BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Άνοδος Χρηματιστρίου ακόμα και χωρίς τη συνδρομή των τραπεζών

Παρά την αρχική επιφυλακτικότητα που σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αρκετές πιέσεις και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε μεγάλο μέρος του ταμπλό, στα μισά της συνεδρίασης περίπου το κλίμα άλλαξε, με τον Γενικό Δείκτη να καταλήγει να διατηρεί το ανοδικό σερί του, το οποίο μετράει ήδη δέκα ημέρες.

1-1-80

12
0

. Η ανοδική κίνηση του τελευταίου διαστήματος έχει οδηγήσει σε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις μόνο, οι οποίες ωστόσο οδηγούν σε εκ νέου τοποθετήσεις, με τους αγοραστές να αποτελούν τους απόλυτους νικητές και να διατηρείται έτσι ανέπαφο το μομέντουμ της αγοράς.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ισχυρών αντιστάσεων που έχει δημιουργήσει το Χ.Α. τις τελευταίες περίπου πέντε εβδομάδες και η έλευση νέου αίματος από πλευράς επενδυτών. Αν και ο Δεκέμβριος δεν είναι χωρίς προκλήσεις (Σύνοδος Κορυφής), ωστόσο οι πιθανότητες να αποτελέσει έναν θετικό μήνα για την αγορά είναι αυξημένες, σύμφωνα με τους αναλυτές. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν αποκλείεται μια «υγιής» και «λογική» διόρθωση, ιδίως αν η άνοδος αρχίζει να ανεβάζει ταχύτητα.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97%, στις 766,84 μονάδες, και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 86,24 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,22% στις 1.834,49 μονάδες, ενώ με απώλειες της τάξης του 0,35% και τις 1.033,55 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στα blue chips, με απώλειες έκλεισαν μόνον έξι τίτλοι, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να σημειώνουν οι Ελλάκτωρ (-3,73%), ΕΛΠΕ (-1,80%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-1,53%), ενώ ανοδικά ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ (+5,84%) –με την Eurobank Securities να χαρακτηρίζει τη μετοχή του Οργανισμού το καλύτερο trade για το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας και να ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 11,8 ευρώ από 11,1 ευρώ πριν–, ΔΕΗ (+4,58%) και Βιοχάλκο (+3,08%).

Ο τραπεζικός δείκτης δεν έκανε τη διαφορά χθες, κλείνοντας με δυσκολία στα θετικά και με οριακή άνοδο της τάξης του 0,03% στις 445,44 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,13%, την Eurobank αμετάβλητη στο 0,5350 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς επίσης αμετάβλητες σε 1,8 ευρώ και 1,1830 ευρώ αντίστοιχα.

Οι θετικές προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των τραπεζών είναι ο βασικός λόγος των συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, τονίζει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Θα χρειαστεί ωστόσο η περαιτέρω διάχυση της εκδήλωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση για να συντηρηθεί η άνοδος, σενάριο που απαιτεί την ευρύτερη συµμετοχή επενδυτών. Πιθανότερη επομένως είναι η πλαγιοκαθοδική κίνηση στο πλαίσιο της καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών, ενόψει και των αβεβαιοτήτων που ακολουθούν στο διεθνές σκηνικό στη συνέχεια.

Οι όγκοι συναλλαγών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, επισημαίνει η Depolas Investment Services. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, όπως προειδοποιεί, αν η ορμή της ανόδου οδηγήσει άμεσα τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 780-800 μονάδων, αυξάνεται η πιθανότητα να επανέλθουμε στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Κατά τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. παραμένει ανοδική, όσο ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πάνω από τον κινούμενο μέσον όρο 200 ημερών στις 673 μονάδες. Πρώτο σημείο στήριξης είναι, όπως επισημαίνει, οι 750 μονάδες και δεύτερο οι 740 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 770 και 780 μονάδες.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία