BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Εκρηκτική άνοδος στους δείκτες των αγορών παγκοσμίως

Χαράς ευαγγέλια ήταν για τα διεθνή χρηματιστήρια τα νέα σχετικά με την πρόοδο για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των φαρμακευτικών Pfizer και BioNTech, με αποτέλεσμα οι δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο και στη Γουόλ Στριτ να εκτιναχθούν σε πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων μηνών. 

xrimatistirio-7

10
0

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε χθες με άνοδο 3,98%, στα υψηλότερα οκταμήνου, ενώ τα μεγαλύτερη κέρδη εμφάνισε ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη με 8,57%. Στο Λονδίνο ο FSTE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 4,67%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με 4,94%, με 7,57% ο CAC στο Παρίσι και με 5,43% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Dow Jones και S&P 500 πριν από το κλείσιμο της αγοράς σημείωναν άνοδο 4,71% και 3,20%, αντιστοίχως. Ο Dow Jones είχε νωρίτερα ενισχυθεί έως και 5,7%. 

Στο κλίμα ευφορίας συνέβαλε και η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές των ΗΠΑ, διότι αναθέρμανε τις ελπίδες για σταθερότερη εμπορική πολιτική έναντι των εταίρων της χώρας. Κέρδη έως και 8% εμφάνισε και η τιμή του «μαύρου χρυσού». Το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε εντυπωσιακά έως και 9,2%, στα 40,55 δολάρια το βαρέλι.

Οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν πως το εμβόλιό τους, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αποδεικνύεται περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην προστασία του οργανισμού από τον κορωνοϊό. Το συμπέρασμά τους αυτό προκύπτει από τα πρώτα δεδομένα μιας μεγάλης μελέτης που διεξήγαγαν. Στην Ευρώπη η μετοχή της γερμανικής BioNTech έφθασε να εκτιναχθεί έως και 27% μετά τα καλά νέα. 

Επιπλέον, κερδισμένος χθες ήταν και ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των βαρύτερα πληγέντων από την πανδημία. Ο δείκτης του παρουσίασε κέρδη 10%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα οκταμήνου. «Οι ειδήσεις για την πρόοδο στο εμβόλιο της Pfizer ελάττωσαν την αβεβαιότητα που επικρατεί στο μέτωπο αυτό και βοήθησαν τις κεφαλαιαγορές να ανακτήσουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση, η οποία είναι πιο σημαντική τώρα λόγω του δεύτερου κύματος κρουσμάτων», παρατηρεί ο Αντρέα Τσισιόνε, διευθυντής του τμήματος στρατηγικής στην TS Lombard στο Λονδίνο. Η εκ νέου έξαρση της ασθένειας είχε επιφέρει βαρύ πλήγμα στην αγορά τον Οκτώβριο, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί άνω του 5%, διότι, μεταξύ άλλων, η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία ανακοίνωναν εκ νέου πανεθνική καραντίνα.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία