BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Ήρθαν για να μείνουν οι πιέσεις στη Wall Street λέει η Morgan Stanley

Οι μετοχές στη Wall Street πιθανόν θα δουν και άλλη κατρακύλα, ακόμη και αν η αμερικανική οικονομία καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, είναι η εκτίμηση της Morgan Stanley για την αμερικανική αγορά.

100512631-wall-street-bear-gettyp

108
0

«Το ανοδικό ράλι (σ.σ.: όπως της προηγούμενης Παρασκευής) μπορεί να συνεχιστεί, αλλά μην νομίζετε ότι αυτή η bear market έχει τελειώσει, ακόμη και αν αποφύγουμε την ύφεση - σενάριο για το οποίο αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα", τόνισαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας με επικεφαλής τον Michael J. Wilson.

Οι μετοχές στη Wall έχουν κατρακυλήσει φέτος, με τον ευρύτερο S&P 500 να έχει μπει σε περιοχή bear market, κυρίως λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

To ενδεχόμενο για μια επικείμενη ύφεση έχει αυξηθεί και άλλο, με το μοντέλο πρόβλεψης της Morgan Stanley να δείχνει 36% πιθανότητες για ύφεση εντός των επόμενων 12 μηνών, ενώ η τράπεζα χτυπά "καμπανάκι" για αύξηση των αιτήσεων για ανεργιακό επίδομα και μείωση των ανοιχτών θέσεων εργασίας. 

Οι επενδυτές εκτιμούν πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης ακόμη στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, και πλέον εστιάζουν στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται για να δουν αν τα κέρδη των εταιρειών άντεξαν στο πληθωριστικό ράλι και στο δυσοίωνο επενδυτικό κλίμα.

Ο αναλυτής της Goldman Sachs David J. Kostin αναμένει ότι οι αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές θα απειλήσουν την κερδοφορία των εταιρειών, η οποία έχει υποχωρήσει ήδη από τα ιστορικά υψηλά της. Τα περιθώρια κέρδους και το κόστος δανεισμού αποτελούν πλέον δύο βασικούς κινδύνους για τις μετοχές, οι οποίες ξεπέρασαν το 2021 με θετική δυναμική, παρά την αύξηση του κόστους εισροών, τις επιπτώσεις από την πανδημία και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως υπογράμμισε ο Kostin σε σημείωμά του της 15ης Ιουλίου.

Ο Wilson της Morgan Stanley, από τις πιο αφοσιωμένες "αρκούδες" της αγοράς μετοχών, ο οποίος προέβλεψε το τελευταίο sell-off, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις προσδοκίες ότι θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στα εταιρικά κέρδη μετά το β' τρίμηνο του έτους. 

"Οι διαρκείς πιέσεις που αφορούν το κόστος εργασίας, πρώτων υλών, αποθεμάτων και μεταφορών σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης θέτουν υπό απειλή τα εταιρικα κέρδη, συνθήκη που δεν φαίνεται στις ήπιες εκτιμήσεις", δήλωσε ο Wilson, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν οι προβλέψεις για την αύξηση των εσόδων παραμείνουν σταθερες, η επιστροφή των καθαρών κερδών στα προ πανδημίας επίπεδα θα σημάνει απώλειες της τάξης του 10% στα μελλοντικά κέρδη έκαστης μετοχής.

Από την άλλη, οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμα πιο "δύσκολες" ειδήσεις αναφορικά με την κερδοφορία των εταιρειών μέσα στο καλοκαίρι. Συνήθως, οι τιμές των μετοχών φτάνουν στο απόγειό τους, όταν τα αποτελέσματα έχουν πιάσει -ή οδεύουν προς- τα χειρότερά τους επίπεδα, ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές με επικεφαλής τον Mislav Matejka, για να προσθέσουν ότι η αγορά ίσως πλησιάζει σε εκείνο το σημείο όπου τα αρνητικά δεδομένα αρχίζουν να θεωρούνται καλές ειδήσεις.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία