
Το φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βιολογικών Προϊόντων, που συνδιοργανώθηκε από την IFOAM Organics Europe και το Πολωνικό Επιμελητήριο Βιολογικών Τροφίμων (PIZE), συγκέντρωσε πάνω από 200 μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας βιολογικών προϊόντων στη Βαρσοβία στις 25-27 Ιουνίου για συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της βιολογικής γεωργίας.
Υποστηριζόμενο από το πολωνικό υπουργείο Γεωργίας στο πλαίσιο της πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τα θέματα του συνεδρίου περιελάμβαναν την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ), τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs), τη μείωση των φυτοφαρμάκων, την ανανέωση των γενεών, τον κανονισμό της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα και τις τάσεις της αγοράς.
Στην κεντρική του ομιλία, ο Jürn Sanders του FiBL τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και να ενταχθεί η κερδοφορία εντός των πλανητικών ορίων.
Σύμφωνα με την IFOAM, ολόκληρος ο γεωργικός τομέας ζητά ενωμένος να διατεθεί επαρκής προϋπολογισμός για την επόμενη ΚΑΠ, με τη βιολογική γεωργία να τίθεται σε προτεραιότητα και να αναγνωρίζεται ως στρατηγικό πλεονέκτημα.
Υποστήριξε επίσης ότι η βιολογική γεωργία πρέπει να αναγνωριστεί και να χρηματοδοτηθεί ως μια λύση βασισμένη στη φύση για την ανθεκτικότητα στο νερό. «Η βιολογική γεωργία βελτιώνει την ποιότητα του νερού: στοιχεία από τη Γαλλία δείχνουν ότι η βιολογική γεωργία βοηθά στη μείωση της ρύπανσης από φυτοφάρμακα, οδηγώντας τους οργανισμούς ύδρευσης να συγχρηματοδοτήσουν τις μετατροπές σε βιολογικές», δήλωσε η IFOAM.
Μετά την απόρριψη δεσμευτικών στόχων μείωσης των φυτοφαρμάκων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2023, το επίκεντρο είναι τώρα η επερχόμενη πρόταση της ΕΕ για τον βιολογικό έλεγχο, που αναμένεται το 2025. Οι συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής επικεντρώθηκαν στο πώς να διασφαλιστεί η ταχύτερη πρόσβαση σε ασφαλείς, φυσικές ουσίες για τους βιοκαλλιεργητές - και στο κατά πόσον η φορολογία των συνθετικών φυτοφαρμάκων θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική πολιτική.
Παρά τις διακυμάνσεις στην ανάπτυξη, ανέφερε η IFOAM, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις έως το 2033 έδειξαν μια θετική και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία για τη βιολογική γεωργία. Ωστόσο, τόνισε τη σημασία των στόχων και την ανάγκη ενδυνάμωσης των νέων στο κίνημα.
«Οι στόχοι έχουν σημασία», υπογράμμισε η οργάνωση. «Οι χώρες με υψηλότερους στόχους για τη βιολογική γεωργία παρουσιάζουν επίσης ισχυρότερες επιδόσεις στην αγορά. Το μέλλον είναι βιολογικό - και το μέλλον της βιολογικής γεωργίας είναι η νεολαία. Για να διασφαλιστεί το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας, το κίνημα για τη βιολογική γεωργία πρέπει να ενδυναμώσει τους νέους με σκοπό, φωνή και ευθύνη – μέσω τολμηρής δράσης, ουσιαστικής ένταξης και επενδύσεων στην εκπαίδευση και τη σύνδεση σε όλη την αλυσίδα αξίας.».