BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Οι αγορές συντηρούν το θετικό momentum παρά τα lockdowns

Ημέρα ήπιας ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά διόρθωσης στον τραπεζικό δείκτη, ήταν η χθεσινή, με τον τζίρο να υποχωρεί και την αγορά να δείχνει πως η περιοχή των 700 μονάδων αποτελεί ένα «οχυρό» που δεν θα πέσει εύκολα, αρκεί να υπάρχει στήριξη από τη συναλλακτική δραστηριότητα και, φυσικά, το διεθνές κλίμα.

xrimatistiria-agores-dowjones-ape__1_

8
0

Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις των αγοραστών σε αρκετά blue chips (ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo) κατάφεραν να διατηρήσουν σε θετικό έδαφος τον Γενικό Δείκτη, παρά τις πιέσεις στις τράπεζες και ειδικά στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ σημαντικές στηρίξεις δόθηκαν τόσο από τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και από την αγορά ομόλογων, όπου η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων συνεχίστηκε.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 702,85 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 707,54 μονάδες (+1,02%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,89 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 1.667,52 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 0,54% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε στις 1.007,26 μονάδες.

Να σημειωθεί πως χθες ολοκληρώθηκε το διήμερο διαδικτυακό roadshow του Χ.Α., ATHEX Small Cap Conference, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν σημαντικό. Οι συναντήσεις μεταξύ των εισηγμένων (με κεφαλαιοποίηση κάτω των 100 εκατ. ευρώ) και των επενδυτών ξεπέρασαν τις 380, ενώ από τους 31 επαγγελματίες της αγοράς που συμμετείχαν, 21 εταιρείες ήταν εγχώριοι και ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων και 10 ήταν χρηματιστηριακές εταιρείες. Στο roadshow το «παρών» έδωσαν οι Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, BriQ Properties AEEAΠ, Δρομέας, Εntersoft, Epsilon Net, Foodlink, Ικτίνος Ελλάς, Intracom Holding, Paperpack, Παπουτσάνης, Performance Technology, Π. Πετρόπουλος, Profile και Reds.

Επιστρέφοντας στα στατιστικά του Χ.Α., χθες ήταν ημέρα διόρθωσης για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,18% στις 378,59 μονάδες, περιορίζοντας ωστόσο τις ενδοσυνεδριακές του. Η Alpha Βank έκλεισε με οριακή άνοδο 0,21%, η Eurobank κατέγραψε πτώση 0,36%, η Εθνική έκλεισε στο -4,15% και η Πειραιώς στο -0,93%.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», το αισιόδοξο είναι πως η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Τράπεζα Πειραιώς, δρομολογεί επιτάχυνση της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων όλων των συστημικών τραπεζών. Συντηρείται έτσι το θετικό momentum και στον κλάδο με ζητούμενο την πλαισίωσή του από θετικές εξελίξεις και στα υπό διαπραγμάτευση κυοφορούμενα deals, ώστε να υπάρξει νέα αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας. Γενικότερα, οι αγορές συντηρούν το θετικό momentum, προεξοφλώντας ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας», με τους διεθνείς δείκτες να ενσωματώνουν τις προσδοκίες σταδιακής βελτίωσης των εταιρικών μεγεθών ακόμη και των εταιρειών που βιώνουν μεγάλη υποχώρηση εξαιτίας των lockdowns, όπως προσθέτει. Ετσι, στο ελληνικό χρηματιστήριο η αναρρίχηση πάνω από τις 700 μονάδες ολοκληρώνει στην παρούσα φάση την ανοδική κίνηση καθώς η υπέρβαση των 710 μονάδων απαιτεί αυξημένους όγκους συναλλαγών και νέους θετικούς καταλύτες. Αγοραστές και πωλητές περιορίζονται σε αψιμαχίες γύρω από τις 700 μονάδες, με το ενδεχόμενο μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης να έχει αυξημένη πιθανότητα. 

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία