Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Πώς επηρεάζει η επαναφορά περιορισμών την ευρωπαϊκή οικονομία

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση Ιταλίας, Ισπανίας και Βρετανίας να επαναφέρουν μερικώς τους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας και την ανακοίνωση της Ιρλανδίας ότι επιβάλλει τους πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας. Η επαναφορά των περιορισμών εμπνέει απαισιοδοξία και ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα επιφέρουν εκ νέου στη χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία και τον κίνδυνο διπλής ύφεσης.

eu--2-thumb-large

48
0

Παράλληλα, όμως, εξακολουθεί να περιβάλλει αβεβαιότητα το κατά πόσον θα υπάρξει τελικά δεύτερη δέσμη μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Ο συνδυασμός των δυσοίωνων εξελίξεων επισκίασε την αρχική αισιοδοξία που είχε εμπνεύσει στην αρχή της συνεδρίασης η εντυπωσιακή αύξηση κερδών της ελβετικής τράπεζας UBS αλλά και κάποιων άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών.

«Το πιθανότερο είναι να δούμε ανησυχία για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη», σύμφωνα με τον Νικ Πέτερς, στέλεχος της Fidelity International, που παράλληλα δηλώνει πως δεν θα εκπλαγεί «αν δούμε τις αγορές να υποχωρούν εν μέσω των μέτρων που λαμβάνονται στην Ευρώπη».

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,1% από την αρχή της συνεδρίασης. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,92% και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού με πτώση 0,13%. Είχε προηγηθεί αναστολή της λειτουργίας του γαλλικού χρηματιστηρίου τη Δευτέρα εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στο Euronext. Σημειωτέον ότι χθες επαναλειτούργησαν κανονικά όσα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω του ίδιου τεχνικού προβλήματος στο Euronext.

Οριακά στην αντίθετη πορεία ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που αποτελείται από εξωστρεφείς εταιρείες και έκλεισε οριακά σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,08%. Οι σημαντικότερες κινήσεις μετοχών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το εντυπωσιακό άλμα 15,8% που σημείωσε η μετοχή της Logitech International, καθώς νωρίτερα η εταιρεία είχε αναβαθμίσει την πρόβλεψή της για κέρδη στο σύνολο του έτους. Παράλληλα, η άνοδος 2,1% που σημείωσε η μετοχή της UBS όταν ανακοίνωσε άλμα 99% των κερδών τριμήνου. Η σουηδική τράπεζα Swedbank κατέγραψε άνοδο 0,9%, καθώς είχε ανακοινώσει κέρδη τριμήνου μεγαλύτερα των προβλέψεων. Παρά την ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη, η Γουόλ Στριτ κινείτο ανοδικά χθες μέχρι αργά το βράδυ χάρη στην προσδοκία για νέα μέτρα στήριξης.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία