BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Νευρικά αντιδρούν οι ευρωαγορές σε αποφάσεις ΕΚΤ και κλίμα Ιταλίας

Νευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αξολογούν τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον απόηχο της χθεσινής αύξησης επιτοκίων.

eurostoxx

109
0

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,22% στις 423,45 μονάδες ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 χάνει 0,29%. 

Στο υπόλοιπ ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,26%, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,15% και ο γαλλικός CAC-40 χάνει 0,25%. 

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 προσθέτει 0,44% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,04%. 

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη της αύξηση εδώ και 11 χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό υπερίσχυσαν των φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας. 

Τα βλέμματα ήταν στραμμένα και στο εργαλείο "ενάντια στον κατακερματισμό" το οποίο θα συγκρατεί τα spreads των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, το Transmission Protection Instrument (TPI) που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να "διαφυλάξει την ομαλή μετάδοση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής του σε όλη τη ζώνη του ευρώ". 

Στα μάκρο της ημέρας, σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ παραμένει η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών αυτό το μήνα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, αλλά και υψηλότερα επιτόκια, όπως έδειξε σήμερα μία έρευνα.  Η εταιρία ερευνών αγοράς GfK ανακοίνωσε ότι ο δείκτης του ηθικού των καταναλωτών καταγράφηκε στο -41 τον Ιούλιο, σε συνάρτηση με το χαμηλό των 48 ετών του Ιουνίου και σε κατώτερα επίπεδα, από προγενέστερα επεισόδια υφέσεων στη βρετανική οικονομία.  Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τη μείωση της τιμής του αναφερόμενου δείκτη στο -42. 

Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε την Πέμπτη ότι η γαλλική οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα το επόμενο έτος, καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθυστερώντας την πρόοδο όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα. Το υπουργείο βλέπει τώρα την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να επιβραδύνεται από 2,5% το 2022 σε 1,4% το 2023. 

Στο μεταξύ, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα και στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, με τις πρόωρες εθνικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία