
Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε $21,9 δισ. το 2024 και εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά £25,5 δισ. ετησίως μακροπρόθεσμα.
Την Πέμπτη 24 Ιουλίου μεταδόθηκε τηλεοπτικά η τελετή υπογραφής της συμφωνίας από τον υπουργό Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζόναθαν Ρέινολντς, και τον Ινδό υπουργό Εμπορίου, Πιγιούς Γκογιάλ. Παρόντες ήταν επίσης η υπουργός Οικονομικών του ΗΒ, Ρέιτσελ Ριβς, και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραμάνιαμ Τζαϊσανκάρ, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι παραβρέθηκε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ.
"Η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου - Ινδίας είναι πλέον υπογεγραμμένη, σφραγισμένη και έτοιμη προς υλοποίηση", δήλωσε ο Στάρμερ. Όπως σημείωσε, η συμφωνία θα αποφέρει "τεράστια οφέλη και για τις δύο χώρες", αυξάνοντας τους μισθούς, βελτιώνοντας τα επίπεδα διαβίωσης και μειώνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές. Ο Μόντι από την πλευρά του δήλωσε πως ινδικά προϊόντα, όπως υφάσματα, κοσμήματα, αγροτικά και βιομηχανικά αγαθά, θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στη βρετανική αγορά. "Πρόκειται όχι μόνο για μια οικονομική συνεργασία, αλλά και για έναν οδικό χάρτη κοινής ευημερίας", είπε χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα τριετών διαπραγματεύσεων πάνω σε δύσκολα ζητήματα όπως οι θεωρήσεις εισόδου, οι δασμοί και οι φορολογικές απαλλαγές. Ολοκληρώθηκε τον Μάιο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία του ΗΒ μετά το Brexit και την πιο σημαντική για την Ινδία εδώ και μια δεκαετία.
Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τη Σκωτία για προσωπικούς λόγους και θα έχει συνάντηση με τον Στάρμερ, το ΗΒ προσπαθεί να προχωρήσει στην εφαρμογή της δικής του εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, το Νέο Δελχί επιδιώκει να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με την Ουάσιγκτον πριν την 1η Αυγούστου, οπότε τίθενται σε ισχύ αυξημένοι δασμοί.
Για τον Μόντι, η συμφωνία ενισχύει τη στρατηγική του να καταστήσει την Ινδία εναλλακτικό κόμβο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η συμφωνία —η πρώτη μεγάλης κλίμακας για την Ινδία εδώ και 10 χρόνια— υποδηλώνει τη διάθεση της χώρας να μειώσει εμπορικά εμπόδια ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, ενόψει και της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ και της συνέχειας των συνομιλιών με την Ε.Ε.
Για τον Στάρμερ, η συμφωνία εντάσσεται στην προσπάθειά του να ενισχύσει την ανάπτυξη στη βρετανική οικονομία. Αν και εκτιμάται πως θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά £4,8 δισ. ετησίως (περίπου $6,5 δισ.) — ποσοστό μικρό σε σχέση με το συνολικό μέγεθος της οικονομίας — η κυβέρνηση των Εργατικών ελπίζει πως τέτοιες σταδιακές επιτυχίες θα ενισχύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Τι προβλέπει η συμφωνία:
- Η Ινδία μειώνει τους δασμούς στο 90% των γραμμών δασμολογίας για εισαγωγές βρετανικών αγαθών, με το 85% αυτών να καταργούνται πλήρως εντός δεκαετίας.
- Η Βρετανία μειώνει δασμούς στο 99% των εξαγόμενων προϊόντων από την Ινδία προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
- Οι δασμοί σε ουίσκι και τζιν θα μειωθούν από 150% στο 75% και στη συνέχεια στο 40% σε βάθος δεκαετίας.
- Οι δασμοί στον τομέα αυτοκινήτων θα μειωθούν από 110% στο 10% υπό ποσοστώσεις.