BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Προσεγγίζει ρεκόρ αιώνα η αδιάλειπτη άνοδος του χρηματιστηρίου

Η αγορά φαίνεται να έχει βαλθεί να σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, καθώς για 14η συνεχόμενη συνεδρίαση κινείται έντονα ανοδικά και εισέρχεται πανηγυρικά στην περιοχή των 800+ μονάδων.

1-1-80_2

8
0

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται έως και 1,69% με υψηλό ημέρας τις 804,58 μονάδες που είχε να δει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι 14η συνεχόμενη ανοδική είναι το απόλυτο ρεκορ απο το 1988 και μετα. Επετεύχθη στις 22 Απριλιου με 15 Μαιου 1997.

Χορηγός για άλλη μια φορά οι τράπεζες, που  άνοιξαν με ανοδικό χάσμα και καταγράφουν κέρδη εν συνόλω 3,46% στον δεικτη τους, ο οποίος μάλιστα έχει υπεραποδόσει έναντι όλων των κλαδικών, με κέρδη +69,63% τον Νοέμβριο και +13,5% στις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου.

Η έντονη ανοδική τάση έχει επίσης εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς αφενός οι όγκοι συναλλαγών όλο αυτό το διάστημα είναι αυξημένοι, αφετέρου οι όγκοι αυτοί διαμοιράζονται στη συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων, είτε βάσει κλάδων, είτε και -το σημαντικότερο- βάσει κεφαλαιοποίησης.

Το σκηνικό έχει στηθεί ώστε να συνάγονται συμπεράσματα σε πιο μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα για το μέλλον της οικονομίας, με δεδομένο βεβαίως τον προεξοφλητικό μηχανισμό της χρηματαγοράς.

 

Έτσι, τα κεφάλαια που διακινήθηκαν αλλά και οι τιμές στις οποίες αυτά διακινήθηκαν (και συνεχίζουν να διακινούνται) φαντάζουν αρκετά προσώρας για να σοκάρουν θετικά την οικονομία και να δώσουν αυτήν την ανάσα που τόσο καιρό η αγορά περίμενε. Συνυπολογίζοντας δε και την καθαρή εικόνα στην αγορά ομολόγων, με το spread του 10ετούς να επιμένει σε εξαιρετικά χαμηλά σχετικά επίπεδα (κάτω των 120 μ.β το τρέχον), διακρίνεται η αυξημένη εμπιστοσύνη των ημεδαπών και αλλοδαπών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, είτε απόρροια των κυβερνητικών παρεμβάσεων-μεταρρυθμίσεων, είτε και της προσδοκίας για το μέλλον της ελληνικής αγοράς. Τέλος, οι ως άνω παρατηρήσεις επιρρωνύονται και από το διεθνές κλίμα, καθώς σημειώνονται ολοένα και νεότερα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, ενώ και οι νομισματικές πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών μάλλον κινούνται προς ανατροφοδότηση της ισχύουσας μεγέθυνσης μέσω -κατά βάση- των μετοχικών τίτλων.

Πηγή: liberal.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία