Όσον αφορά το θέμα των ουκρανικών εξαγωγών, επανέλαβε τη βούληση της Γαλλίας να στηρίξει το Κίεβο, αλλά τόνισε ότι αυτή η αλληλεγγύη έχει τα «όριά» της.

Η Γαλλία, η Πολωνία και άλλες χώρες ζητούσαν μεγαλύτερη προστασία του σιταριού και τον καθορισμό του μέσου όγκου των εισαγωγών από το 2021 έως το 2023 ως κατώτατου ορίου για την ενεργοποίηση αυτόματων μέτρων διασφάλισης.

Τα κράτη μέλη, ωστόσο, συμφώνησαν εν μέρει μόνο για την περίοδο αναφοράς 2021-23, αλλά το σιτάρι δεν συμπεριλήφθηκε στους ευαίσθητους τομείς.

Ενώ τα μέλη της Ουκρανικής Λέσχης Αγροτικών Επιχειρήσεων (UCAB) δήλωσαν σε δελτίο Τύπου ότι «ανησυχούν» για τη μακρά συζήτηση σχετικά με τα μέτρα διασφάλισης, έξι ενώσεις αγροτών και παραγωγών τροφίμων της ΕΕ χαρακτήρισαν τον συμβιβασμό του Συμβουλίου ως «μόνο ένα μισό βήμα προς τα εμπρός».

Ευρωπαϊκή Egalim

Για να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή γεωργία θα ανακτήσει τη «δύναμή» της, ο Fesneau ζήτησε επίσης μεγαλύτερη εναρμόνιση των κανόνων εντός της ΕΕ.

Ένα «ευρωπαϊκό Egalim» -που πήρε το όνομά του από τους γαλλικούς νόμους- είναι ένας από τους μοχλούς που πρότεινε η Γαλλία για να εγγυηθεί ένα εισόδημα για τους ευρωπαίους αγρότες και να εξισορροπήσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τα σούπερ μάρκετ και τους κατασκευαστές.

Την Τρίτη, σε συνέντευξή του στο France Inter, ο Fesneau δήλωσε ικανοποιημένος που βλέπει ότι η πρόταση αυτή κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες. Ανακοίνωσε ότι τη συζήτησε με τον Γερμανό συνάδελφό του, Cem Özdemir, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, ο οποίος δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την πρωτοβουλία.

πηγή: euractiv.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία