BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο οι αγορές από τη νέα μετάλλαξη, πτώση 4,5% και στο πετρέλαιο

Η Μαύρη Παρασκευή των μεγάλων εκπτώσεων στο λιανεμπόριο χτύπησε και τις διεθνείς χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων μετά την ανακοίνωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοιού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

1582662371776

218
0

Η αβεβαιότητα και ο φόβος επέστρεψαν με ορμή στο επενδυτικό τοπίο για να σβήσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως τώρα στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Στο βαθύ κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου εν μέσω των νέων περιορισμών που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

 Πάνω από 40 μονάδες, ή σχεδόν 3 δισ. ήταν η πρώτη «ζημιά» που υπέστη το χρηματιστήριο Αθηνών από το σαρωτικό κύμα της νέας αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, καθώς πλέον το φάσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, στο πρότυπο του πρώτου ξεσπάσματος της πανδημίας, έχει πέσει σε όλη την υφήλιο, αλλά και στην Ελλάδα.

 Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,45% στις 858,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 857,92 μονάδων (-4,57%) και 892,51 μονάδων (-0,72%). Ο τζίρος ανήλθε στα 123,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 62,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια.

Η ηρεμία θα επιστρέψει στο σύστημα όταν θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης ή θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο προσκήνιο. Ο λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί. Η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα μπήκε σε αναθεώρηση, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή ή την μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών.

 

Πτώση -4,5% στο πετρέλαιο

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη νέα πιθανώς εξαιρετικά μεταδοτικό νέο στέλεχος της Covid-19 που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική.

 Το WTI παράδοσης Ιανουαρίου υποχωρεί 4,6% στα 74,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent υποχωρεί 3,5% στα 78,14 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έρχεται μαζί με την πτώση των futures στις αμερικανικές αγορές και στα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την ανακάλυψη μιας νέας παραλλαγής κορονοϊού με υψηλό επίπεδο μεταλλάξεων στη Νότια Αφρική, η οποία έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.

 Η προηγουμένως γνωστή ως Β.1.1.539 μετάλλαξη, είχε επίσης ανιχνευθεί στη Μποτσουάνα και σε ταξιδιώτες στο Χονγκ Κονγκ που είχαν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία