BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Εμβόλιο και συνάντηση για Βrexit δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές

Με το βλέμμα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εμπορική τους σχέση στη μετά-Brexit εποχή, κινούνται την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καταγράφοντας ανοδική πορεία.

jonhson_5

8
0

Ενώ οι εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού συνεχίζουν να προσφέρουν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να διασωθούν οι συνομιλίες που έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.

Προηγούμενα, ο επικεφαλής της Ε.Ε. για τις διαπραγματεύσεις στο Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε πάντως την εκτίμηση του ότι είναι πλέον πιο πιθανή η ρήξη των δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς μια συμφωνία στο τέλος του έτους, απ' ό,τι μια συμφωνία.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 394,79 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 0,4% στις 13.332,20 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κερδίζει 0,5% στις 5.586,29 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 6.579,22 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται σε ποσοστό 0,4%.

Έντονα ανοδικά και πάνω από τις 800 μονάδες κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να ωθεί τον γενικό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν έχασε το επίπεδο κατά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης (γύρω στις 11:00) καταγράφει κέρδη 1,60% στις 803,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.927,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,21% στις 510,79 μονάδες.

Τελευταία φορά που ο γενικός δείκτης βρισκόταν στα επίπεδα των 800 μονάδων ήταν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν και η υγειονομική κρίση που ξέσπασε παγκοσμίως προκαλούσε τριγμούς σε όλες τις αγορές του πλανήτη. Έκτοτε χρειάστηκαν αρκετοί μήνες εσωστρέφειας και καθίζησης πριν η ελληνική αγορά μπει στο στόχαστρο των long, αλλά και πεντέμιση εβδομάδες ανόδου για να καλυφθεί σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους.

Βέβαια, στα επίπεδα των 800-805 μονάδων η αγορά αντιμετωπίζει μια σημαντική αντίσταση, η οποία καθίσταται ισχυρή μετά μάλιστα και το ανοδικό σερί που μετρά ήδη 13 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Η αγορά χρειάζεται τη ρευστότητα και την αποσυμπίεση των ταλαντωτών που θα της εξασφαλίσει μια διόρθωση, αν και σε επίπεδο τίτλων οι μικροδιορθώσεις δεν έχουν λείψει

Στο μεταξύ, η βρετανική λίρα ξεπέρασε το επίπεδο των 1,34 δολ. στις συναλλαγές στο Λονδίνο μετά από κάποιες ενθαρρυντικές δηλώσεις για τις πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, ενόψει της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός της Προεδρίας της κυβέρνησης, Michael Gove μιλώντας στο Sky News δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει "ένα πιο ομαλό μονοπάτι" για να καταλήξει σε συμφωνία με την Ε.Ε. τώρα που οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει στο θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι δύο πλευρές έχουν περισσότερα να κερδίσουν από μια συμφωνία στο Brexit.

Έναντι του δολαρίου η λίρα ενισχύεται 0,6% στο 1,3429.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία